Animale de companie

#osteoporoza #pisici #osteoporoza pisici

Osteoporoza la pisici

Osteoporoza la pisici se manifesta prin subtierea si chiar pierderea semnificativa a masei osoase. De obicei, aceasta afectiune este provocata, printre altele de excesul de vitamina A si de deficitul de calciu. Vestea buna este ca boala poate fi prevenita si tratata daca este descoperita in timp util.

De obicei osteoporoza apare la pisicile mai in varsta, din cauza unor probleme congenitale si a alimentatiei nepotrivite in primele luni de viata.

Simptomele osteoporozei la pisici

In mod cert, pisica va mieuna din cauza durerilor osoase si eventual va deveni usor agresiva si te va zgaria sau musca atunci cand vei incerca sa o mangai. In plus, o pisica bolnava de osteoporoza in faza grava va avea dureri atat de mari incat va refuza sa se miste chiar si pentru a se hrani. Din pacate, o pisica grav bolnava de osteoporoza nu va reusi sa supravietuiasca din cauza durerilor foarte puternice si a faptului ca nu se va mai putea misca. In aceste situatii singura varianta este eutanasierea.

Diagnosticarea osteoporozei la pisici

Dincolo de simptomele pe care pisica le prezinta, este recomandat sa o duci la un control medical. Medicul veterinar va supune felina la o scanare cu raze X, astfel incat sa analizeze masa osoasa si sa vada daca pisica sufera de osteoporoza sau este o alta problema.

Tratamentul osteoporozei la pisici

In primul rand, se recomanda o dieta adecvata, bazata pe calciu, vitamine si minerale in general. In acest fel, densitatea oaselor va fi perfecta. Incearca sa oferi pisicii doar alimente cu un continut ridicat de calciu si chiar vitamina D (care ajuta la fixarea calciului in oase).

Astfel, laptele si produsele lactate sunt foarte bune in acest sens. Totusi, pentru ca majoritatea pisicilor au intoleranta la lactoza, este indicat sa ii oferi doar cantitati foarte mici de lactate.

Pe de cealalta parte, osteoporoza poate fi tratata si in cabinetul veterinar, dar numai daca este descoperita in timp util.

Astfel, medicul veterinar va administra pisicii injectii pe baza de calciu, vitamina D, dar si hormoni care stimuleaza absorbtia mineralelor in organism.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea