Cum sa...

#schimbare masina de spalat #masina de spalat

4 semne clare ca este timpul sa iti schimbi masina de spalat

O masina de spalat isi arata uzura nu numai la eficienta cu care curata rufele, ci si in consumul de energie si in modul in care functioneaza. in medie, durata de viata a masinilor de spalat este de 10 ani. Problemele pot aparea insa si mai devreme si este important sa le identifici corect pentru a-ti da seama daca aparatul mai poate fi reparat sau daca a sosit vremea sa il inlocuiesti.

 

In general, exista cateva semne clare care te anunta cand este timpul sa iti iei o noua masina de spalat. Atunci cand ignori aceste semne si amani inlocuirea ei, ele se pot transforma in probleme care te vor costa mult mai scump. Iata la ce trebuie sa fii atent:

Scurgerile constante de apa

O masina de spalat din care se scurge apa arata clar ca ceva nu functioneaza cum trebuie. De obicei, problema este cauzata fie de supraincarcare, fie de un furtun uzat sau care nu mai este bine conectat la gura de evacuare a apei. Daca ai o masina de spalat mai veche, cel mai probabil aceasta foloseste aceeasi cantitate de apa indiferent de incarcatura de rufe pe care o curata. in acest caz, este important sa stabilesti care este cantitatea de rufe pe care o poti baga la spalat astfel incat masina sa nu fie supraincarcata si sa inceapa sa elimine apa.

Daca defectiunea este provocata de un furtun uzat sau desprins, acesta poate fi inlocuit cu usurinta. Singura problema va fi sa gasesti un furtun compatibil cu dimensiunile gurii de evacuare ale masinii tale de spalat. in schimb, atunci cand scurgerile de apa sunt cauzate de un tambur spart, este timpul sa iti iei o noua masina de spalat, intrucat aceasta problema nu mai poate fi reparata eficient.

Masina scoate zgomote puternice

Daca masina ta de spalat pare a fi pe cale sa decoleze de fiecare data cand o pui in functiune, cel mai probabil este vorba de un dezechilibru care poate fi corectat usor si nu neaparat prin interventia unui specialist.

Un remediu temporar pentru a reduce zgomotul excesiv este sa opresti ciclul de spalare si sa rearanjezi hainele in cuva astfel incat acestea sa fie distribuite uniform. O alta solutie poate fi repozitionarea masinii de spalat, astfel incat acesta sa stea pe o suprafata plana, cu toate cele patru picioare la acelasi nivel. Unele masini de spalat au picioare reglabile, care pot fi ajustate pentru a compensa diferentele de nivel de la podea.

Daca niciuna dintre aceste solutii nu da rezultate, exista riscul ca problema zgomotului sa fie la motorul masinii de spalat. in functie de costul reparatiei, s-ar putea sa ajungi la concluzia ca este mai rentabil sa inlocuiesti masina de spalat cu una noua.

Masina se misca in timpul spalarii

Masina de spalat ar trebui sa ramana pe loc in timpul programelor de spalare, clatire si scurgere. In cazul in care pare ca incepe sa faca pasi de fiecare data cand se misca stanga-dreapta in timpul programelor cu numar mare de rotatii sau chiar incepe sa se deplaseze, trebuie facute cateva verificari. La fel ca in cazul zgomotului excesiv, poti verifica daca aparatul este bine echilibrat la nivelul podelei si toate picioarele sunt uniform asezate pe suprafata plana.

Cea mai mare problema pe care o poate cauza miscarea masinii de spalat este legata de scurgerile de apa pe care le poate lasa in urma. in plus, deplasarea aparatului poate uza mai rapid si componentele acestuia, asa ca este important sa identifici de la bun inceput sursa problemei si sa iei masuri.

Consuma prea multe resurse

Masinile de spalat moderne sunt concepute astfel incat sa functioneze eficient cu mult mai putina apa si sa consume cat mai putina energie electrica, in functie de clasa in care sunt incadrate. Vechile masini de spalat umpleau cuva cu apa, indiferent de incarcatura, iar fiecare utilizare era resimtita si in factura de la curent.

Daca masina ta de spalat este mai veche de opt ani, este timpul sa te gandesti sa iti iei una noua. Modelele recente pot dura si pana la 11-12 ani, insa cu cat te pregatesti din timp, cu atat efortul financiar va fi mai suportabil. Tine cont si de faptul ca reparatiile si investitiile pe care le faci pentru a prelungi durata de viata a masinii tale de spalat s-ar putea sa te coste in timp mai mult decat achizitionarea uneia noi.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Diego Cervo

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului