Cum sa...

# cum asezi masa # cum decorezi #decorarea mesei #reguli eticheta

5 reguli de eticheta atunci cand decorezi masa. Ce este total interzis

Pregatesti o cina eleganta si nu stii cum sa asezi masa? Dincolo de numarul aperitivelor, al cutitelor si al furculitelor de pe masa, mai sunt cateva aspecte subtile de care trebuie sa tii cont pentru a decora perfect masa. Iata-le:

1. Culoarea fetei de masa

Chiar si daca vrei sa iesi in evidenta cu firea ta nonconformista, la o cina formala trebuie sa tii cont de o regula importanta: fata de masa trebuie sa fie alba, ivoire sau crem, spune expertul in eticheta William Hanson, citat de publicatia britanica "The Daily Mail".

Total interzis: negrul. 

2. Forma farfuriilor 

De asemenea, in ceea ce priveste farfuriile exista reguli. Daca poti scapa cu numarul lor (2 in loc de 3 de exemplu), nu poti scapa cu forma si culoarea lor. La o cina formala, culoarea este alba, iar forma este rotunda. 

Total interzis: farfuriile patrate.

3. Servetele 

Daca iti imaginezi ca servetele de hartie te scot din incurcatura, mai gandeste-te. Oricat ar fi de frumoase, acestea pot fi cel mult acceptate la un pranz. Oricum, ar trebui sa fie groase, de buna calitate, nu colorate in zeci de nuante, ci cat mai simple, chiar uni. La cina trebuie neaparat sa folosuti servete din panza. 

Total interzis: servetele de hartie la cina

4. Pahare si sticle 

Paharele de vin supradimensionate sunt istorie. Au avut o scurta perioada de glorie, dar ar trebui sa uitati de ele. Folositi pahare de vin clasice, de dimensiune medie, in functie de culoarea vinului. Sticla de vin nu trebuie insa niciodata sa stea pe masa, ci pe o masuta alaturi, de unde vinul va fi servit ori de cate ori este nevoie. 

Total interzis: pahare si sticle de bere pe masa. 

5. Accesorii inutile 

Cutitul de peste, mostenit din era Victoriana, este inutil astazi cand majoritatea este servita dezosata. Folositi cutit si furculita normale, sfatuieste expertul in eticheta. De asemenea, furculita pentru struguri este un accesoriu antic, care ar trebui alungat de pe masa. 

Total interzis: lumanarile, pentru o masa de pranz. Acceptate la cina. 

Foto: hetkornalam.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea