Constructia casei

# prize si intrerupatoare #intrerupatoare #prize

Ce trebuie sa stii despre prize si intrerupatoare

Prizele si intrerupatoarele permit conectarea la reteaua de electricitate a diverselor aparate electrice, electronice si electrocasnice care se gasesc de obicei intr-o locuinta si pornirea sau oprirea acestora.

 

Prizele

O priza poate parea un instrument simplu, insa atunci cand se face instalarea uneia, trebuie intotdeauna sa tineti cont de ce fel de echipamente electrice si electrocasnice urmeaza a fi conectati la ea si ce consum au respectivii consumatori.

La o priza se pot conecta mai multi consumatori in acelasi timp rezultand un consum si o putere mai mare, caz in care e foarte important sa se tina cont de capacitatea acesteia si de materialul din care este confectionata. O priza din plastic prezinta un risc foarte mare de incendii deoarece ele se pot topi din cauza caldurii degajate la utilizare.

Ca alternativa exista prizele din material ceramic. Acestea sunt cele mai folosite in special datorita sigurantei pe care o ofera in utilizare. Din pacate, ele nu sunt foarte rezistente in timp, motiv pentru care producatorii au gasit o alternativa constructiva mai buna: priza din plastic ignifug. Acestea ofera protectie impotriva incendiilor si au si o buna rezistenta in timp.

Prizele se folosesc in general pentru curent de 220V, insa exista si prize speciale, ca de exemplu pentru telefon sau prizele de date, care functioneaza cu curenti de putere mai mica. Prizele standard pentru 220V sunt simple, duble sau cu impamantare.

Instalarea prizelor se face in medii fara umiditate. In bai si alte camere similare, pot fi instalate prize doar daca acestora li se poate adauga un transformator care sa limiteze puterea la maxim 15W.

Intrerupatoarele

Intrerupatoarele sunt si ele de mai multe tipuri in functie de spatiul unde se intrebuinteaza. Ele pot fi de tip cumpana, sau basculant, prin care se actioneaza o parghie care comuta intre pozitiile pornit/oprit si de tip rotativ, care functioneaza prin rotirea butonului. Intrerupatoarele pot fi instalate la vedere, ingropate sau pe contorul electric.

In ziua de azi, exista din ce in ce mai multe solutii tehnologice de lux, cum ar fi intrerupatoarele inteligente, care pot aprinde sau stinge lumina treptat. Intrerupatoarele cu led permit observarea pozitiei lor in intuneric, iar cele prevazute cu detector de miscare permit aprinderea luminii atunci cand o persoana trece prin acea incapere.

Instalarea acestor tipuri de intrerupatoare se va face in functie de nevoi, si foarte important, in raport cu avizele de bransament si proiectul de racordare.

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr  Valentina Vanatoru, medic veterinar

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion:  Identificarea cainilor cu stapan implica riscuri pentru animale?

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.