Animale de companie

#pesti #ingrijire #acvariu

Cum sa ai grija de pestele neon

Pestii Neon (Paracheirodon innesi) sunt pesti de acvariu extrem de populari. Acest lucru se datoreaza atat coloritului acestora, cat si faptului ca nu necesita ingrijiri speciale, fiind pesti perfecti pentru incepatorii in ale acvaristicii.

 

1 Provenienta si caracteristicile pestilor Neon

 

Pestii Neon sunt pesti de apa dulce , care provin din nordul Americii de Sud. Acestia pot fi intalniti in mediul lor natural in raurile din tari precum: Brazilia, sud-estul Columbiei si estul Peruului. Un numar foarte mare de pesti Neon sunt intalniti insa in raul Solimoes, la granita dintre Peru si Columbia.

Pestii Neon sunt argintii, pe partea din spate prezinta o dunga albastra iar spre coda o dunga rosie. Acestia masoara la maturitate doar 4 cm lungime. Inotatoarele sunt mici si semitransparente. In timpul noptii, cand pestii se odihnesc intr-o zona intunecata a acvariului, culorile lor vor fi sterse, devenind aproape insesizabile. In cazul in care culorile acestora continua sa fie sterse este posibil ca pestii sa fie stresati. De asemenea, decolorarea poate surveni si in urma acordarii unei alimentatii inadecvate.

 

2 Popularea acvariului cu pesti Neon

 

Pestii Neon sunt pesti pasnici care pot fi tinuti in acelasi acvariu cu alti pesti care nu prezinta agresivitate. Pestii Neon pot fi combinati cu succes cu alti pesti din specia Tetra, dar si cu pesti precum Guppy , Xipho etc.

Pestii Neon nu trebuie tinuti intr-un acvariu cu pesti mai mari, care ii pot considera pe acestia o sursa de hrana.

Pestii Neon traiesc in bancuri. Din aceast motiv va trebui sa achizitionezi minim cinci pesti. In cazul in care achizitionezi un singur peste Neon, acesta va fi stresat si isi va petrece majoritatea timpului ascunzandu-se.

 

3 Acvariul potrivit

 

Dimensiunile recomandate pentru un acvariu in care tii pesti Neon este de 60x30x40cm.

Pentru ca pestii Neon sa se simta cat mai confortabil in acvariu este important sa incerci sa recreezi un colt de natura, asemanator mediului lor natural. Asadar decoreaza acvariul cu multe alge, de preferinta naturale. Nu uita sa pui si alte obiecte decorative precum pietre sau decoratiuni din lemn. De asemenea, ia in considerare faptul ca in acvariu trebuie sa existe si o zona mai libera, in care pestii sa poata inota in voie.

In ceea ce priveste substratul este indicat sa optezi pentru un substrat de nisip de culoare inchisa.

Pozitioneaza acvariul intr-un colt mai intunecat al camerei, deoarece pestilor Neon nu le place lumina puternica.

 

4 Conditiile de mediu si intretinerea acvariului

 

Acvariul cu pesti Neon este relativ usor de ingrijit. Acestia nu au nevoie de ingrijiri speciale, spre deosebire de alti pesti. Temperatura apei unui acvariu cu pesti Neon trebuie sa fie cuprinsa intre 20-26oC si un pH de 5.0-7.0. Urmareste cu regularitate Ph-ul apei. O schimbare radicala a acestuia le poate dauna pestilor.

Schimba apa din acvariu o data la doua saptamani, in proportie de 20-30%. In cazul in care pH-ul apei din acvariu creste peste 7.0, schimba apa imediat, chiar daca nu au trecut inca doua saptamani. Nu uita sa lasi apa la decantat timp de 24 de ore, inainte de a o pune in acvariu.

 

5 Hranirea pestilor Neon

 

Pestii Neon sunt pesti omnivori. Acestia se hranesc atat cu alge cat si cu mici crustacee, viermi si insecte de dimeniuni mici. Deoarece nu sunt mofturosi ii poti hrani atat cu alge speciale, pe care le gasesti in Pet Shopuri, cat si cu insecte uscate, precum purici sau hrana congelata speciale pentru pesti Neon. Pentru a preveni insa subnutritia, este important sa le asiguri o dieta cat mai variata.

Pestii Neon au nevoie de doua mese pe zi: dimineata si seara. Nu le da foarte multa hrana odata, deoarece resturile ramase in apa se vor descompune ducand la murdarirea si infectarea acesteia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea