Constructia casei

#unelte #fierastrau

Fierastraiele, unelte utile pentru casa

Fierastraul manual pentru taiat lemnul, fierastraul electric pentru taiat lemnul, cel pentru PVC sau cel pentru BCA , toate sunt unelte utile de lucru pentru cei care se pricep la proiecte complexe. Pe piata se gasesc diverse tipuri de fierastraie, de diverse tipuri, ca mecanism de functionare si ca tip de material pe care se lucreaza.



Tipuri de fierastraie


In functie de tipul proiectului avut in vedere, trebuie ales fierastraul potrivit: fierastraie pentru gradinarit, fierastraie pentru tamplarie, fierastraie pentru macelarie, fierastraie cu banda etc.

Un fierastrau manual, de exemplu, este util pentru proiectele mici, care se pot face rapid si usor. Fierastraiele manuale trebuie sa fie fabricate dintr-un material calitativ, astfel incat sa fie suficient de robuste pentru a face fata taierii pomilor.

Pentru munca legata de exploatarea lemnului este folositor un fierastrau electric cu lant (drujba). Cu o astfel de unealta se pot taia busteni, se taie sau se mentin in forma copacii, se curata lemnele. Un fierastrau cu lant electric este mai silentios si nu necesita o intretinere deosebita. Utilizarea acestuia asigura o taiere eficienta, cu un efort minin, toate aceste calitati facandu-l un instrument practic si in gospodarie.


Fierastraie in functie de materialul de lucru


Pe langa tipul de proiect, trebuie sa se tina seama de materialul pe care se va lucra cu aceasta unealta. Se alege astfel un fierastrau potrivit pentru tamplarie, un fierastrau pentru BCA, un fierastrau pentru PVC etc.

De exemplu, un fierastrau pentru PVC trebuie sa aiba o forma potrivita pentru taierea rapida a tevilor de plastic, dar si a lemnului. Lama poate fi facuta din carbon, avand dintii caliti, pentru o durata lunga de viata. Manerul ergonomic are o deschidere mare, astfel incat sa permita lucrul confortabil cu manusile.

In cazul metalelor, fierastraiele cu banda reprezinta unul dintre mijloacele cele mai eficiente pentru debitarea acestui material. Uneltele au la baza o tehnica care combina cantitatea mica de material aschiat cu viteza mare de aschiere si o precizie ridicata a taieturii, pentru un rezultat optim.


Functii ale fierastraielor


Fierastraiele, in functie de tipologie, sunt confectionate astfel incat sa ofere functiile necesare pentru un rezultat rapid si sigur. De exemplu, un fierastrau cu lant poate avea un recul de siguranta, declansat la reculul lantului. Acesta are rolul de a a asigura utilizatorului un nivel ridicat de protectie.

In cazul fierastraielor cu lant, este importanta functia “quick-stop”, care asigura o oprire rapida. Pentru o siguranta suplimentara, lantul se opreste in 0.15 secunde, prevenind ranile provocate de un lant care continua sa functioneze.

Un alt aspect important pentru fierastraiele cu lant il reprezinta montarea. Aceasta trebuie sa se faca rapid, fara ajutorul uneltelor. Lama se fixeaza si lantul se strange fara a fi nevoie de verificari si ajustari complicate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea