Animale de companie

#caini #animale #adoptie

Cum sa pregatesti casa si membrii familiei pentru adoptia unui caine

Adoptia unui caine este o experienta foarte placuta pentru iubitorii de animale. Inainte de a face acest pas, pregateste-te sa eviti situatiile neplacute care ii pot pune sanatatea sau chiar viata in pericol si fa cainele sa se simta cat mai confortabil, inca din prima zi.


1. Comunica vestea familiei

Inainte de a cumpara si de a aduce acasa catelul, vorbeste cu familia ta despre acest lucru. Hotarati-va impreuna ce rasa de catel doriti, in functie de conditiile pe care le aveti (un caine de talie mare va avea nevoie de foarte mult spatiu, in timp ce un caine de talie mica poate sta si intr-un apartament). Totodata, un caine are nevoie de ingrijiri adecvate, care difera in functie de fiecare rasa. Fa o lista cu aceste responsabilitati si impartiti-le intre membrii familiei, astfel incat fiecare dintre voi sa le poata respecta.

Stabiliti apoi, tot impreuna, incaperile in care cainele nu va avea acces si locul in care va dormi. Daca nu ai destul spatiu, pregateste un colt dintr-o camera ( sau, in cazul in care spatiul iti permite, o camera intreaga) pe care sa il transformi in dormitor si loc de joaca pentru caine.


2. Invata copilul sa se comporte cu el

Daca nu ai mai avut niciun animal pana acum, este posibil ca cel mic sa nu stie cum sa se comporte cu acesta. Invata-l cum sa-i vorbeasca, cum sa aiba grija de el si explica-i faptul ca trebuie sa fie foarte atent cand se joaca cu cainele; multi copii au obiceiul de a trage animalele de urechi, coada, mustati, iar acest lucru poate duce la o ranire usoara a animalului, stres sau chiar depresie. De asemenea, unele animale pot reactiona violent, muscand copilul, in cazul in care sunt chinuite foarte mult.

De asemenea, este foarte important sa-i spui copilului sa nu mangaie cainele sau sa se apropie de el in timp ce acesta mananca, pentru ca animalele devin agresive atunci cand vine vorba de hrana lor.


3. Cauta un medic veterinar

Este important sa gasesti un medic veterinar bun, inainte de a adopta animalul. Du-l la un control inca din primele zile in care l-ai luat, pentru a-i face vaccinurile si, daca este necesar, deparazitarea. Totodata, medicul il va examina pentru a vedea daca este sanatos.


4. Pregateste casa si curtea pentru primirea cainelui

Asigura-te ca viitorul companion va fi in siguranta in casa . Cerceteaza cu atentie fiecare incapere, astfel incat sa nu existe niciun pericol pentru caine. Acorda o atentie deosebita, in special urmatoarelor detalii:

  • plantele otravitoare si cactusi

Pune toate plantele departe de botul cainelui deoarece le poate manca, iar multe dintre ele sunt otravitoare.

  • produsele chimice

Nu uita sa pui produsele chimice intr-un dulap, unde animalul sa nu aiba acces. Procedeaza la fel cu antigelul si ingrasamintele pentru plante.

  • obiectele mici sau ascutite

Daca ai un copil, probabil jucariile acestuia sunt imprastiate aproape tot timpul prin casa. Invata-l sa si le stranga dupa ce nu se mai joaca cu ele, deoarece cainele poate inghiti cu usurinta piesele mici ale acestora, iar pe cele mari le poate roade.

Nu uita sa pui si obiectele ascutite intr-un loc sigur. Le poti depozita in cutii, sertare sau dulapuri pentru a ocupa cat mai putin spatiu in casa.

  • dulciurile si mancarurile

Pune dulciurile si manacarurile gatite intr-un loc sigur. Cainii sunt mult mai pofticiosi in comparatie cu alte animale, iar dulciurile sunt preferatele lor; de aceea, este important sa le tii intr-un loc sigur, astfel incat sa nu ajunga la ele.

  • medicamentele

Cainii au obiceiul de a roade aproape orice gasesc, de aceea este bine sa pui medicamentele si vitaminele intr-un sertar sau dulap, la care sa nu aiba acces. Multe dintre acestea sunt daunatoare, iar in cantitati mari ii pot fi fatale.

  • cablurile electrice

Cablurile electrice constituie o mare tentatie. Cei mai multi caini le vor roade fara sa stea pe ganduri. Pentru a nu se electrocuta, dar si pentru a nu fi nevoit sa le inlocuiesti des, ar fi bine sa le acoperi cu un tub special de protectie.


5. Mergi la cumparaturi

Inainte de a-l aduce acasa, cumpara toate lucrurile necesare de care are nevoie: boluri pentru apa si mancare, hrana speciala, un cos sau un patut in care sa doarma, o perie, zgarda si lesa, dar si alte accesorii necesare.

Nu uita ca un caine mananca atat hrana uscata, cat si hrana umeda. De aceea este recomandat sa aiba doua boluri separate pentru hrana si unul pentru apa.


6. Fa ultimele pregatiri

Pune toate lucrurile la punct inainte de a aduce cainele acasa. Spala-i recipientele pentru apa si mancare, pune apa proaspata intr-unul din ele, iar in altul hrana uscata si lasa-le in locul in care acesta va lua masa zi de zi. Pozitioneaza apoi patutul si jucariile in locul stabilit.


 7. Stabileste cand il iei acasa

La inceput va trebui sa-ti petreci mai mult timp alaturi de catel. Ia-l acasa atunci cand ai cateva zile libere, pentru a-i tine companie si a-l ajuta sa se acomodeze mai usor cu noua locuinta. Nu este indicat sa lasi catelul singur in casa in primele zile.

Profita de vacanta copiilor pentru a aduce cainele acasa. In felul acesta, vei avea tot timpul pentru a-i invata pe cei mici cum sa se comporte cu noul membru al familiei.


8. Familiarizeaza-l cu noul sau camin

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, de indata ce aduci animalul acasa, este sa-i arati unde sunt bolurile cu apa si mancare si sa il lasi sa adulmece in voie fiecare obiect care i se pare interesant. Dupa ce se linisteste si i se face somn, pune-l in patutul lui, pentru a invata unde poate dormi.

In cazul in care cainele adoptat este pui si tocmai l-ai despartit de fratii si mama lui, pentru a nu se simti singur pe timpul noptii, poti pune in in patutul lui, unul sau mai multi catelusi din plus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea