Casa verde

#casa prietenoasa cu mediul #economie energie #casa verde

Cinci gesturi simple pentru o casa mai prietenoasa cu mediul

Incalzirea globala este un subiect tratat cu din ce in ce mai multa atentie, inclusiv de liderii mondiali, asa cum am vazut la summitul COP26 de la Glasgow. Dincolo de masurile care se pot aplica la nivelul intregii societati, de la infrastructura la protectia padurilor, exista o serie de lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face si care pot avea un impact pozitiv in ceea ce priveste relatia cu mediul. Iata cinci gesturi simple pe care le poti face si tu, la tine acasa, pentru un stil de viata mai prietenos cu mediul inconjurator.

1. Alege becuri inteligente

Una dintre cele mai simple masuri pe care le poti lua si tu, in semn de grija si respect fata de mediu, se refera la inlocuirea becurilor obisnuite cu unele inteligente. Se intampla de multe ori, de exemplu, sa iesi dintr-o camera si sa uiti lumina aprinsa, mai ales daca intentionezi sa te intorci, consumand astfel mult mai multa energie. Pentru ca inca nu am ajuns la un nivel in care energia verde sa fie predominanta, este important sa iti reglezi consumul. Alegand, de exemplu, becuri smart, care iti ofera posibilitatea de a le controla instantaneu prin Bluetooth si prin intermediul aplicatiei sau al vocii, vei avea posibilitatea sa gestionezi mult mai eficient consumul de energie si sa ramai si cu ceva bani in plus in portofel.

2. Recicleaza selectiv

Nu te costa foarte mult sa-ti cumperi un cos de gunoi cu mai multe compartimente astfel incat sa poti colecta selectiv deseurile. Reciclarea are o importanta foarte mare in incercarea de a limita poluarea, asa ca poti juca si tu un rol in acest demers. Folosind un astfel de dispozitiv vei observa, de exemplu, cat de mult plastic folosesti, ceea ce poate duce la o atentie sporita atunci cand alegi anumite produse. De asemenea, vei putea deveni mai constient de risipa alimentara din casa ta, ceea ce iti poate permite sa-ti schimbi anumite obiceiuri de consum, ca sa limitezi cantitatea de produse pe care le arunci.

3. Investeste in izolatia termica

Atunci cand o locuinta nu este izolata termic corespunzator se risipeste foarte multa energie. Chiar daca poate presupune o investitie mai mare, este important sa te asiguri ca beneficiezi de o izolatie cat mai buna a casei tale. In felul acesta, nu numai ca vei adopta o atitudine responsabila fata de mediul inconjurator, dar vei putea face si economii cu incalzirea pe timpul iernii sau cu energia folosita de aparatele de aer conditionat pe timpul verii. O buna izolatie vizeaza nu doar ferestrele si usile, ci si peretii si acoperisul, daca locuiesti la ultimul etaj al unui bloc sau la casa.

4. Alege produse de curatenie speciale

Piata produselor de igiena a casei care sunt si prietenoase cu mediul s-a diversificat foarte mult, asa ca da o sansa acestor tip de detergenti. Cu siguranta vei gasi ceva pe gustul tau si in plus sunt la fel de eficienti precum cei pe care i-ai folosit pana acum. Mai mult decat atat, iti poti face propriul tau detergent de vase, de exemplu, din bicarbonat de sodiu si otet sau suc de lamaie. Vei fi surprins cat de putin costa si ce rezultate extraordinare poti avea. In plus, in felul acesta renunti si la sticlele de plastic in care sunt comercializate astfel de produse.

5. Doneaza

Cand vine vorba de produse care nu sunt deteriorate, dar pe care dintr-un motiv sau altul nu le mai folosesti, gandeste-te la posibilitatea de a le dona. Retelele sociale pot fi folositoare in acest sens. Exista grupuri online cu cereri si oferte pentru produse de tip second-hand. Pe de alta parte, exista si magazine care functioneaza pe principiile economiei circulare, unde poti dona obiecte pe care nu le mai vrei si care ajung in casele unor oameni care au cu adevarat nevoie de ele. Acest lucru poate fi valabil pentru piese de mobilier, haine, electrocasnice sau jucarii.

Nu este foarte dificil sa ai o contributie la miscarea de stopare a incalzirii globale si sa fii un exemplu pentru copiii tai sau pentru alti apropiati!

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului