Constructia casei

# necesitate telemetru #ce este telemetru #telemetru

Cand am nevoie de un telemetru?

Atunci cand lucrezi in constructii e clar ca ai nevoie de precizie ridicata pentru ca totul trebuie sa fie aliniat perfect, fie ca vorbim despre design interior fie ca vorbim despre tevi, instalatie electrica si tot asa. Cea mai la indemana unealta e ruleta, dar ce faci atunci cand ai de masurat distante mai mari sau un nicio alta persoana pe langa tine? Iti cumperi un telemetru, o unealta utila in foarte multe situatii:
  • cand vrei sa intocmesti planul unei incaperi si ai nevoie sa stii exact unde o sa fie pozitionate tevile si cablurile;
  • cand ai nevoie sa cumperi materiale de constructii: parchet, gresie, faianta, vopsea etc;
  • cand ai de aranjat diverse obiecte prin casa: tablouri, mobila, galeriile pentru draperii etc.

Ce face mai exact? Masoara distanta dintre doua puncte cu ajutorul unui semnal laser, e o combinatie intre clasica ruleta si o nivela laser. Se dovedeste extrem de util in momentul in care ai de masurat o distanta, il pui pe suprafata si apesi butonul de pornire. Poti sa faci aceeasi operatiune si cu o ruleta, dar ai nevoie de o persoana care sa tina de un capat al ruletei.

Principalele caracteristici ale unui telemetru sunt:

  • domeniul de masurare: se refera la distanta maxima pe care o poate masura, este recomandat sa achizionezi un telemetru care permite o distanta de masurare cat mai mare pentru ca nu se stie niciodata, nu-i asa? Daca totusi stii ca o sa il folosesti doar din cand in cand si pentru proiecte mici, o distanta de masurare de 50 m este suficienta in majoritatea cazurilor;
  • precizia: cele mai multe telemetre au o precizie de masurare de +/- 1.5 mm (insesizabila de cele mai multe ori);
  • functii: transfer de date prin Bluetooth, pin masurare din colturi, compatibilitate trepied (filet), trepied inclus, display color, display cu touchscreen, luneta de vizare integrata.

Cele mai bune aparatele de masura au o rezistenta la impact ridicata, fiind construite sa reziste la conditii extreme, inclusiv cele de pe santier. Cel putin in teorie sunt rezistente la caderi repetate si pot functiona in continuare fara problema, insa ar fiĀ  de preferat sa nu abuzezi de asta pentru ca nu se stie niciodata. Un telemetru Bosch nu face rabat de la calitate si poti sa te bazezi pe el pentru un timp indelungat, avand un raport calitate-pret excelent.

Un slefuitor pereti se dovedeste extrem de util atunci cand ai de finisat peretii, tavanul sau sa elimini resturi de tapet, vopsea, adeziv etc. Ideal este ca slefuitorul sa aiba tija telescopica inclusa, in felul acesta il poti folosi cu usurinta si in locuri greu accesibile. Dezavantajul major atunci cand folosesti un slefuitor este ca aceasta degaja praf in cantitati mari si tocmai de aceea este nevoie sa il conectezi la un aspirator ca sa fii sigur ca nu o sa iti fie afectate caile respiratorii. Este recomandat sa folosesti echipament de protectie adecvat, deoarece lasa in urma multe particule care iti pot afecta sanatatea pe termen lung: ai nevoie de ochelari de protectie speciali pentru praf si masca de protectie cu o rezistenta ridicata la praf.

Sursa poza: https://pixabay.com/photos/measurement-millimeter-centimeter-1476918/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea