Animale de companie

#scottish fold #rase #pisici #animale

Scottish Fold

Scottish Fold una dintre cele mai simpatice rase de pisici. Ea este recunoscuta pentru urechile lasate in fata, care ii dau o infatisare asemanatoare ceu cea a unei bufnite si da impresia ca este mereu trista. Este o rasa de pisici ce a suferit o mutatie genetica naturala care i-a afectat cartilajul urechii. Prin urmare este singura rasa de pisici care are urechile lasate in fata.

Rasa a fost initial numita „lop-eared” (urechi pleostite), primind denumirea oficiala de Scottish Fold in anul 1966.

 

 

Origine

 

Prima pisica apartinand acestei rase, a fost o pisica alba, care a fost gasita la o ferma din apopierea orasului Coupar Angus din Scotia in 1961. Pisica, numita Susie, avea urechile lasate; un lucru neobisnuit la pisici. Cand Susie a avut pisoi, doi dintre ei s-au nascut cu urechile lasate iar restul cu urechi normale. Unul dintre pisoii cu urechile lasate a fost adoptat de William Ross, un fermier din vecinatate si tototdata, crescator de pisici. Ross a inregistrat rasa in anul 1966 la clubul felin Governing Council of Cat Fancy (GCCF) din Marea Britanie si a inceput sa creasca pisici Scottish Fold.

Programul de reproducere a dus la nasterea a 76 de pisoi in primii trei ani, din care 42 aveau urechile lasate iar restul aveau urechi normale. In urma acestor rezultate s-a ajuns la concluzia ca pisicile se nasc cu urechile lasate, datorita unei gene dominante; daca unul dintre parinti are gena pisicilor cu urechi drepte iar celalalt pe cea a pisicilor cu urechi lasate, atunci puiul va lua gena cea mai puternica dintre cele doua.

Rasa nu a fost acceptata pentru a participa la expozitii in Europa de catre GCCF pana in anul 1971 din cauza ingrijorarilor ca ar putea avea diferite probleme de sanatate precum infectii, acarieni sau surditate din cauza urechilor lasate. Cu toate acestea, rasa a fost introdusa in America unde s-au facut incrucisari intre Scottish Fold si british shorthair si american shorthair pentru a reduce riscul acestor probleme.

 

Popularitate

 

Trasaturile fizice distinctive ale rasei combinate cu reputatia lor ca animale neobisnuit de iubitoare, face ca acestea sa fie foarte cautate ca animale de companie . Din aceasta cauza rasa Scottish Fold este mult mai scumpa decat alte rase.

 

Caracteristici fizice

 

Scottish Fold sunt pisici de dimensiuni medii, masculii atingand o greutate de 4-6 kg iar femelele de 3-4 kg. Intreaga structura a corpului are un aspect rotunjit si au picioare de dimensiuni medii. Ochii acestor pisici sunt mari si rotunzi, iar nasul scurt si usor curbat.

Unele exemplare apartinand rasei Scottish Fold au urechile lasate in fata. Aceasta caracteristica poate fi evidenta abia la varsta de 21 de zile a pisoilor si totodata, este una dintre caracteristile distinctive ale acestei rase.
Blana pisicilor Schotish Fold poate fi de lungime medie sau lunga. Se accepta orice culoare sau combinatie de culori.

 

Temperament

 

Scotish Fold sunt in general pisici blande si calme. Accepta cu usurinta alte animale de companie (indiferent de specia acestora), cu care se impaca foarte bine. Fiind o rasa foarte afectuoasa se ataseaza foarte mult de persoanele cu care convietuiesc. Sunt pisici jucause, inteligente si loiale. Se adapteaza cu usurinta diferitelor medii si situatii. Deoarece tin foarte mult la aspectul lor, petrec o mare parte din timp ingrijindu-se.

Scotish Fold sunt cunoscute pentru „talentul” lor de a dormi pe spate. Pozitia mai este cunoscuta si ca „Pozitia Buddha”. Vocea unei Scottish Fold nu este stridenta. Rasa poate miorlai si toarce pe tonalitati diferite si mult mai variate fata de alte rase.

 

Sanatate

 

Scottish Fold este o rasa predispusa la boli ale rinichilor si cardiomiopatie.

Una din 4 pisici din aceasta rasa se naste cu urechile lasate. Daca ambii parinti au urechile lasate, pisoii se pot naste cu malformatii grave, cauzate probabil de aceeasi gena responsabila cu urechile lasate.

Speranta de viata a acestor pisici este de peste 15 ani.


Sursa foto : www.petside.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea