Animale de companie

#instructor mihai nae # educatie caine #dresaj bucuresti # dresaj canin #dresaj caine

Trucuri de cumintit cainele: 5 probleme si solutiile pentru a le rezolva rapid

Daca esti posesorul unui caine neastamparat, care roade tot ce prinde - perne, cabluri, pantofi, care latră şi face gălăgie cand ti-e lumea mai draga, aleargă şi sparge lucruri prin casă sau, si mai rau, isi face nevoile pe unde apuca, ai nevoie de cativa pasi elementari pentru a-l cuminti. Instructorul de dresaj canin Mihai Nae te ajuta sa-ti dresezi catelul.

1. Îşi face nevoile în casă

Cauza: îl laşi prea mult singur, aceasta fiind modalitatea lui de a-ti atrage atentie sau de a te pedepsi.

Rezolvare: „Nu-l certa, pentru că i-ai da, astfel, atenţia pe care şi-o doreşte. Cea mai bună soluţie e să il scoti cat mai des la plimbare. Trebuie să ştii că un pui trebuie scos afară la 2-3 ore, în timp ce un câine adult poate rezista până la 12 ore. Imediat după ce ai terminat vaccinările, poţi să îl scoţi din casă la 15-20 de minute după ce i-ai dat mâncare şi stai cu el până îşi face nevoile. Se poate întâmpla să stai cu orele, sau doar câteva minute. După aceea, ofera-i o recompensă formată din bucăţele de carne fiartă şi du-l în casă. Următoarea ieşire va fi după 4-5 ore”, explică Mihai Nae, reprezentant al dresajieftin.ro.

2. Te muşcă prea tare de mâini şi de picioare

Cauza: nu ştie să se joace.

Rezolvare: Învata-l comanda „stai!”, sau „aşteaptă!” sau „n-ai voie!” Pronunţa aceste cuvinte pe un ton mai ridicat, pentru a-i distrage atenţia. Imediat ce se va opri îl lauzi şi îi dai o recompensă. Dacă nu reacţionează la comanda verbală, îl poţi corecta prin smucituri de lesă, însă e exclus să-l loveşti cu ceva, vă sfătuieşte dresorul canin. „Dacă îl baţi, va deveni sperios şi va asocia dresajul cu bătaia. Agresivitatea unui câine este o problemă ce ţine de felul în care stăpânul se poartă cu el de mic. Dacă stăpânul e prea blând, se va impune animalul, iar dacă stăpânul e violent, câinele va răspunde cu aceeaşi monedă”, mai spune specialistul.

3. Latra cand are el chef, fara un motiv anume

Cauza: de plictiseală sau ca să-ţi atragă atenţia.

Rezolvarea: Există o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. „Ca să-l bagi în seamă, se mulţumeşte şi cu cearta. De aceea, în primă fază ignoră-l, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot şi, la fel – când încetează cu lătratul, recompensează-l”, te învaţă instructorul (foto).

4. Roade cabluri, perne, canapele, papuci etc.

Cauza: excesul de energie

Rezolvare: Când pleci la serviciu, iar căţelul rămâne singur în casă, lasă-i o preocupare: o jucărie, un os de ros. Însă aceasta nu e o soluţie pe termen lung, e de părere Mihai Nae, pentru că şi de aceste jucării se va plictisi după 2-3 zile. Amenajează o cameră special pentru el, în care să aibă doar pătuţul lui, apă şi ­mâncare. De asemenea, ai mai putea să pulverizezi un spray special pe obiectele pe care are tendinţa să le roadă. Acesta emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine. Cand esti acasa, scoate-l la plimbare, alearga-l, oboseste-l, lasa-l sa se joace cu alti caini, astfel incat sa-si consume energia.

5. Aleargă şi dărâmă lucruri

Cauza: nu e educat.

Rezolvare: Fiecare animal de companie ar trebui să invete comanda „aşteaptă!” Dacă o cunoaşte, câinele va şti să-şi aştepte cuminte în casă stăpânul, când acesta e la serviciu, va asculta când e trimis la loc, va aştepta cuminte în faţa magazinului, se va opri din lătrat dacă i se cere şi multe altele.

Încă de când animalul e mic, limitează-i accesul prin casă. Pentru a nu-ti mai distruge bunurile de prin casă, trebuie să iei măsuri încă de când acesta este puiut. E bine să puneti obiectele fragile astfel incat sa le vadă, dar să nu poată ajunge la ele. Căţelul e curios până la o anumită vârstă. După ce va mai creşte, se va obişnui cu mediul înconjurător şi nu va mai fi interesat să sară şi să doboare.

 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.