Animale de companie

#prevenire infectie #covid-19 #caini #infectie #animale de companie

Primul caz de Covid-19 depistat la un caine din Marea Britanie. Ce masuri trebuie sa iei pentru a-ti feri patrupedul de o posibila infectie

A fost depistat primul caz de coronavirus la un caine din Marea Britanie. Cainele a fost confirmat pozitiv de catre unul dintre cei mai buni veterinari din tara.

 

Medicii cred ca animalul a luat virusul de la  stapanul sau care a fost infectat. Din fericire, cianele se afla sub tratament si se recupereaza acasa.

Agentia Britanica de Securitate Sanitara a declarat ca astfel de cazuri sunt extrem de rare, dar si ca nu exista dovezi care sa ateste ca pisicile sau cainii pot transmite virusul mai departe, la oameni. Declaratia a fost facuta avand in vedere faptul ca in China, animalele de companie ale persoanelor infectate sunt eutanasiate, fara acordul propietarului, din dorinta autoritatilor de a pune capat pandemiei.

"Cainele infectat a fost supus unui tratament pentru o alta afectiune si acum se recupereaza.

Se intampla foarte rar ca animale precum cainii sa se infecteze, iar atunci cand acest lucru se intampla, de obicei, prezinta semne clinice usoare si se recupereaza in cateva zile. 

Nu exista dovezi clare care sa sugereze ca animalele de companie transmit virusul la oameni daca sunt infectate. Desigur, vom continua sa monitorizam aceste situatii si vom actuliza informatiile pe masura ce obtinem noi date sau situatia se schimba”, a declarat  Medicul veterinar sef al Regatului Unit, Christine Middlemiss.

Sfaturi de igiena de care sa tii cont daca ai animale de companie

Persoanele care au animale de companie sau lucreaza cu animalele trebuie sa aiba o grija deosebita cand vine vorba despre interactiunea cu acestea, in contextul pandemiei. Cu atat mai mult in situatia in care unul dintre membrii familiei, sau mai multi, sunt infectati cu Covid.

In primul rand este absolut necesar ca persoanele care interactioneaza cu animale de comapanie sa se spele foarte bine pe maini ianinte de a le atinge. Spalarea regulata pe maini este esentiala in aceste cazuri.

Blana animalelor de companie poate actiona, pentru perioade scurte de timp, ca purtator al virusului. Prin urmare este esential ca persoanele care au caini, sau alte animele pe care le scot la plimbare, sa nu lase alte persoane sa le mangaie.

De asemena, in cazul in care un membru al familiei se infecteaza este indicat sa nu interactioneze cu animalul pana la recuperare, pentru a limita sansele de a transmite virusul celorlati membri ai familiei, dar si animalului de companie. 

Cand vine vorba despre caini crescuti in casa, cele mai multe persoane au tendinta de a imparti mancarea cu animalul. Este indicat ca in aceasta perioada sa eviti acest comportament. Daca nu te poti abtine sa nu ii dai sa guste, cel mai bine este sa ii pui un bol al lui cu hrana pentru caini langa masa. Astfel, daca ii este foame poate consuma propria mancare. In acest fel scazi riscul de a transmite virusul animalului de companie.

De asemenea, bolurile animalelor de companie trebuie spalate bine cu detergent de vase, dupa fiecare utilizare. Inclusiv bolul cu apa trebuie spalat foarte bine de fiecare data cand schimbi apa animalului.

De asemenea, daca esti testat pozitiv si izolat al domiciliu, nu imbratisa si nu pupa animalele de companie, oricat de mult ti-ai dori acest lucru. Cu siguranta nu vrei ca acestea sa sufere mai tarziu.

Un alt lucru important este sa nu lasi animelele sa doarma cu tine in pat daca esti infectat. De preferat este ca in perioada izolarii sa doarma intr-o camera separata, iar dimineata sa aerisesti foarte bine locuinta.

Ce trebuie sa faci daca animalul prezinta semne de boala

Daca observi ca animalul de companie are probleme de sanatate este important sa apelezi cat mai repede la o clinica veterinara Bucuresti. De asemenea, indiferent ca este vorba despre posibilitatea ca animalul sa se infecteze cu Sars-CoV-2 sau sa aiba o alta problema de sanatate, este bine sa ai intotdeauna la indemana contactul de la un cabinet veterinar non stop din orasul tau.

Iar pentru urgente care pot aparea in timpul noptii, sau intr-o perioada in care nu poti conduce, trebuie sa stii ca poti apela oricand la serviciile de ambulanta veterinara. Medicii se vor deplasa la domiciliu unde vor evalua animalul si, daca este necesar, il vor transporta la cabinet sau la spitalul veterinar pentru tratamente si investigatii amanuntite. 

Cum afecteaza Covid-19 animalele

Din pacate animalele, fie ele de companie sau salbatice, nu au scapat in fata virusului. Insa, din fericire, acestea sunt mult mai rezistente si nu se infecteaza la fel de usoar ca oamenii.

Desi pentru oameni exista un vaccin impotriva coronavirusului, in cazul animalelor nu se poate spune acest lucru. Nici tratamente specifice pentru Covid-19 nu exista inca, prin urmare, animalele infectate, sunt greu de tratat si se apeleaza, de cele mai multe ori, la tratamente antivirale destinate altor virusuri.

Exista insa anumite coronavirusuri, specifice fiecarei specii in parte, care afecteaza in numar mare animalele daca acestea nu sunt vaccinate. Aceste tipuri de coronavirusuri (specifice pisicilor sau cainilor, de exemplu) se transmit foarte rar la oameni si nu sunt virulente precum Covid-19.

Despre Covid-19 care a declansat pandemia actuala se spune ca ar fi pornit, cel mai probabil, de la lilieci. Au fost raportate si alte cazuri de animale infectate, insa nu este sigur modul in care virusul s-a transmis la om.

De la inceputul pandemiei au fost inregistrate doar cateva cazuri de infectari cu Covid-19 la pisici, caini si dihori, in intreaga lume. In cele mai multe cazuri stapanii acestora au fost infectati si au transmis virusul mai departe animalului. 

In Danemarca insa, milioane de nurci au fost ucise cu un an in urma, in noiembrie 2020, cand o forma mutanta a virusului a fost descoperita la cateva dinte acestea.

Nici animalele de la gradinile zoologice nu au scapat de virus. Cele mai afectate au fost felinele mari, precum leii, care au luat virusul de la ingrijitori. Cazuri au fost raportate in SUA, dar si in Barcelona. 

Prin urmare, lista animalelor care s-au infectat cu Sars-CoV-2 este destul de mare, insa cazurile sunt izolate si nu au devenit focare in regnul animal.

Pe lista sunt incluse: pisici domestice, feline de talie mare (lei, tigri, etc), caini, dihori, lilieci, nurci, maimute, pangolini, porci, ratoni, rozatoare, dar si cerbi cu coada alba.

Sursa foto: supervetsolutions.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului