Animale de companie

#siberiana #rasa #pisici #animale

Siberiana

Siberiana este o pisica domestica originara din Rusia. Rasa este asemanatoare ca infatisare cu rasele Maine Coon si Norvegiana de Padure . Se spune ca este hipoalergenica, aceasta rasa provocand mai putine alergii persoanelor decat alte rase.

 

Istoric

 

Nu se stie exact cand au aparut aceste pisici in Rusia, insa se spune ca au fost aduse pentru prima data de catre nobili deoarece erau considerate pisici exotice. Acestea s-au imperecheat cu pisicile domestice existente in zona dar si cu pisicile salbatice(Felis Silvestris).

Doar cateva dintre pisicile aduse s-au adaptat iernilor grele din Siberia si au dus la propagarea rasei. Pisicile care au supravietuit si-au adaptat blana la conditile de mediu. Aceasta a devenit impremeabila, pentru a nu permite umezelii si frigului sa ajunga la piele.

In ciuda faptului ca Siberienele sunt o rasa locala, nu s-a pomenit decat foarte rar de aceasta rasa in cartile rusesti.
Desi trecutul acestora nu este pe deplin cunoscut, se crede ca Siberiana este o rasa veche, existenta de peste 1000 de ani. Rasa Siberiana a fost inregistrata in anul 1987 la clubul Kotofei din St. Petersburg. Abia in anul 2000 a fost acceptata ca rasa de catre CFA ( Cat Fanciers Association).

Pisica a fost pentru prima data mentionata intr-o carte scrisa de autorul Harrison Wier, in care existau informatii ca rasa Siberiana a fost prezenta la o expozitie din Anglia in anul 1871.

In 1990 pisica a fost pentru prima data adusa in SUA. In ciuda popularitatii sale, rasa este destul de rara in acea zona.

 

Caracteristici fizice

 

Siberiana este o pisica de talie mare. Corpul acesteia este musculos si compact. Picioarele sunt groase si musculoase. Picioarele din spate sunt mai lungi decat cele din fata. Acestea se temina cu labe mari si rounde. Coada este de lungime medie, aceasta fiind putin mai scurta decat lungimea corpului.

Capul unei Siberiene este mediu ca dimensiuni, proportional cu marimea corpului. Pometii pisicii sunt proeminenti. Urechile, de dimensiuni medii, sunt drepte si usor rotunjite la varf. La baza acestora se pot observa smocuri mari de par. Acestea, impreuna cu botul de dimensiuni medii, ii dau pisicii o infatisare asemanatoare cu cea a unei pisici salbatice. Ochii sunt mari, sub forma de migdala . Acestia pot fi intalniti in toate culorile, neexistand nicio asociere intre culoarea acestora si culoarea blanii.

Sursa: www.pawpeds.com

Blana pisicii este lunga si foarte deasa. In zona gatului pisica prezinta un guler mai abundent. La atingere blana este matasoasa si catifelata. Pisica poate fi intalnita intr-o larga varietate de culori si combinatii ale acestora.

 

Temperament

 

Siberienele au o personalitate asemanatoare cu cea a cainilor si sunt foarte afectuoase. Aceste pisici adora ca stapanul sa vorbeasca cu ele si vor asculta cu interes ceea ce li se spune. Vin rapid daca sunt strigate, miorlaind foarte scurt, ca si cum ar ciripi.

O Siberiana nu va fugi niciodata sa se ascunda atunci cand vede o persoana straina. Spre deosebire de multe rase, Siberiana devine foarte curioasa in prezenta strainilor, pe care ii va intampina de la usa pentru a-i cerceta indeaproape.

Sunt pisici inteligente si pot invata rapid cum sa obtina ceea ce-si doresc.

Un alt comportament ciudat la aceste pisici este faptul ca le place sa-si bage jucariile preferate in vasul cu apa. Totodata, sunt pisici active si le face placere ca lumea sa se joace cu ele.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

La o singura nastere Siberienele fac in medie 5 pui.

Speranta de viata a pisicilor din rasa Sieriana este de 12-15 ani.

Sursa foto : www.silversiberiancats.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea