Constructia casei

#pompe #pompe submersibile

Ce trebuie sa stii despre pompele submersibile?

Exista multe gospodarii sau amplasamente unde pentru a avea acces la apa este necesar transportul apei din diverse surse precum puturi, fantani sau lacuri. In astfel de cazuri in care alimentarea cu apa se face din astfel de surse este necesara impingerea apei la suprafata sau de la mare distanta. Pentru acest lucru este nevoie de o putere foarte mare, iar in acest sens cea mai la indemana optiune o reprezinta pompele submersibile.

 

Elementele care alcatuiesc o pompa de apa submersibila

O pompa submersibila este acel aparat care este scufundat complet in apa astfel incat sa poata impinge apa la suprafata cu ajutorul motorului foarte puternic de care dispune. Principiul de functionare ale pompelor submersibile presupune aspirarea apei in pompa si apoi rotorul pompei impinge volumul de apa spre suprafata. Aceste pompe de apa sunt echipamente simple care functioneaza pe baza unui motor.

Datorita faptului ca vorbim despre aparate foarte puternice, pompele submersibile sunt foarte eficiente si economice si cu randament ridicat in cazul in care este nevoie de mutarea unui volum mare de apa dinspre sursa de provenienta a apei inspre gospodarie. Mai mult decat atat, prin utilizarea unei pompe submersibile de apa vei putea transporta apa necesara gospodariei chiar de la distante mari.

Elementele componente din care sunt alcatuite pompele submersibile includ corpul hidraulic (pompa) si motorul submersibil, motorul roteste axul pompei pe care sunt fixate rotoarele si apa este impinsa inspre suprafatasau la distanta in cazul in care pompa submersibila este montata intr-un rezervor. Carcasa pompei este un cilindru etansat in care avem etajele pompei compuse din difuzor, rotor si capac difuzor sau doar rotor, in functie de constructia pompei. Rotoarele pompei  au  functia  de a asigura presiunea apei, iar motorul este elementul care asigura rotirea axului pompei pe care avem rotoarele. Rotorul pompelor submersibile poate fi de tip radial sau cu surub. Pe langa partile componente ale pompelor submersibile, atunci cand optezi pentru acest dispozitiv pentru asigurarea apei necesare in gospodarie sau in diferite amplasamente trebuie avute in vedere si racordurile, fitingurile care asigura legatura cu tevile care conecteaza pompa de apa la instalatia sanitara a gospodariei sau a amplasamentului. In vederea asigurarii unei presiuni constante si pentru evitarea loviturilor de berbec este nevoie ca supapa de sens fie ea incorporata in pompa sau montata deasupra pompei.

Avantaje in utilizarea pompelor submersibile

Dintre tipurile de pompe submersibile cea mai des utilizata categorie este cea pentru puturi. Acest lucru se datoreaza faptului ca in multe regiuni principala sursa de alimentare cu apa o reprezinta puturile, iar pompele submersibile se dovedesc a fi cea mai eficienta si economica solutie in acest sens. Acest lucru se datoreaza numeroaselor avantaje pe care le ofera o pompa de apa submersibila comparativ cu pompele de apa de suprafata.

Cu toate ca si pompele de apa de suprafata pot fi eficiente la nivelul gospodariei, trebuie spus ca pompele submersibile sunt rezistente timp indelungat, functioneaza foarte bine inclusiv la adancimi foarte mari, sunt foarte silentioase si in acelasi timp consuma foarte putin. Materialele foarte rezistente din care sunt confectionate pompele submersibile le fac extrem de fiabile si de durabile chiar si in conditiile in care aceste dispozitive sunt expuse unor factori de mediu precum temperaturi scazute sau ridicate, presiuni ridicate sau medii umede.

Un alt avantaj important ce merita a fi mentionat in cazul pompelor submersibile se refera la diversitatea foarte mare de tipuri si de variante de astfel de echipamente care sunt disponibile pe piata. Din acest punct de vedere poti gasi atat pompe de adancime pentru gospodarie, cat si pompe submersibile pentru uz industrial. Vorbim de asemenea despre faptul ca exista foarte multe variante de astfel de pompe din perspectiva materialului din care sunt confectionate, dar si din perspectiva principiului de functionare al pompelor.

Categorii de pompe submersibile

In conditiile in care ai nevoie de o pompa de apa de adancime este foarte important sa stii ca pe piata de astfel de echipamente exista mai multe categorii. Doar avand toate informatiile de care ai nevoie vei putea sa stii asupra carui model de astfel de pompe sa te opresti astfel incat sa poti sa faci o invesitie care sa iti rezolve nevoile pentru asigurarea apei in gospodarie sau in unitatea industriala pe care o administrezi.

Din perspectiva tehnologiei folosite, exista mai multe categorii de pompe, si anume pompele submersibile centrifugale, pompele centrifugale multietajate, pompele periferice si varianta de pompe cu surub. Categoria de pompe cu surub este relativ sensibila la impuritati, eficienta scazuta si ofera un debit redus de apa. Daca in schimb iti doresti cel mai bun randament alegerea ideala o reprezinta pompele submersibile centrifugale multietajate, acestea oferind un debit mare de apa si o presiune ridicata

Dupa modul de functionare exista pompe submersibile cu un singur rotor, cu mai multe rotoare. Pompele submersibile cu mai multe rotoare numite multietajate asigura un randament foarte ridicat – mare presiune si mare debit. Pompele submersibile cu plutitor sunt indicate pentru transportul apei dintr-un rezervor, cisterna, lac, bazinintr-un bazin sau pentru irigatiipe cand varianta unei pompe submersibile montata in foraj  comandata de presostat pentru pornirea si oprirea pompei submersibile care umple un vas de expansiune (rezervor metalic, neaparat sa fie albastru certificat pentru apa potabila cu membrana cauciucata) poate fi folosita eficient in sistem hidrofor daca vorbim despre o utilizare frecventa a apei ce presupune un numar ridicat de porniri opriri a pompei submersibile. Utilizarea pompei in sistem hidrofor prelungeste viata pompei, limitand numarul de porniri a pompei si asigura un confort ridicat pentru utilizator mentinand presiunea intr-o anumita plaja (presiunea maxima si presiunea minima este reglata in presostat cu arcul mare si acul mic). Presiunea de minim si maxim este reglata in presostat din fabrica si in cazul in care doriti sa schimbati parametrii, va recomandam sa apelati la un specialist.

In functie de calitatea apei exista de asemenea cateva tipuri de pompe de apa submersibile. Astfel avem categoria de pompe pentru apa curata, acestea fiind indicate pentru acele surse de apa in care impuritatile sunt nesemnificative. In situatia in care astfel de pompe de apa pentru surse de apa curata sunt folosite pentru acele surse de apa cu multe impuritati, exista probabilitatea ca pompele sa se deterioreze rapid. Apoi avem pompe submersibile de apa murdara, pompe indicate pentru acele surse de apa care contin reziduri, impuritati, depuneri sau alte astfel de elmente.

Cateva concluzii

In momentul in care doresti sa investesti intr-o pompa submersibila este foarte important sa tii cont de specificul apei pe care urmeaza sa o transporti, dar si de sursa apei respective si de puritatea acesteia. De asemenea, trebuie sa ai in vedere care este cea mai potrivita pompa pentru nevoile tale, avand in vedere multitudinea de modele si tipuri de pompe submersibile existente pe piata de astfel de echipamente. Tocmai din acest punct de vedere, pentru a te asigura ca faci o investitie in deplina cunostinta de cauza si pe termen lung, este recomandat sa apelezi la o firma specializata in comercializarea de astfel de echipamente pentru pomparea apei. Vei putea astfel sa beneficiezi de consultanta in a gasi modelul de pompa de care ai nevoie, dar in acelasi timp vei putea sa beneficiezi de o oferta de pompe submersibile de calitate superioara si ale unor brand-uri renumite in domeniu.

Surse foto: hidropompe.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea