Animale de companie

# geutate normala #gerutate pisici #dieta pisici #obezitate pisici #alimentatie pisici #pisici

Obezitatea la pisici. Solutii pentru revenirea la o greutate normala

Mai mult de jumatate dintre pisicile care locuiesc in apartamente sunt supraponderale sau obeze, din cateva motive usor de ghicit, precum sedentarismul, o alimentatie nepotrivita din punct de vedere nutritional, un consum alimentar care depaseste nevoile feline si administrarea de mici gustari.

 

Obezitatea influenteaza negativ calitatea vietii felinei, in aspecte dintre cele mai diverse, de la mobilitate si igiena la o serie de boli precum artrita, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, maladii respiratorii, renale, cancer. Obezitatea poate scurta viata pisicii cu cativa ani.

Situatia poate avea o rezolvare chiar daca pisica a luat destul de mult in greutate. Important este sa actionezi cat mai din timp privind aspecte precum mancare pisici si activitate fizica. Discuta si cu medicul veterinar, faceti un plan de actiune si respecta-l cu strictete.

Controlul portiilor si un orar strict al meselor

Multi dintre proprietarii de pisici au obiceiul de a le lasa mancare la discretie, toata ziua. Felina de apartament va rontai continuu, pentru ca, in general, nu are foarte multe activitati, mai ales in cazul in care este lasata singura foarte mult timp. Pisicile de curte si cele salbatice sunt obisnuite sa vaneze si, desigur, consuma ce au capturat. In mod instinctiv, pisica mananca o cantitate mica de hrana – sa spunem un soarece -, proteina pura, dupa care urmeaza o perioada de post alimentar. In cazul pisicilor de apartament, acestea sunt invatate sa manance continuu, pentru ca bolul este, de obicei, umplut dupa ce se goleste. Si astfel devin supraponderale sau, mai rau, obeze.

Pisicile trebuie sa primeasca, de fapt, doua mese pe zi, una dimineata si una seara, de preferat la aceleasi ore, într-o anumita cantitate, in functie de kilograme si de marca de mancare folosita.

Care este necesarul caloric

In primul rand, cantareste pisica, iar numarul de kilograme trebuie inmultit cu 30, la care se adauga 70. Rezultatul se inmulteste cu 0,8, iar ceea ce obtii este numarul de calorii pe care pisica trebuie sa il consume zilnic pentru mentinerea greutatii pe care o are.

Totusi, daca pisica este supraponderala sau obeza, aceasta are nevoie de un consum caloric zilnic mai mic. In acest caz, se fac aceleasi calcule, dar raportat la greutatea tinta, pentru a se obtine numarul de calorii pe care pisica trebuie sa le consume pentru a slabi.

Este recomandata si o discutie cu medicul veterinar, pentru ca scaderea in greutate trebuie sa se faca lent. In caz contrar, pisica ar putea avea probleme de sanatate.

Mancare potrivita

Pisicile au nevoie de o dieta echilibrata, in care carnea sa fie ingredientul principal. Din pacate, produsele pentru scaderea in greutate de la foarte multe branduri renumite si incluse in categoria premium contin ingrediente care nu au ce cauta in alimentatia unei pisici, de exemplu, cereale. Hrana umeda sau chiar preparata in casa poate fi o buna optiune, daca veterinarul iti poate furniza retete si ai si timp la dispozitie. Cu putina documentare, vei gasi pe piata mancarea de dieta potrivita, care sa contina cel putin 50% carne si sa nu aiba in compozitie cereale. Nu uita de faptul ca, daca nu este obisnuita cu acea mancare, pisica va avea nevoie de o perioada de tranzitie.

Hraneste pisicile separat

Daca ai mai multe pisici, iar nevoile nutritionale ale acestora sunt diferite - de exemplu, una este pui, cealalta, adulta supraponderala-, hraneste-le separat, pentru a putea avea un control strict al cantitatilor de mancare.

Activitate fizica

Este una dintre marile probleme ale pisicilor de apartament. Insa lucrurile pot avea o rezolvare si in acest caz. Pregateste-i un traseu de catarare sau achizitioneaza un sistem de la magazinele specializate. Ceva mai ieftina este o jucarie cu laser, dupa care pisicile se dau in vant. De asemenea, foloseste jucariile clasice, precum cele atasate de o ata la capatul unui bat, mici mingi zornaitoare si chiar hartie stransa sub forma unei bile. Este important ca jucaria sa fie usoara si sa aiba un traseu imprevizibil dupa ce este lovita cu labuta.

O alimentatie corecta, intr-o cantitate potrivita si activitatea fizica regulata vor ajuta pisica sa piarda in greutate si vor contribui la mentinerea sanatatii acesteia pentru mai mult timp.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea