Cum sa...

#arhitect #casa #arhitectura

Cum sa alegi un arhitect?

Cand trebuie sa alegi un arhitect pentru executa planul viitoarei tale case, ai nevoie sa gasesti pe cineva care isi cunoaste foarte bine meseria. Astfel, arhitectul va putea sa duca la indeplinire proiectul in timpul stabilit, la standarde inalte. Dar cum faci sa gasesti o astfel de persoana?

Fiecare arhitect are propriul lui stil si propriile lui metode de lucru. Insa ceea ce conteaza este de fapt care sunt nevoile tale? Care sunt gusturile si care este stilul tau? Cum le poti impaca pe toate? Iata in continuare ceea ce poti sa faci:

 

1 Stabileste intai ceea ce iti doresti
 

In primul rand, trebuie sa-ti clarifici in minte ceea ce iti doresti ca rezultat final. Este adevarat ca pe parcurs multe lucruri pot sa se schimbe, insa o baza clara trebuie sa ramana oricum. Gandeste-te cum vezi viitoarea ta casa si noteaza-ti ideile undeva.
 

2 Afla raspunsuri la intrebari inainte sa fii intrebat
 

Cand vei discuta cu diversi arhitecti , vei primi numeroase intrebari legate de constructie. Iata cateva dintre acestea:

  • cat de mare este spatiul pe care-l ai la dispozitie pentru constructie
  • in ce scop va fi construit acel spatiu (casa ca resedinta permanenta, casa de vacanta , spatiu pentru propria afacere etc)
  • cati bani esti dispus sa investesti in acest proiect; modalitati de finantare
  • cat timp esti dispus sa investesti in acest proiect?
  • intentionezi sa te implici in planificare sau constructie in mod personal?

Chiar daca nu cunosti raspunsurile la toate aceste intrebari, cel putin te poti pregati pentru conversatiile preliminare. Un arhitect nu are cum sa-ti dea un raspuns clar asupra proiectului tau fara sa stie astfel de amanunte.
 

3 Cauta din aproape in aproape
 

Sursa foto: awesome-rossome.blogspot.comDaca ai vazut deja la cineva cum si-a construit casa si ti-a placut rezultatul, ai deja un contact cu arhitectul respectiv.

O alta modalitate este sa intrebi printre prieteni care poate au cunostinte care si-au facut casa. Ar trebui sa gasesti macar 3 arhitecti, cu care sa ramai in contact, pana iei decizia finala.

O alta posibilitate este sa contactezi firme de constructii care iti pot oferi detalii despre arhitectii cu care lucreaza si alte amanunte.


4 Discuta cu arhitectii alesi

 

Discuta cu arhitectii separat. Povesteste-le care sunt planurile tale. Vezi cum te intelegi cu ei, daca comunicati bine, daca persoana respectiva princepe ce ai tu de gand sa faci, daca iti da raspunsuri pertinente.

O astfel de discutie te ajuta sa intelegi si cata experienta are arhitectul respectiv in tipul de casa dorita de tine, lucru foarte important. In plus, trebuie sa fii atent la modul in care ti se dau explicatii. Daca te simti intimidat sau depasit de situatie, din cauza unor termeni de specialitate sau a unor idei prezentate, atunci poate ca arhitectul in cauza nu vorbeste pe limba ta. Ar trebui sa lucrezi cu cineva care stie cum sa te faca sa intelegi ceea ce-ti spune, nu cu cineva care considera ca este normal sa devii tu specialist peste noapte ca sa ajungi sa-l intelegi.

Daca vei avea interviuri cu arhitectii, acestea pot fi gratuite sau contracost. Intereseaza-te inainte pentru a fi pregatit.

Cere apoi sa ti se indice o suma pentru proiect. Cu cat ai mai multe oferte, cu atat vei fi mai sigur ca suma stabilita este corecta.

De asemenea, nu uita ca in discutie cu acesta, arhitectul ar trebui sa-ti spuna lucruri precum:

  • care este experienta lui in constructii (in special in tipul de proiect care te intereseaza) ce referinte, diplome, acreditari are
  • care sunt serviciile pe care ti le poate oferi
  • care sunt principiile dupa care se ghideaza intr-un proiect
  • care este onorariul acestuia si ce include el exact
  • daca are experienta in constructiile cu materiale ecologice
  • daca se poate face pe computer o imagine virtuala a viitoarei case

Dupa ce discuti cu arhitectii, fa comparatii, pentru a putea sa-ti dai seama care este cel mai aproape de arhitectul ideal.

5 Vezi cateva case facute de arhitectii respectivi, inainte de a bate palma

Se poate ca acea constructie pe care ai vazut-o la prieteni sa nu aiba nicio legatura cu ceea ce-ti doresti tu. De aceea, este mai greu sa evaluezi situatia.

Vorbeste cu arrhitectul respectiv si cere-i sa-ti indice cateva case care se aseamana cu ceea ce ai vrea tu sa faci. Informeaza-te asupra calitatii serviciilor, a materialelor utilizate etc, nu doar asupra pretului. Un pret foarte mare nu inseamna neaparat si calitate.
 

6 Fa un contract scris, cu sprijinul unui avocat de profil
 

Pentru a face totul corect, trebuie sa cazi de acord asupra tuturor aspectelor, sa le intelegi si sa ti le asumi. Poti apela la un avocat care se princepe in acest domeniu, ca sa-ti explice tot.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea