Animale de companie

#caini #pisici #protectia animalelor #taxa animale #legea animalelor

Taxa pentru caini si pisici

Majoritatea proprietarilor de animalute de companie isi trateaza cainii si pisicile ca pe adevarati membri ai familiei. In aceste conditii, reprezentantii autoritatilor locale nu vad de ce n-ar taxa animalutele ca pe alti membri. Astfel, in unele orase din tara noastra, cei care locuiesc impreuna cu un caine sau o pisica platesc o facture mai mare la intretinere.Ce prevede legea


Potrivit Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, taxa pentru animalele de companie intra la "repartizarea cheltuielilor pe beneficiari", ce reprezinta "cheltuielile de care beneficiaza in mod individual proprietarii, toti sau in parte, gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari".

Astfel, plata unei taxe pentru animalutele de companie care locuiesc la bloc ramane la latitudinea administratorului sau a Adunarii Generale a Locatarilor. La nivelul fiecarei asociatii, se decide o suma fixa pe care proprietarii animalelor de companie sa o plateasca lunar in contul cheltuielilor de intretinere.

Taxa trebuie platita doar de cetatenii care locuiesc la bloc, nu si de cei care stau in case particulare, iar nerespectarea hotararii duce la sanctiuni cu sume cuprinse intre 50 si 150 de lei.


Cum se aplica taxa


Exista deja localitati in tara in care animalele de companie sunt trecute la intretinere. In timp ce bucurestenii pot sa tina in apartamente câte animale de companie vor fara sa plateasca, in alte orase din tara proprietarii de caini sunt platesc in plus la intretinere. Nu la fel se intâmpla, insa, daca acestia tin in casa un crocodil sau orice alt animalut de companie in afara de patrupede.

Incepand cu acest an, la Cluj-Napoca, proprietarii de câini sunt pusi la plata. Astfel, pentru fiecare câine tinut in apartament clujenii platesc câteva zeci de lei, patrupedele fiind incluse la toate cheltuielile pe numar de persoane salubritate , apa, lift, energie electrica pe scara etc. Unele asociatii terc o jumatate de persoana la cheltuiala, valoric 5-6 lei.

Si cetatenii municipiului Sfantu Gheorghe care locuiesc la bloc si detin caini de companie trebuie sa plateasca, incepand cu 1 iulie, o taxa lunara de 7 lei pentru fiecare exemplar.

La Arad stapanii de caini si de pisici vor plati o taxa de 12 lei pe an pentru fiecare animal si le vor implanta microcipuri, care costa circa 11 lei bucata. Mai mult de atat, proprietarii sunt obligati "sa dea cu subsemnatul" in 24 de ore in caz ca animalul moare, este instrainat, se inmulteste sau daca este dus la monta.

La Iasi, animale de companie pot fi tinute in casa numai daca sunt vaccinate si deparazitate. Astfel, la nivel local exista o reglementare potrivit careia erspectivele animale de companie pot fi tinute in casa doar daca au carnet de sanatate de la medicul veterinar.


Cum sunt folositi banii pentru taxa pe animale


Si modul in care sunt folositi banii obtinuti de pe urma taxelor pentru animalutele de companie este stabilit tot la nivelul autoritatilor locale. Astfel, la Sfantu Gheorghe, banii obtinuti in urma taxei sunt folositi pentru a se putea mentine curatenia in oras. Banii colectati intra in bugetul societatii de salubrizate, care va asigura recipiente speciale langa pubelele de gunoi, precum si pungi si manusi pentru colectarea excrementelor acestor animale.

La Arad, reprezenatntii autoritatilor locale au declarat ca din aceasta taxa, primaria ar trebui sa construiasca parcuri pentru caini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar

Pune o intrebare