Animale de companie

#rase #animale #setter

Setter Englez

Setter Englez este un caine de talie medie, care se remarca prin eleganta si prin temperamentul prietenos. In trecut, rasa era folosita intens de vanatorii de pasari pentru a le aduce prada.

 

Istoric

 

Setter Englez a fost crescut initial pentru a ajuta vanatorii de pasari. Se estimeaza ca in Anglia rasa a fost antrenata in acest scop timp de 400 de ani, iar obiceiul inca se mai pastreaza.

Rasa provine din incrucisarea raselor Spanish Pointer, Water Spaniel si Springer Spaniel. Cele trei rase au fost incrucisate special pentru a crea cel mai bun caine pentru vanatoare de pasari.

Setterul Englez modern a fost apoi crescut de Edward Laverack (1800-1877) si R. Purcell Llewellin (1840-1925). Exemplarele crescute de Laverack erau foarte frumoase. Acestea au participat la prima expozitie canina in anul 1859. Imediat dupa aceea, rasa a devenit foarte populara in Anglia. Tot mai multe persoane isi doreau acest caine. Nu dupa mult timp, Setterul Englez a ajuns si in America de Nord.

Este una dintre primele rase de caini inscrise la fundatia American Kennel Club. Acesta a fost acceptat de club in anul 1878.

 

Caracteristici fizice

 

Corpul unui Setter Englez este puternic si musculos, insa in acelasi timp elegant. Picioarele sunt musculoase si drepte, iar coada este mijlocie ca lungime. Dimensiunile standard ale rasei sunt de 60-64 cm inaltime la femele si 63-69 cm la masculii. Un Setter Englez poate atinge o greutate de 28 kg la femele si 31 kg la masculi.

Capul este bine definit si alungit spre bot. Urechile sunt lasate si sunt acoperite cu smocuri de par lung. Ochii sunt mari, expresivi si stralucitori. In general culoarea acestora este maro inchis insa pot fi intalnite si exemplare cu ochii de culoare maro deschis, spre galben.

Blana este fina, lucioasa si matasoasa. Un Setter Englez poate avea blana atat scurta cat si lunga. Culoarea blanii poate varia de la alb, maroniu, roscat si pana la negru. Cele mai multe exemplare au insa blana alba cu pete negre sau maronii. In zona cozii si a picioarelor pot fi observate smocuri de blana mai lungi decat in restul corpului.

 

Temperament

 

Setter Englez este un caine bland si prietenos. Cu toate acestea poate fi un caine incapatanat si neascultator . Daca se plictiseste tinde sa latre excesiv, suparand persoanele din jur.

Nu este un caine bun pentru paza deoarece este foarte prietenos cu persoanele straine.

Este un caine potrivit pentru o familie care ii poate acorda atentia de care are nevoie. Setter Englez este o rasa energica care are nevoie de multa miscare.

Cainele necesita plimbari lungi, de cel putin 30-40 de minute in fiecare zi, pentru a exersa si a se misca in voie.
Este un caine bland si bun in prezenta copiilor si accepta cu usurinta alte animale de casa .

Din cauza firii incapatanate poate fi un caine mai dificil de antrenat. Daca este antrenat intr-un loc public (precum un parc), atentia cainelui poate fi distrasa cu usurinta de alte animale sau persoane. Pentru ca antrenamentele sa dea rezultate este necasar ca animalul sa fie dresat intr-un loc mai retras sau la un centru special de dresaj.

 

Sanatate

 

English Setter poate suferi de cateva afectiuni transmise genetic. Rata aparitiei acestora este insa destul de mica. Cainele poate prezenta displazie de sold, orbire , surzenie sau gestatie falsa. Apoximativ 12% dintre exemplarele de Setter Englez pot suferi de surzenie. De asemenea, unele exemplare pot prezenta alergii, inclusiv alergii la mancare.

Un Setter Englez poate face intre 6-8 pui la singura nastere.

Speranta de viata a unui Setter Englez este de 10-15 ani.

Sursa foto : www.en.wikivisual.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea