Animale de companie

#animale #pesti #guppy

Cum sa ai grija de pestii Guppy

Pestii (Poecilia reticulata), originari din America Centrala si Brazilia, sunt probabil unii dintre cei mai populari din lume. Sunt frumosi, pasnici, curiosi si foarte activi. Culorile acestora sunt dintre cele mai variate.

Sunt alegerea perfecta pentru incepatorii in ale acvaristicii, dar in special pentru copii, deoarece Guppy sunt usor de ingrijit. Cu toate acestea, ca orice peste tinut in captivitate, are nevoie de anumite conditii de trai. Speranta de viata este de 4 ani .

Guppy traiesc in bancuri, asadar este indicat sa achizitionezi mai mult de 5 exemplare, in caz contrar se vor simti singuri, lucru care le poate afecta sanatatea. Ei pot fi stresanti pentru alti pesti, deoarece au obiceiul de a-i urmari in permanena prin , insa nu le vor face niciun rau. Nu ii tine in acelasi acvariu cu pesti agresivi, deoarece Guppy si/sau puii lor pot fi o prada usoara. In general se inteleg bine cu Molli, Xifo si alti pesti de dimensiuni mici. In cazul in care doresti sa ai mai multe specii de pesti intr-un acvariu, cere sfatul unui specialist.

Deoarece masculii din aceasta specie au obiceiul de a alerga femelele pana la epuizare este de preferat ca pentru un mascul sa existe 3 sau chiar 4 femele.

Alegerea si amenajarea acvariului

Guppy au nevoie de un acvariu spatios in care sa inoate. Calculeaza spatiul in functie de numarul exemplarelor pe care intentionezi sa le achizitionezi. Regula generala este ca un peste de 2,5 cm sa primeasca 3 l de apa. Asadar, pentru un Guppy, care masora in medie 5 cm, vei avea nevoie de 6l apa, iar pentru 5-7 pesti vei avea nevoie de un acvariu de minim 30l.

Atentie! Nu-i tine intr-un bol foarte mic, deoarece pot dezvolta probleme de orientare si vor muri intr-un timp foarte scurt.

Pentru a se simti confortabil si pentru a avea unde sa se ascunda este indicat sa pui in acvariu cat mai multe plante. Opeaza pentru plante inalte, fie ele naturale sau artificiale.

Conditiile de mediu

Temperatura ideala a apei din acvariul este cuprinsa intre 23-24 °C, insa pot trai si la temperaturi cuprinse intre 22-29°C.

Duritatea apei este bine sa fie cuprinsa intre valorile de 10-18, insa Guppy pot trai fara probleme si intr-o apa dedurizata sau neutra.
Ph-ul apei trebuie sa fie de 6.6-6.8.

Hranirea

Guppy sunt omnivori si nu sunt pretentiosi la mancare. Ii poti hrani cu fulgi de spirulina, spanac, laptuci, mancare uscata pentru pesti, purici de balta (de preferat vii), larve de etc.

Deoarece au stomacul foarte mic, Guppy pot manca o cantitate mica de hrana la o masa. De aceea se recomanda sa-i hranesti de 3-4 ori pe zi, dandu-le cantitati mici de hranace vor fi consumate in cel mult 10 minute. Hranirea in exces poate duce la imbolnavirea lor. Totodata, resturile de hrana ramase in acvariu duc la denaturarea calitatii apei.

Reproducerea

Guppy sunt unii dintre putinii pesti care nasc pui vii. Ei devin activi din punct de vedere sexual la varsta de 3 luni.

Perioada de gestatie la Guppy, dureaza aproximativ 21-30 zile, variind in functie de temperatura apei. Pentru reproducere Guppy prefera ape cu temperaturi in valoare de 27°C.

Femelele, prezinta langa anus o pata de neagra. Cand sunt gestante pata se mareste iar culoarea acesteia devine mai intensa. O femela poate naste intre 2 si 100 pui, media fiind insa de 5-30 exemplare.

O femela gestanta care se apropie de fatare este bine sa fie mutata intr-un alt acvariu, deoarece adultii au tendinta de a manca puii nou-nascuti. Pentru puiet este recomandat un acvariu de 15-30l. Femelele Guppy au abilitatea de a stoca sperma partenerului. Datorita acestui lucru, o femela poate avea pana la 3-8 randuri de pui, fara a fi nevoie de o alta imperechere.

Din momentul nasterii fiecare pui este capabil sa inoate si sa manance singur. La numai cateva ore dupa nastere, femela este pregatita din nou pentru conceptie. Dupa fatare aceasta poate fi mutata inapoi in acvariul ei iar puii lasati singuri. Guppy nu isi ingrijesc puii asa cum fac alti pesti. Puii pot fi mutati in acvariu cu adulti dupa 2-3 saptamani, cand vor fi capabili sa se apare de pericole.

Femele Guppy

Masculi Guppy

Puiet Guppy

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea