Animale de companie

# apa sarata #apa de mare # vacanta la mare #caini

Semnal de alarma! Apa de mare poate fi fatala pentru caini

Daca ai un caine si vrei sa mergi in concediu impreuna cu acesta, la mare, trebuie sa stii ca il expui unui pericol letal. Apa sarata este fatala pentru caini daca este inghitita sau daca animalul petrece foarte mult timp in apa.

 

In iulie 2017, Christopher Taylor, care studia la acea vreme la Universitatea din Florida de Sud, si-a luat laboratorul, pe nume O.G. la plaja. Cei doi aveau o legatura foarte puternica deoarece cainele i-a fost caine insotitor mai bine de sase ani. Cainele s-a bucurat mult de timpul petrecut la plaja, dar a petrecut si foarte mult timp in apa.

„A fost ca orice alt laborator. Adora sa se joace in apa si iubea oamenii. Inotam si ne petreceam timpul impreuna. Am facut pauze de la inot si l-am facut sa bea apa dulce, dar am stat prea mult in apa.”, a explicat Christopher.

In trecut, cainele suferise de diaree si varsaturi dupa ce a petrecea prea mult timp in apa, insa aceste simptome dispareau dupa cateva zile.  Insa, de aceasta data starea cainelui s-a agravat foarte repede. Si-a pierdut apetitul, era epuizat si letargic. 

Christopher a povestit ca animalul se plimba prin apartament ca si cand ar fi fost pierdut, se uita fix la perete si cand era strigat nu raspundea delor. Mai mult, cainele parea sa nici nu-l mai recunoasca. 

Din pacate, tanarul a descoperit motivul pentru care cainele se comporta asa, cand a fost deja prea tarziu. Si-a dus cainele la veterinar, dar acolo labradorul a suferit o criza din cauza unei inflamatii la nivelul creierului.

„L-au pus pe un standard IV si au incercat sa ii administreze niste electroliti, dar el nu raspundea la tratament. Ultimul efort a fost administrare unui medicament numit manitol, care reduce inflamatia de la nivelul creierului. Dar veterinarul a spus ca daca nu raspunde bine la manitol, nu putem face nimic pentru el. ", a explicat Christopher

Din pacate O.G. nu a raspuns la tratament. Cainele a murit din cauza intoxicatiilor cu apa sarata. Excesul de apa sarata poate duce la deshidratarea rapida a animalelor. Apa de are creste nivelul de sodiu din sange, ceea ce duce la hipernatremie.

Pentru a echilibra concentratiile ridicate de sodiu, celulele elimina apa in sistemul sanguin, ceea ce o deshidratare severa la nivel celular. Cand celulele creierului sunt afectate, cainii pot suferi crize care le sunt fatale, cum s-a intmaplat si in cazul lui O.G.

Cu toate acestea, perioade lungi in ocean ar putea provoca daune irezistibile, ca in cazul OG

„Corpul lucreaza foarte mult pentru a regla echilibrul de sare si apa. Insa nu doar apa sarata ii afecteaza. Si inotul in piscina sau intr-un lac pentru perioade lungi poate avea efecte advere, insa din cauza scaderii masive a nivelului de sodiu din organism. Daca comportamentul cainelui se schimba dupa ce inoata in apa (proaspata sau sarata), mergi de urgenta cu el la veterinar pana nu este prea tarziu”, explica Dr. Heather Loenser medic al Asociatiei Spitalelor de Animale Americane.

Prin urmare este datoria fiecarui stapan de animal sa aiba grija de patrupedul lui si sa nu ii permita sa stea foarte mult timp in apa, cand este la mare, iar de indata ce iese sa faca un dus (daca acestea sunt disponibile pe plaja), iar daca nu sa faca un dus la revenirea acasa pentru a elimina sarea ramasa in blana acestuia.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului