Cum sa...

#sfaturi curatenie casa #curatenie #curatenie casa

17 trucuri pentru a usura curatenia de primavara in toata casa

Odata cu venirea primaverii, este timpul pentru reimprospatarea spatiului in care locuiesti, cu alte cuvinte, a sosit momentul pentru marea curatenie de primavara! Dupa 3 luni de hibernare, praful si depunerile troneaza in locurile ascunse si greu accesibile, asa ca se cere o curatenie amanuntita. Pentru a-ti usura munca, urmeaza cateva sfaturi si trucuri care te vor ajuta sa economisesti timp si energie.

1. Pune toate produsele si accesoriile de curatenie intr-un singur loc.

Alege un recipient (galeata, cutie, cos metalic) in care sa organizezi arsenalul de ”lupta”. Cand totul este intr-un loc, nu mai pierzi timpul cautand prin casa produse de curatenie sau tot felul de ustensile. Poti lua cu usurinta recipientul cu tine atunci cand treci de la o camera la alta. Pentru o casa mai curata, mai sigura si mai sanatoasa alege produse de curatenie cu o cantitate mica de parfum sau chiar deloc, fara compusi organici volatili sau substante iritante. In magazinul online eubio.ro gasesti o gama completa de detergenti performanti cu ingrediente naturale, pe baza de plante si minerale, cu parfum natural din uleiuri esentiale sau fara parfum, pentru persoanele foarte sensibile sau familiile cu copii mici ori animale de companie.

2. Fa-ti un plan de atac si o lista de sarcini

Fie ca alegi sa sacrifici 2 zile din saptamana pentru un tur in forta al casei sau preferi sa aloci in fiecare zi timp pentru o zona sau o camera din casa pe parcursul unei perioade mai mari, este foarte important sa stii de la inceput ce strategie aplici. Fa-ti o lista de verificare cu toate sarcinile pe care vrei sa le aloci in fiecare camera.

3. Pregateste-te mental pentru marea curatenie

Ritualul curateniei de primavara poate fi uneori o corvoada pe care o tot amani. Simplul fapt ca elimini din obiectele acumulate pe care nu le folosesti, ca stergi panzele de paianjeni din colturi sau ca arunci gunoiul poate avea efecte terapeutice benefice. S-a demonstrat ca procesul de curatare al casei micsoreaza nivelul de stres, imbunatateste starea generala si sporeste creativitatea. Asa ca alunga astenia de primavara cu o sedinta de curatenie. Gandul ca vei avea o casa super curata si sclipitoare la final este o motivatie suficienta sa te apuci de treaba cat mai curand. In loc sa te gandesti "De ce este frigiderul atat de lipicios? Viata de nedreapta!", mai degraba alege perspectiva ”afara cu vechiul, sa vina noul”.

4. Alege momentul potrivit pentru spalarea ferestrelor

Expertii in curatenie afirma ca cel mai bun moment pentru a spala geamurile este atunci cand nu este soare. Geamurile incalzite fac ca solutia de curatare sa se usuce mult prea repede. Programeaza spalarea ferestrelor fie dupa-amiaza spre seara, fie intr-o zi cu nori (dar nu de ploaie).

5. De ce una si nu doua ... mochete

La intrarea in casa poti pune doua covorase tip mocheta, unul la exterior, altul la interior. Astfel, praful de pe incaltari este tinut la distanta. Mocheta se aspira mai intai pe spate, pentru ca particulele de mizerie sa cada pe podea pentru a fi usor eliminate cu aspiratorul. Periodic spala covorasele intr-un ciclu potrivit de spalare la masina de spalat rufe.

6. Blaturile bucatariei sau ”zona crepusculara”

In bucatarie, la fel ca in baie, este paradisul bacteriilor, asa ca nu lasa sa-ti scape de sub

control. Blaturile se pot sterge cu o solutie naturala pentru a nu lasa reziduuri precum Orange Oil de la AlmaWin. Solutia concentrata, pe baza de terpeni din portocale, are multiple utilizari: curata, degreseaza si dezinfecteaza. Poate fi folosita diluata ca solutie universala sau cateva picaturi direct pe suprafata dorita, pentru a indeparta urme de guma, lipici, ceara. Daca ai blaturi din granit, stii deja ca nu poti folosi chiar orice solutie. Pastreaza blaturile frumoase cu Savon Noir, o solutie naturala foarte concentrata, cu multiple utilizari.

7. Frigiderul, adevarul gol-golut

Scoate toate alimentele si rafturile din frigider pentru a-i oferi un tratament complet de curatare si igienizare. Amesteca detergent de vase cu apa calduta si sterge cu un burete peretii, spala toate rafturile si grilajele, iar la final pulverizeaza spray-ul igienizant AlmaWin pentru a distruge orice urma de bacterie.

Sursa foto: canva.com

8. Suprafetele din otel inoxidabil, mai greu dar nu imposibil

Pentru a elimina urmele de calcar si petele de pe oale, tigai sau chiuvete din otel inoxidabil, amesteca 1 lingurita de detegent de vase cu 1 litru de apa fierbinte. Cu o carpa curata sterge suprafetele, clateste si sterge cu o alta carpa, tot curata. Sclipire, din nou!

9. Gurile de scurgere: pe aici nu se trece!

Desfunda gurile de scurgere cu o perie cilindrica pentru curatarea tevilor de scurgere. Pentru reimprospatarea si mentinerea fluidizarii acestora, amesteca 1/2 cana de bicarbonat de sodiu cu 1/4 cana sare. Amestecul se toarna in gura de scurgere, urmat de 1 cana de otet fierbinte. Lasa apa fierbinte sa curga timp de 15-30 de secunde.

10. Rosturile, are rost sa le cureti

In spatiile inguste dintre placile de gresie si faianta se formeaza o pelicula de murdarie

ce pare imbatabila. Doar pare, pentru ca solutia de curatare Savon Noir este suficient de puternica, dar naturala in acelasi timp. Poti folosi periuta de dinti uzata pentru a curata mai bine. Clateste la final suprafata si voila, ca nou!

11. Ce facem cu mobila?

Piesele de mobilier se indeparteaza de pereti, se curata in spatele si sub ele, apoi se aseaza la loc. S-ar putea sa te uimeasca stratul pe care il vei gasi, suficient pentru a planta panselute. Foloseste piesa de aspirator speciala pentru a indeparta praful din toate colturile canapelei si de sub piesele componente ale acesteia (perne, partile pentru sezut etc.). Ofera lustru mobilei cu crema pentru mobila si piele, cu ceara de albine, Ecodoo.

12. Perdelele si draperiile, secretul succesului

Se spune ca perdelele si draperiile sunt elemente de decor esentiale. Fiind atat de importante, merita si ele o reimprospatare. Pentru ca perdelele sa isi recapete stralucirea, foloseste inalbitorul pe baza de oxigen activ AlmaWin pentru pre-tratarea acestora. Lasa-le la inmuiat in apa la o temperatura cat mai ridicata timp de cel putin o ora sau varianta mai simpla, adauga 6 lg (150g) inalbitor si sare pentru pete AlmaWin fara detergent in compartimentul masinii de spalat rufe. In functie de instructiunile de pe eticheta, spala si draperiile la programul potrivit cu un detergent lichid special pentru tesaturi delicate.

13. Cuptorul, ca nou

E timpul sa scapi de petele acelea se sos de rosii. Metoda este simpla: intr-un bol rezistent la caldura adauga o cana de apa si o lamaie/lime/portocala taiata felii ori cateva linguri de otet. Pune bolul in interiorul cuptorului si la cea mai ridicata temperatura, timp de cateva minute, pana cand apa incepe sa fiarba si geamul cuptorului se abureste. Inainte de a deschide usa cuptorului, asteapta 5 minute. Cu un burete sterge peretii cuptorului. Pentru urme dificile, arsuri si depuneri rezistente, poti folosi solutia pentru aragaz de la AlmaWin. Aceasta elimina rapid urmele de grasime si mizeria intarita fara sa zgarie.

14. Masina de spalat vase/rufe, intretinere pentru o viata mai lunga

Lunar se recomanda un tratament special pentru masina de spalat rufe si cea de spalat vase. Pudra eco pentru curatarea masinii de spalat vase/rufe AlmaWin are la baza acid citric cu rol dezinfectant. Aceasta dizolva depunerile de calcar, detergent, grasime si murdarie din locurile greu accesibile.

15. Oale si tigai, fara batai de cap

Umple chiuveta cu apa, adauga 2 linguri de bicarbonat de sodiu si detergent de vase si la final, oalele si tigaile cu pricina. Lasa-le la ”inmuiat” timp de 15 minute. In cazul oalelor si tigailor cu depuneri greu de indepartat, poti folosi ulterior procedurii de inmuiere buretele de vase peste care presari bicarbonat de sodiu ca agent abraziv, unul bland, care nu zgarie.

16. Sacosele reutilizabile, curat eco

Sacosele/plasele reutilizabile sunt perfecte pentru a minimiza cantitatea de deseuri din plastic. In timp, acestea au nevoie de atentie. Daca pe eticheta lor scrie ca nu se pot spala la masina, le poti curata cu un burete/carpa inmuiat/a in detergent de vase, apoi le mai cureti inca o data cu o carpa inmuiata doar in apa.

 17. Jucarii si alte chestii mici si dragute

Nu uita de jucariile copiilor. Ele trebuie curatate periodic pentru ca cei mici sa se joace in siguranta. Plusurile vor avea parte de o spalare la ciclul delicate pentru a nu le supara prea tare, iar cele din plastic pot fi spalate foarte usor in masina de spalat vase, la programul de spalare rapida. Alege detergent de vase certificati bio pentru o spalare fara urme si reziduuri de substante nedorite.

Aplica aceste sfaturi si trucuri si vei observa cum viata devine mai usoara iar casa ta mai curata si mai primitoare.

Sursa foto: canva.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea