Cum sa...

#unde in care sa nu iti incarci telefonul #porturi usb publice #de ce sa nu folosesti porturi usb publice

7 locuri in care sa nu-ti incarci niciodata telefonul

Statiile publice de incarcare a dispozitivelor prin USB, desi par salvatoare cand ramai fara baterie, nu sunt deloc sigure. Aceste porturi de incarcare pot fi modificate usor de infractori, ei avand astfel acces la informatiile personale si putand incarca software dedicat pe dispozitivele care sunt conectate.

Modificarea porturilor USB pentru a extrage datele din telefoanele puse la incarcat poarta denumirea de “juice jacking” si este o tehnica binecunoscuta atat de baietii rai cat si de cei care se ocupa de securitatea spatiilor publice.

Iata in ce situatii nu ar trebui sa folositi porturile USB publice pentru a va incarca telefonul:

1. Pe aeroporturi

Aeroporturile sunt dotate cu statii sau locuri unde puteti sa va lasati telefonul la incarcat, insa acestea sunt foarte nesigure. Puteti totusi evita atacurile hacker-ilor daca folositi propriul cablu sau incarcator.

2. In statiile de tren

Hacker-ii pot infiinta usor statii de incarcare gratuita intr-un terminal de autobuz sau intr-o gara. Cand telefoanele sunt conectate pentru a fi incarcate, prin aplicatii dedicate ei copiaza toate informatiile de pe acel telefon, unele dintre acestea fiind parole si informatii bancare.

3. In hoteluri

Ceasurile electronice, mai nou, pot fi utilate cu porturi USB pentru incarcarea telefonului. Desi sunt foarte tentante, incercati sa le evitati, pentru ca si ele pot fi modificate pentru a se accesa informatiile din dispozitivul care este conectat.

4. In masinile inchiriate

Porturile USB publice sunt tot mai des intalnie si au devenit si o facilitate pe care o puteti gasi in masinile inchiriate. Nici acestea nu sunt sigure si se recomanda, ca alternativa, achizitionarea unui incarcator portabil si a unui adaptor cu priza electrica.

5. Chioscurile publice

Cand sunteti in vacanta si bateria la telefon sta sa se descarce complet, poate deveni foarte tentant sa folositi porturile USB pe care le puteti gasi in diverse puncte de atractie turistica, cum ar fi chioscurile cu suveniruri. Nu numai ca vi se pot copia toate informatiile din dispozitiv, ci chiar se pot porni de la distanta camera sau microfonul.

6. In mall-uri

La fel de nesigure sunt si punctele de incarcare a dispozitivelor pe care le puteti gasi prin mall-uri. Hackerii abia asteapta sa acceseze informatiile de pe telefonul dumneavoastra, sa va copieze lista de contacte, e-mail-uri, mesaje text, mesaje vocale, imagini, parole, conturi bancare, etc.

7. In biblioteci

Hackerii cauta exact acele locuri care inspira incredere si in care o persoana s-ar simti confortabil si in siguranta sa foloseasca un port USB ca sa isi incarce telefonul. Biblioteca este locul perfect din acest punct de vedere, pentru ca inspira siguranta. Dar nu va lasati pacaliti, chiar si aici exista riscul de a va fi accesate informatiile si datele personale de pe telefonul mobil.

In concluzie, nu exista nicio metoda de a depista daca punctul USB pentru incarcarea telefonului este sau nu sigur si ar fi ideal sa evitati sa il folositi. Totusi, daca nu aveti incotro si trebuie sa va incarcati frecvent telefonul intr-o locatie publica, folositi cablul propriu cablu USB si un adaptor de 110 volti, sau cumparati-va un dispozitiv de protectie care sa impidice orice transfer de informatii. Aceasta metoda, insa, are dezavantajul ca poate duce la stricarea bateriei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea