Animale de companie

#caini #animale #adoptie

Un caine pentru fiecare

Cainele poate fi cel mai bun prieten al omului, insa asa cum prietenii se gasesc greu, si un caine trebuie ales cu atentie. Importanta pe care tu o acorzi acestei alegeri se va reflexta pe viitor in relatia ta cu animalul. O alegere neinspirata poate duce la prejudecati si la retinerea de a mai adopta un alt animal. Iata cateva repere pe care le poti avea in vedere atunci cand vrei sa adopti sau sa oferi un caine.


1 Caini potriviti pentru copii

 

Copilul tau te tot intreaba de ceva vreme daca poate avea un caine sau pur si simplu ai decis ca a ajuns la varsta potrivita pentru a avea responsabilitati si vrei sa-i faci o bucurie?

Este important de stiut ca un caine trebuie ales cu foarte mare atentie atunci cand il daruiesti copilului. Desi cainii de talie mica par la o prima vedere cei mai potriviti, nu este deloc asa. Trebuie sa tii seama mai mult de temperamentul animalului si abia apoi de dimensiunile acestuia, deoarece este foarte important ca cel mic sa se afle in siguranta.

Un caine potrivit pentru un copil trebuie sa fie afectuos, calm, tolerant, inteligent si in acelasi timp usor de dresat. Multe dintre rasele care indeplinesc aceste conditii sunt rase de talie mare sau medie. Majoritatea cainilor de rasa mica sunt agitati si daca sunt constransi sa faca un lucru, pot chiar sa atace persoana respectiva.

In ciuda taliei mari, gradul cel mai mare de toleranta il au rasele: Newfoundland, Saint Bernard si Great Dane. Alte rase potrivite pentru copii mai sunt: Shih-Tzu, Pug, Cavalier King Charles Spaniel , Border Terrier , Beagle, Staffordshire Bull Terrier , Cocker Spaniel, Golden Retriever.

Pentru un baiat mai mare de 7-8 ani alege un caine cu blana scurta, care sa-i fie un bun prieten si partener de joaca, dar care nu necesita ingrijiri speciale: Australian Terrier, Boston Terrier, Welsh Terrier, Teckel sau Schnauzer Pitic etc.

Pentu fetite poti opta pentru un caine cu blana lunga si pufoasa. Pe langa aspectul dragut al acestora, care se potriveste cu gingasia fetitelor, un caine cu blana pretentioasa le va determina sa devina mai responsabile in ceea ce priveste ingrijirea, spalatul si pieptanatul.

Poti opta cu incredere pentru rasele Shih Tsu, Lhasa Apso, Cocker Spaniel American , Caniche Pitic, Bichon, Pudel etc.

ATENTIE! Nu lasa un copil in prezenta unui caine agresiv, chiar daca acesta a fost dresat. Copii au obiceiul de a necaji foarte mult animalele sau de a le mangaia in timp ce acestea manaca si astfel pot interveni accidente. Rase de caini care nu sunt indicate intr-o casa cu copii mici sunt: Boxer, Doberman, Pit Bull, Bull Terrier, Cane Corso, Rottweiller, Tosa Inu etc.

 

2 Caini potriviti pentru persoanele in varsta

 

Pentru batrani este bine sa alegi cainele in functie de varsta si modul de viata l persoanei respective:

O persoana care nu doreste sa petreaca foarte mult timp ingrijind animalul, s-ar impaca foarte bine cu o rasa cu par scurt. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca un caine de talie mica este mult mai potrivit pentru o persoana in varsta, deoarece este mai usor de manuit (batranii, nemaiavand putere sa se impuna in fata unul caine de talie mare).

Daca vrei sa ii oferi un caine unei persoane in varsta care are probleme de sanatate si nu se poate deplasa in fara casei foarte mult, este bine sa optezi pentru un caine care nu are nevoie de plimbari foarte dese si lungi. Chiar daca rasele de talie mica sunt foarte energice, acestea isi pot consuma surplusul de energie si intr-un apartament de mici dimensiuni, pe cand un caine de talie medie sau mare, are nevoie de mai mult spatiu. Poti opta pentru o rasa de talie mare sau medie daca persoana respectiva sta la curte.

Batranii singuri, care au nevoie de activitate si plimbari zilnice au nevoie de o adevarata provocare. Pentru acestia alege un caine cu par lung care necesita pieptanari zilnice sau chiar de mai multe ori pe zi. Mai poti opta pentru un caine care are nevoie de miscare. In acest fel batranul va iesi din casa pentru a plimba animalul, ceea ce-l va ajuta sa-si mentina o stare de sanatate buna si totodata va socializa cu vecinii sau cu alte persoane posesoare de caini.

Cateva dintre rasele potrivite pentru batrini sunt: Pug, Beagle, Cavalier King Charles Spaniel, Schnauzer (talie mica sau standard), Pomeranian, Greyhound.

 

3 Caini potriviti pentru persoane cu dizabilitati

 

Pentru persoanele cu dizabilitati se poate achizitiona orice rasa de caine care poate fi dresata cu usurinta. Se prefera in general exemplarele care se ataseaza foarte usor de oameni, sunt jucause, nu devin agresive si nu sunt hiper sau hipo reactive. Cel mai des folosite sunt rasele: Labrador, Golden Retiever si Ciobanescul German.

Trebuie sa tii cont insa de faptul ca este necesar ca patrupedul sa urmeze mai intai un program de dresaj. In functie de exemplar si de lucrurile pe care trebuie sa le invete, programul de dresaj poate dura intre 4 si 12 luni. Pentru mai multe informatii despre cainii ghizi, citeste si articolul: „Caini ghizi pentru persoanele cu dizabilitati”.

4 Caini potriviti pentru persoane ocupate

 

Daca esti o persoana careia serviciul ii ocupa o mare parte din zi si nu ai suficient timp pentru a iesi cu animalul afara, cel mai bine ar fi sa optezi pentru un caine de talie mica. Acesta isi poate consuma energia si in interiorul apartamentului.

Totodata, daca iti doresti cu ardoare un caine de talie medie, poti opta pentru el numai in cazul in care iti permiti sa platesti o persoana care sa-l plimbe in timpul zilei.

 

 

5 Cainii potriviti pentru apartament si curte

 

Daca stai la bloc si vrei sa adopti un caine in primul rand trebuie sa tii cont de marimea apartamentului. De exemplu, un caine de talie mica, poate sta fara probleme intr-o garsoniera, pe cand un caine de talie mare are nevoie de mai mult spatiu. In schimb daca ai un apartament de minim 2 camere, poti opta si pentru o rasa de talie medie. Chiar daca iti plac cainii de talie mare, gandeste-te in primul rand la binele animalului.

Nu uita sa iei in calcul faptul ca are nevoie de un spatiu foarte mare, iar daca-l vei tine inchis toata ziua intr-un apartament il vei chinui. Totodata, un caine de origine polara, cum este Husky, poate suferi din cauza caldurii. Toate acestea pot duce la aparitia stresului sau a problemelor de sanatate. Cainele trebuie sa petreaca foarte mult timp in afara casei, pentru a-si consuma energia. Asadar, daca stai la curte poti opta pentru un caine de talie mare, pe care il poti lasa in curte ori de cate ori doreste.

Totodata, un caine de talie mare, tinut intr-un apartament poate cauza anumite neplaceri cum ar fi miros foarte puternic si imposibilitatea de a-l curata pe labute dupa plimbare, cand este noroi. Nu uita ca de fiecare data cand il scoti afara trebuie sa-i pui botnita.

In cazul in care stai la curte, va trebui sa-i asiguri animalului un loc spatios in care sa stea (ii poti construi un tarc, daca nu ai o curte in spatele casei), fara a exista riscul de a ataca vizitatorii. De asemenea, daca decizi ca animalul va dormi in exteriorul casei, va trebui sa-i amenajezi un loc calduros. Apa va fi schimbata de mai multe ori pe zi atat in sezonul rece (deoarece ingheata) cat si in sezonul cald.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea