Casa verde

# surse de energie electrica #poluare #energie electrica

Surse alternative de energie electrica pe care le putem folosi fara sa poluam

Suntem consumatori de energie electrica din ce in ce mai mari, iar acest lucru poate avea un impact foarte mare asupra mediului, daca nu reusim sa ne echilibram consumul. Putem insa contribui la acest fenomen prin doua metode – eficientizarea consumului si alegerea unei oferte de energie cu pondere mare de surse regenerabile.

 

Pe masura ce contoarele clasice sunt inlocuite cu cele inteligente, iar anumite companii pun la dispozitie un calculator de energie electrica, fiecare dintre noi va putea monitoriza mai precis consumul echipamentelor si vom putea face optimizari, cu oferte de energie adaptate tiparului de consum. Intre timp, putem optimiza consumul prin metodele simple de selectie a echipamantelor electronice si electrocasnice, becuri economice si consumul responsabil, fara risipa.

In cee ce priveste energia consumata, fiecare furnizor detine o eticheta energetica care indica procentul total de energie verde din totalul furnizat, ce poate fi consultata pe comparatorul de oferte ANRE. Sunt furnizori la care procentul este de aproximativ 50% .

Care sunt cele mai populare surse alternativa de energie?

1. Energia solara. Putem spune ca energia solara este aproape infinita. Conform oamenilor de stiinta, este cea mai promitatoare sursa de energie electrica si termica, singura provocare a noastra fiind aceea de a o capta. In ultimii ani s-au depus eforturi substantiale pentru dezvoltarea de panouri fotovoltaice, iar eficienta lor a ajuns sa fie suficient de mare incat sa poata alimenta fara probleme o casa. Poti sa te incalzesti cu aceasta energie, poti gati si te poti bucura de electricitate pentru toata aparatura pe care o ai. Spre deosebire de energia electrica pe care o poti achizitiona din reteaua publica, energia solara este gratuita, este regenerabila si nu are consecinte negative asupra planetei.

2. Energia hidroelectrica. Este cea mai utilizata forma de energie din prezent si este foarte atractiva, deoarece se bazeaza pe puterea apei din baraje. Pentru obtinerea acestei energii nu se utilizeaza substante chimice periculoase pentru mediu, iar apa poate fi refolosita.

3. Energia eoliana. Puterea generata de vant este o alta sursa de energie. Cu ajutorul unor turbine atasate de un generator si puse in functiune prin lamele invartite de vant, energia eoliana este extrem de avantajoasa. Din pacate, nu este peste tot prin lume o sursa constanta, ci doar in zonele unde vantul sufla cu putere.

4. Energia geotermala. La aproximativ 100 de metri in interior, pamantul are o temperatura constanta, care poate fi transformata in energie. Obtinerea energiei geotermale poate sa coste la inceput, insa dupa ce se fac forajele necesare, aceasta este gratuita si nu are niciun fel de impact asupra mediului.

5. Energia maritima. O sursa mai putin cunoscuta este marea. Valurile si mareele creeaza energie gratuita si nepoluanta. Un mare avantaj al mareelor este faptul ca pot fi anticipate, cunoscandu-se foarte bine perioadele in care urmeaza sa se desfasoare, in functie de ciclurile lunii.

Este cert faptul ca vom avea in continuare energie si ne vom bucura de mobilitate din ce in ce mai mare, chiar daca anumite surse de energie, cum ar fi petrolul, incep sa dispara sau se dovedesc a fi mult prea poluante. Trebuie doar sa adoptam sursa preferata de energie, sa ne asiguram ca este nepoluanta si sa ne bucuram de ea.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare