Constructia casei

#arhitectura #cladire # art deco

Stilul Art Deco

Arhitectura art deco este denumirea generica a unui curent artistic si a unui stil arhitectural puternic reprezentat in construcția a numeroase cladiri si structuri din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Canada intre 1921 - 1930 si 1931 - 1940. Acest stil arhitectural a aparut odata cu nevoia de umaniza si „incalzi” zgarie-norii aparuti pe teritoriul american la sfarsitul secolului al XIX-lea.


Elemente caracteristice


O varianta conservatoare a arhitecturii art deco se caracterizeaza printr-un neoclasicism modernist simplificat, cu forme geometrice si stilizate ale sculpturii in relief, ale picturii murale si altor elemente decorative.

Insa cea mai caracteristica manifestare art deco a fost tendinta ce apare sub denumirea de „zigzag modern”.

Termenul de „zigzag” se defineste ornamentele geometrice si stilizate repetitive, precum zigzag-uri, motive vegetale si animaliere abstractizate, simboluri astrologice si o serie de motive inrudite de la interiorul si de la exteriorul cladirilor, majoritatea lor avand forma de zigurat.

O alta tendinta din cadrul acestui stil arhitectural este cunoscuta sub denumirea de „modern aerodinamic”, un stil aerodinamic lustruit cu colturi rotunjite si benzi orizontale paralele cunoscute sub denumirea de linii de viteza.


Cladiri si monumente cu arhitectura in stil art deco


In cazul continentului nord -american arhitectura Art Deco s-a manifestat mai ales in cazul zgarie-norilor. Exista un intreg cartier denumit Art Deco District in orasul Miami Beach, Florida.

In alte parti ale lumii arhitectura Art Deco s-a manifestat in special in cazul cladirilor cu dimensiuni mici si medii, asa cum ar fi, case, cladiri de birouri, sedii a companii de mici dimensiuni, fabrici de produse aparținand industriei usoare, cinematografe, banci, biserici si biblioteci.

Iata si cateva exemple de cladiri din tara noastra care sunt inspirate din arhitectura art deco: Palatul Telefoanelor, Palatul Societatii functionarilor primariilor din municipiul Bucuresti, corpul nou al Garii de Nord, judecatoria din Stirbei Voda, blocul, hotelurile Ambasador si Union.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr  Valentina Vanatoru, medic veterinar

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.