1. Sorteaza obiectele din bucatarie
Inainte de a incepe aranjarea fiecarui element din bucatarie este necesar sa stii exact cate piese din fiecare categorie ai. De aceea, scoate toate obiectele, de la tacamuri, vesela sau vase de gatit, insira-le pe o masa si sorteaza-le. Decide in mod real ce vei pastra si ce vei arunca si abia apoi te poti ocupa de aranjarea acestora.
Evita sa pastrezi lucruri pe care nu le-ai mai folosit de foarte mult timp doar gandindu-te ca poate vei avea nevoie de acestea in viitor. In acest mod nu vei face decat sa aduni obiecte nefolositoare si sa ocupi spatiu degeaba, iar bucataria ta va avea un aspect dezorganizat si sufocant.
2. Acorda atentie aranjarii tacamurilor
Marie Kondo este de parere ca tacamurile sunt printre cele mai importante elemente. Acestea intra in contact direct cu tine si cu mancarea pregatita si sunt, de asemenea, folosite cel mai frecvent.
De aceea, asigura-le un spatiu usor accesibil, dar si igienic. Alege fie un sertar, fie un dulap care iti este la indemana si in care sa te asiguri ca vei aseza doar tacamuri. Pentru o buna organizare a acestora pe categorii – furculite, linguri, lingurite, cutite etc, opteaza pentru un organizator de sertare sau pentru recipiente delimitate in care sa le asezi in pozitie verticala.
3. Opteaza pentru o aranjare minimalista
Daca iti sortezi obiectele din bucatarie in functie de ceea ce ai cu adevarat nevoie, iti vei da seama ca devine mult mai usor sa organizezi intreaga incapere.
Incearca sa depozitezi toate cele necesare in dulapuri sau pe rafturi si lasa masa sau blatul mobilierului cat mai libere. In acest mod, iti va fi mai simplu sa iti desfasori activitatea in bucatarie si, in plus, aceasta va capata un aspect mult mai curat.
4. Organizeaza toate consumabilele intr-un singur loc
Atunci cand ai multe ambalaje cu diverse consumabile precum pungi de depozitare sau pliculete de condimente, evita sa le depozitezi cu tot cu pachetele in care se afla cand le achizitionezi. Scoate-le din cutiile lor si aranjeaza-le intr-un singur recipient, pe categorii, pentru a economisi din spatiul de depozitare.
5. Aranjeaza mult mai simplu prosoapele de bucatarie
In bucatarie este esential sa gasesti intr-un mod facil tot ceea ce ai nevoie. De aceea, daca ai multe prosoape de bucatarie poti folosi faimoasa tehnica propusa de Marie Kondo. Aceasta se bazeaza pe concentrarea tuturor elementelor intr-o pozitie verticala pentru a fi cat mai vizibile. Astfel, ruleaza fiecare prosop de bucatarie si aranjeaza-le intr-un sertar special. Nu doar ca vei salva din spatiul de depozitare, dar vor fi si mult mai organizate si usor de gasit.