Constructia casei

#caramida #zid #constructie

Caramida

Caramida este un material de constructie folosit din cele mai vechi timpuri, cu 7000-1000 de ani in urma. Caramizile erau folosite in Epoca de Bronz, dar si in antichitate, de catre vechii egipteni. Astazi, caramida este folosita pentru structuri de rezistenta , pentru ziduri interioare obisnuite, pentru decorarea unor suprafete interioare sau exterioare, in pavaj si chiar in constructii de arta moderna.

Tipuri de caramida
 

Caramida clasica
 

Caramida clasica este realizata din argila arsa sau ceramica si este folosita in constructii cu diverse tipuri de mortar. Caramida din argila arsa are o mare rezistenta la compresiune. Acest tip de caramida este atestata si verificata in timp, de mii de ani.

In caramida moderna se folosesc, pe langa argila, si ingredienti suplimentari, precum portelanul sau samota.
Caramida poate fi compacta (plina) sau poroasa la nivel exterior, in ambele variante oferind o foarte mare rezistenta. Cele doua variante difere in functie de tipul de pereti (grosime, localizare). De exemplu, caramida plina poate fi folosita in zidarii protejate pe ambele parti, cu tencuiala, pentru elemente structurale si nestructurale, pentru stalpi si cosuri de fum .


Caramida de sticla


Caramida de sticla este folosita datorita proprietatilor ei bune de transmisie a luminii. Este un material potrivit pentru construirea unor ferestre fixe si a peretilor drepti. Golul din caramida este umplut cu aer la o presiune mica.
 

Caramida aparenta
 

Caramida aparenta este un material folosit in placarea unor suprafete care se doreste sa arate ca fiind din caramida obisnuita: fatade de cladiri, ziduri exterioare, unii pereti interiori de cladire, arcade, semineu etc. O astfel de caramida este folosita in principal in scop estetic. In cazul caramizii aparente, nu mai este necesar sa se aplice tencuiala.
 

Proprietati ale caramidei
 

Presiune, umiditate. Caramida este utilizata in domeniul constructiilor deoarece acest material este rezistent la presiune si umiditate.

Temperatura. In cazul termoblocurilor (caramida mai eficienta), se folosesc proprietatile termoizolante ale aerului. Astfel, o caramida performanta asigura termoizolatie. De exemplu, caramida care poseda un volum mare de goluri verticale are un grad mai inalt de izolatie termica .

Izolatie fonica. In functie de tipul constructiei, se foloseste o caramida de o anumita grosime. Unul dintre avantaje consta in faptul ca acest material, la grosimea corecta, ofera izolatie fonica.

Rezistenta generala. Prin folosirea caramidei, se intareste structura de rezistenta a cladirii. Pentru o casa realizata din caramida, se poate face mai usor o asigurare, deoarece este considerata mai putin supusa riscurilor decat o casa facuta din alte materiale.

Aceasta rezistenta a caramidei o face sa nu se schimbe in timp, pastrandu-si structura compacta si stabilitatea. Materialul nu imbatraneste si nu se degradeaza usor.

Rezistenta seismica. Conform cerintelor legale, un bloc ceramic trebuie sa se supuna unor coduri de proiectare, pentru a oferi rezistenta in caz de cutremur.

Rezistenta la foc. Caramizile moderne sunt ignifuge, impiedicand raspandirea flacarilor si rezistand la temperaturi mari. In mod normal, caramida ar trebui sa reziste la temperaturi de aproximativ 1000 grade Celsius .

Rezistenta la compresiune. O caramida buna trebuie sa aiba o mare rezistenta la compresiune.

Caracter ecologic. Caramida realizata numai din argila si nisipuri argiloase este un produs natural, ecologic 100%.
 

Modalitate de folosire
 

O caramida eficienta permite folosirea ei in constructie atat pe latura de lungime, cat si pe cea de latime. Astfel, caramida se poate folosi in functie de cat de gros se doreste sa fie acel zid.

De asemenea, caramida poate fi utilizata in constructie atat la peretii de structura, cat si la cei nestructurali.
In alegerea caramidei, trebuie sa se tina cont si de caracteristicile sale: interval de toleranta, stabilitate dimensionala, clasa de domeniu, continut de saruri solubile active, coeficient de difuziune a vaporilor de apa, densitate aparenta, conductivitate termica echivalenta, greutate, durabilitate impotriva inghetului si dezghetului, consum mp de zidarie etc.

In functie de ceea ce se doreste sa se construiasca, se alege caramida cea mai potrivita.

Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un zugrav? Nu mai pierde timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautzugrav.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului