Cum sa...

# beneficii curatenie #curatenie #sanatate

Beneficiile curateniei asupra sanatatii si bunastarii

Tuturor ne place sa traim in medii curate, ordonate si organizate. Este un fel de predispozitie genetica pentru a evita bolile? Sau altceva?

 

Mai multe studii stiintifice pe acest subiect concluzioneaza ca ordinea si curatenia produc efecte pozitive asupra sanatatii noastre. Psihologii coreleaza curatenia cu relaxarea mentala.

Ideea de curatenie ne determina sa fim mai etici si mai fericiti, in timp ce, intr-un mediu neadecvat simtim neglijenta si frustrare, aspecte ne ce schimba drastic dispozitia. Am putea spune ca ordinea la locul de munca, acasa ori in vizitele organizate la prieteni si rude are un impact emotional extraordinar asupra noastra, fapt ce ne influenteaza direct atitudinea fata de luarea deciziilor corecte.

Putem vorbi despre curatenie atat la modul propriu, cat si la modul figurat. Nu de putine ori am constatat ca o repriza de curatenie a locuintei, ascultand muzica favorita, ne-a redat zambetul, ne-a alungat stresul si ne-a relaxat fizic si mental.

Pe de alta parte, la figurat vorbind, curatenia de natura psihologica este la fel de benefica, in special pentru creier. Si aici amintim detasarea de lucrurile care ne dauneaza, de activitatile nocive sau chiar de persoanele pesimiste si obtuze. Un mare psiholog spunea ca “nu trebuie sa fim disponibili oricand, pentru oricine”. Castigarea respectului de sine si a sanatatii mentale totale este efectul curateniei interioare, prin adoptarea unei atitudini distante fata de ceea ce nu ne place.

Curatenia morala. Detasarea de stres

Stresul zilnic, manifestat prin programul incarcat la locul de munca sau prin treburile casnice interminabile, poate provoca aparitia bolilor. Ca sa putem evita aceste nebuloase, pentru a nu trai in incertitudine vis-a-vis de sanatatea noastra, este imperativ sa renuntam la anumite activitati sau, daca nu, sa le amanam pentru altadata.

De exemplu, intr-o zi cu program aglomerat, o intalnire cu prietenii, chiar daca este deja stabilita, poate fi amanata, oferind scuzele de rigoare. Punctualitatea si promisiunile sunt foarte importante, insa doar daca nu ne afecteaza sanatatea. Asta inseamna ca trebuie sa fim mult mai organizati cu programul personal, asigurandu-ne ca cel putin doua ore pe zi ni le putem aloca anumitor pasiuni, precum cititul, meditatia, sportul sau pictura.

Curatenia emotionala. Evitarea si eliminarea discutiilor contradictorii.

Discutiile contradictorii sunt de doua feluri. Cele care aduc ceva benefic si cele care sunt purtate doar pentru a ne dovedi superioritatea si a ne peria orgoliul. Chiar si atunci cand suntem pusi in situatia de a sustine anumite idei benefice in contradictie cu alta persoana, trebuie sa ne asiguram ca ceea ce propunem si reprezentam este bine argumentat, la obiect si fara cusur.

Expertii in domeniu ne asigura ca, renuntand la starile tensionate, vom dobandi o sanatate mentala de fier, lasand loc ideilor pozitive si benefice.

Curatenia locuintei. Ordonarea si amenajarea sa.

Discutand si la modul propriu, putem sublinia importanta existentei unui mediu curat si ordonat in orice loc am convietui. Locuinta noastra trebuie sa fie un sanctuar, un loc sfant unde doar ne relaxam. Unde gatim cele mai bune mancaruri, unde vizionam cele mai frumoase filme alaturi de cei dragi si unde ne facem planurile de vacanta si de viitor. Ca toate aceste lucruri sa fie posibile trebuie sa existe curatenie si trebuie sa ne implicam intrutotul.

La fel cum majoritatea persoanelor au pasit pe taramul noilor tehnologii si persevereaza in achizitionarea gadgeturilor smart, si noi ne putem axa pe produse care ne simplifica drastic munca si volumul de timp dedicat curateniei. In acest sens putem opta pentru o masina de spalat performanta, pentru un uscator de rufe eficient sau pentru un aspirator robot de ultima generatie. In cazul aspiratorului robot, multumirea este cu atat mai mare cu cat, in timp ce acesta executa ordinele noastre, o alta activitate casnica poate fi dusa, concomitent, la bun sfarsit.

In general, curatenia are si ea, ca orice alta ocupatie, trucuri pe care le dobandim in timp. Nu stim intotdeauna ce sa cumparam, cat sa cumparam sau de ce sa cumparam. Daca acum un deceniu sau doua nu aveam la indemana prea multe informatii despre dispozitivele de curatenie, in zilele noastre documentatia produselor poate fi gasita lesne, internetul fiind principalul nostru atu.

Gandind retroactiv, ne putem da seama cat de mult am evoluat si zambim uneori, amintindu-ne cat de mult ne stresam odinioara din cauza vaselor nespalate, a prafului depus in exces, a hainelor neigienizate sau a gazonului netuns.

Trebuie sa acceptam ca evolutia tehnologiei ne-a simplificat doza de efort, avand totodata rezultate mult mai bune si mai rapide. Indirect, acest lucru are beneficii reale asupra sanatatii noastre fizice si mentale, ceea ce nu face decat sa ne sporeasca increderea in ceea ce suntem si in ceea ce tindem sa devenim.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului