Animale de companie

# protejare canicula #vara #canicula #pisici #caini #pasari #animale #animale de companie #rozatoare

Cum sa-ti protejezi animalul de companie de canicula! Sfaturi practice pe care toata lumea trebuie sa le stie

Zilele caniculare de vara nu sunt deloc usoare pentru animalele de companie. Ningrijite corespunzator in timpul verii, animalele (fie ca vorbin de caini, pisici, rozatoare sau pasari), pot avea mult de suferit. De la soc termic, la afectiuni digestive si pana la deces, nu este decat un moment de neatentie sau neglijenta. Iata sapte lucruri la care trebuie sa fii atent daca ai un animal de companie, sau mai multe.

1. Nu plimba cainele la orele pranzului

Daca ai un caine, sau mai multi, evia sa-i scoti afara la orele pranzului, cand soarele este foarte puternic. La fel ca oamenii, animalele pot face insolatie sau pot suferi de soc termic.

Scoate animalul la plimbare dimineata devreme si seara, la apus, cand temperaturile sunt mai blande. Alege locurile umbroase pentru a evita expunerea la soare si asigura-te ca ai cu tine apa pentru animal, in cazul in care acesta se supraincalzeste.

Atentie! Daca animalul sta in curte, asigura-te ca are un loc in care sa se adaposteasca de caldura si de soare. Fie ca este vorba de o bolta, umbra unui copac sau o terasa, cu siguranta patrupedul tau iti va multumi.

2. Nu permite accesul animalelor pe balcon sau pe terasa

Daca pisica ta adora sa se plimbe pe balcon sau pe terasa, evita sa o lasi sa faca acest lucru in zilele caniculare. O poti lasa sa iasa dimineata, pana la ora 10-11 si seara, dupa apus. Procedeaza la fel si in cazul rozatoarelor sau al pasarilor, daca obisnuiesti sa le scoti la aer.

3. Schimba-le apa de cel putin doua ori pe zi

Ca si tine, animalele de companie simt nevoia sa bea apa proaspata. Este important sa le schimbi apa de doua-trei ori pe zi, deoarece in zilele toride de vara aceasta se supraincalzeste.

Atentie! Nu le da apa de la frigider deoarece pot raci usor.

4. Acorda atentie alimentatiei

Indifernt ca ai caine, pisica, rozatoare sau pasari, in timpul verii trebuie sa acorzi atentie alimentatiei. Tine cont ca hrana umeda se altereaza rapid si ii poate provoca animalului diaree.

Daca ai caine sau pisica, ofera-le mai putin hrana decat in mod normal si, in cazul in care mai cer, mai sa-le putina. Nu lasa mancarea umeda sa ramana in bol, deoarece in jumatate de ora nu mai este buna de consum.

Procedeaza la fel si in cazul rozatoarelor si pasrilor carora le mai dai legume sau fructe proaspete. Ofera-le bucatele mici, pe care sa le manance odata sau, iar in cazul in care observi resturi de alimente umede, elimina-le imediat din cusca animalului.

Este important ca in timpul verii animalul sa beneficieze mai mult de hrana uscata, care nu se altereaza si de care se poate bucura ori de cate ori doreste, in siguranta.

5. Atentie la alimentatie

In zilele caniculare si animalele au tendinta de a-si pierde apetitul. Asadar, atentie la cantitatea de hrana umeda pe care le-o oferi. Este indicat sa o reduci si sa nu te bazezi ca o vor manca mai tarziu, deoarece se altereaza rapid. Acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor mici, precum rozatoare si pasari. Acorda-le bucati mai mici de fructe si legume proaspete.

Acorda-le in schimb mai multa hrana uscata, deoarece aceasta nu este perisabila.

6. Atentie la aparatul de aer conditionat

Aparatul de aer conditionat este o adevarata comoara in zilele caniculare. Daca ai insa animale de companie si dai drumul aparatului de aer conditionat, ai grija ca animalele sa nu stea in bataia directa a acestuia, deoarece pot raci usor, iar cainii si pisicile pot suferi de iritatii oculare din cauza particulelor de praf ventilate de aparatul de aer conditionat.

7. Nu lasa animalul singur, in masina

Daca pleci cu animalul de companie la drum, ai grija sa nu il lasi singur in masina, nici macar pentu cateva minute. Pe timp de vara, aerul din interiorul masinii poate ajunge la 50oC in doar 5-6 minute.

Rezistenta animalelor in aceste conditii este mult mai mica decat a oamenilor. Acestea se supraincalzesc apid si pot face edem cerebral care duce la deces. Din pacate, cazurile de animale care mor in aceste conditii nu sunt deloc putine.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare