Animale de companie

#acte #animale #pedigree #certificat

Informatii esentiale despre Pedigree

De cele mai multe ori Pedigree -ul este confundat cu carnetul de sanatate al animalului. Este important de stiut ca un carnet de sanatate, in care sunt trecute rasa si numele animalului, nu inlocuieste un Certificat Pedigree. Acest certificat ii da animalului dreptul de a aprticipa la concursuri si de a fi imprecheat cu alte exemplare care au Pedigree.

 

1 Ce este certificatul Pedigree?

 

Pedigree-ul este un certificat care atesta originea animalului. De asemenea, acesta este singurul act care iti poate garanta ca animalul este de rasa pura.

In Certificatul de Pedigree sunt inscrise date despre stamosii animalului, din ce crescatorii fac parte acestia si daca este recunoscut de Asociatia Internationala Canina (in cazul unui caine) sau de Asociatia Internationala Felina( in cazul unei pisici). De asemenea, pe baza acestui act, animalul are dreptul de a participa la expozitii si de a fi dat la monta.

 

2 Care este importanta certificarii Pedigree?

 

Faptul ca animalul pe care-l ai are Pedigree te asigura ca este sanatos si corespunde standardelor rasei din care face parte. In cazul in care iei un animal de la o crescatorie oarecare, poti avea surpriza sa fie o curcitura cu un alt animal sau mai rau, sa aiba probleme de sanatate.

Exista crescatorii pentru care este important doar profitul si din aceasta cauza, lasa animalele sa se imprecheze de mai multe ori pe an sau chiar cu animale care nu au drept de monta. Mai grav decat atat, nu se tine cont de gradul de rudenie dintre animale. In cazul in care se fac monte intre frati sau intre parinti si puii acestora, exista riscul ca puii rezultati sa se nasca cu malformatii.

Conform A.Ch.R. (Asociatia Chinologica Romana), varsta minima admisa pentru monta este de 14 luni. Varsta maxima este nelimitata in cazul masculilor si de maxim 8 ani in cazul femelelor. De asemenea, nu sunt admise mai mult de 3 monte intr-un interval de 2 ani, cu interpunerea unei pauze de un ciclu.

De aceea este bine ca inainte sa adopti un caine sau o pisica sa verifici daca crescatoria de la care faci achizitia este sau nu una credibila. De asemenea, trebuie sa tii cont si de pretul animalului. Un animal cu Pedigree este mai scump decat unul fara Pedigree.

Atentie! Certificatul Pedigree nu se elibereaza contra cost. Acesta trebuie sa-ti fie inamat in momentul in care cumperi animalul sau la scurt timp dupa aceea, fara a trebui sa platesti o taxa. Acest lucru se intampla numai daca parintii puiului au la randul lor pedigree. Nu cumpara un caine de la o crescatorie care iti cere bani pentru eliberarea certficatului.

 

3 Cum se obtine un Pedigree-ul?

 

In cele mai multe cazuri, Certificatul Pedigree este inmanat proprietarului cand animalul este adoptat. Exista insa si cazuri in care acest act nu a fost inca eliberat. Crescatorul trebuie in acest caz, sa-i inmaneze proprietarului un act aditional , pe baza caruia se va ridica mai tarziu Certificatul de Pedigree.

Atentie! Daca iti doresti un caine cu Pedigree asigura-te ca il achizitionezi dintr-o crescatorie de renume, recunoscuta de Asociatia Internationala Felina sau Canina. In caz contrar, animalul nu va primi un Certificat Pedigree. De asemenea, la achizitionarea unui animal, asigura-te ca pe certificatul Pedigree exista sigla Asociatiei Internationale Feline sau Canine. In caz contrar certificatul nu va fi recunoscut pentru participarea la expozitii si concursuri.

 

4 Cate tipuri de Pedigree exista?

 

Exista trei tipuri de certificat Pedigree: Pedigree de tip A, Pedigree de tip B si Pedigree de tip C.

Pedigree de tip A. Se inmaneaza numai exemplarelor ale caror descendenti sunt cunoscuti pe minim trei generatii.

Pedigree de tip B. Este inmanat exemplarelor care au geneologia partial cunoscuta de-a lungul a trei generatii. In dreptul genitorilor neinregistrati sau necunoscuti este mentionat „necunoscut”. Descendentii acestor exemplare vor primi automat tot certificat de Pedigree de tip B, pana cand toti descendentii vor fi cunoscuti.

Pedigree de tip C. Acest tip de certificat este inmanat exemplarelor care au geneologia total necunoscuta. Certificatul de tip C se numeste si „Certificat de Tipicitate”. Toti descendentii vor fi marcati ca necunoscuti in rubricile corespunzatoare.

Acest act este eliberat in urma participarii la expozitii. In functie de standardele rasei din care face parte animalul respectiv, arbitrii vor decide daca i se poate inmana sau nu un astfel de certificat.

Atentie! Daca ai un caine cu Pedigree de tip A si il dal la monta cu un alt Pedigree de tip A, puii vor primi Pedigree de tip A numai in cazul in care monta este urmarita si de o crescatorie autorizata. In caz contrar puii pot primi doar Certificat de Tipicitate, in urma participarii la 2 expozitii.

 

5 Ce cuprinde certificatul de Pedigree?

 

Certificatele Pedigree sunt certificate tip, omologate de OSIM. Indiferent ca animalul are Pedigree de tip A, B sau C, certificatul acestuia trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

  • Seria actului;
  • Nr. C.O.R.;
  • Nr. de registru;
  • Nr. de inregistrare al cuibului;
  • Nr. standardului FCI sau FIFe;
  • Date despre animal (nume, data nasterii , sex, rasa, varietate, culoare, semne particulare si geneologia);
  • Data eliberarii certificatului;
  • Timbru sec, holograma sau un alt insemn de individualizare;
  • Numarul microcipului si/sau amprenta clestelui de tatuaj cu numarul C.O.R.;

 

Atentie! In dreptul ascendentilor se vor mentiona si titlurile de campioni nationali, internationali etc., precum si rezultate ale eventualelor teste.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea