Animale de companie

#papagali #pasari #inseparabili

Cum sa ai grija de papagalii inseparabili


Cunoscuti si ca „Pasarile Iubirii” sau Agapornis, papagalii inseparabili si-au capatat aceasta denumire din pricina faptului ca nu pot trai singuri si au nevoie de o pereche. Acestia se numara printre pasarile care isi aleg o singura pereche, alaturi de care traiesc toata viata. Daca unul dintre acestia moare, va muri si al doilea de singuratate, chiar daca ii vei mai cumpara alt papagal .


1 Achizitionarea si amplasarea coliviei

Achizitioneaza o colivie de cel putin 50x60x60cm. Colivia trebuie sa fie destul de incapatoare pentru cei doi papagali, iar ei sa aiba libertate de miscare. Daca spatiul iti permite poti alege o colivie de dimensiuni mult mai mari.

Ai grija ca gratiile coliviei sa fie apropiate una de cealalta, astfel incat pasarea sa nu poata scoate capul printre ele. De asemenea, un alt detaliu caruia trebuie sa-i acorzi importanta este incuietoarea. Papagalii invata rapid sa deschida usile, asadar asigura-te ca nu poate ajunge la incuietoare sau ca nu poate fi deschisa cu usurinta.

Este de preferat sa optezi pentru o colivie cu tavita, deoarece acestea sunt mai usor de intretinut.

Alege un loc linistit dar accesibil pentru pozitionarea coliviei. Aceasta va ramane aici cel putin 20 de zile pentru acomodare, fara a-i schimba locul. Interactioneaza cu papagalii in aceasta perioada pentru a le da incredere si pentru a-i obisnui cu noua locatie.

2 Accesorizarea habitatului

In cazul in care colivia nu este dotata cu vase pentru apa si mancare va trebui sa le achizitionezi separat. Vei avea nevoie de doua recipiente pentru seminte, unul pentru fructe si legume si una sau doua adapatoare.

Papagalii din specia Agapornis sunt activi si jucausi. Accesorizeaza-le colivia cu jucarii speciale pentru pasari precum: scarita, oglinda, zurgalai, leagan etc. Ai grija sa fie confectionate din lemn netratat sau plastic si sa nu aiba accesori foarte mici, usor de dezmembrat , deoarece pot fi ingerate.

Pentru ca pasarile sa nu se plictiseasca, ar fi indicat sa cumperi mai multe tipuri de jucarii, pe care sa le schimbi saptamanal, prin rotatie.

Deoarece papagalilor le place sa-si faca baie, poti cumpara o cadita speciala pentru pasari. Umple-o cu apa si lasa-i sa se bucure de ea o data sau de doua ori pe saptamana.

3 Hranirea pasarilor

Hrana acestor papagali trebuie sa fie compusa dintr-un amestec de seminte, special creat pentru ei, pe care le poti gasi la Pet Shop.

Pe langa seminte, mai au nevoie de hrana proaspata, care sa le asigure sursa de vitamine si minerale necesara pentru a se mentine in forma. Ofera-le o data la 3-4 zile fructe si legume. Agapornis adora merele, bananele, morcovii, broccoli sau spanacul. Nu le da insa o cantitate mare de legume sau fructe, deoarece resturile ramase in colivie se vor altera si vor aduna microbi si bacterii daunatoare. Din cand in cand ii mai poti rasfata cu miez de nuca, alune(fara sare si neprajite). Nu abuza de aceste gustari deoarece favorizeaza ingrasarea.
Ocazional da-le pasarilor: bucatele de paine, floricele de porumb, orez sau paste fainoase (fierte sau nefierte), fulgi de cereale. Ai grija ca aceste alimente sa nu contina adaosuri de sare, zahar, scortisoara sau cacao.

Apa se schimbata zilnic in sezonul rece, iar in sezonul cald de cel putin 2 ori pe zi. Este indicat sa-i dai pasarii apa plata si nu apa de la robinet, deoarece contine clor si alte substante nocive.

Atentie! Exista o serie de alimente, interzise pentru papagalii inseparabili: citrice, avocado, ceapa, ciuperci, ciocolata, usuroi, seminte de mar, marar, patrunjel, carne si lactatele, alcool si apa minerala carbogazoasa.

4 Suplimente nutritive

Pe langa hrana de zi cu zi, le mai poti da batoane de seminte cu miere sau fructe. Acestea contin vitamine si le poti oferi in orice perioada a anului, dar in special iarna, cand nu se mai gasesc fructe si legume.

Totodata, papagalii trebuie sa mai aiba in colivie un os de sepia si un bloc de minerale. Osul de sepia le va asigura sursa de calciu de care au nevoie si in acelasi timp ii va ajuta sa-si toceasca gherutele si ciocul.

5 Curatarea si intretinerea coliviei si a accesoriilor

Ingijirea coliviei este foarte importanta pentru pasarile tale; aceasta trebuie curatata zilnic. Pentru a-ti usura munca, pune in tavita coliviei o coala de hartie pe care sa o poti schimba oricand este necesar. O data la 2,3 zile va trebui sa speli tavita in totalitate, pentru a o dezinfecta si a indeparta resturile.

Jucariile si betele pe care stau pasarile vor fi spalate saptamanal. De asemenea, recipientele pentru apa si mancare se vor spala de fiecare data cand inlocuiesti continutul acestora. Dupa spalare, sterge recipientele foarte bine, cu ajutorul unui prosop de bucatarie de unica folosinta, inainte de a pune semintele in ele. In caz contrar semintele vor absorbi umezeala si pot incolti sau mucegai.

Pentru spalarea accesoriilor si a coliviei poti folosi putin detergent de vase, insa numai in cazul in care sunt confectionate din plastic. Accesoriile din lemn se vor curata doar cu apa.

6 Interactiunea cu papagalii

Chiar daca sunt papagali inseparabili si stau toata ziua in preajma partenerului asta nu inseamna ca nu trebuie sa le acorzi atentie. Papagalii au nevoie de multa atentie din partea ta, in caz contrar nu se vor imblanzi prea usor.
Vorbeste zilnic cu pasarile, timp de cateva minute, deoarece le face placere sa te asculte. Foloseste insa un ton calm si bland pentru a nu le speria. Cu putina perseverenta din partea ta pasarile ar putea chiar sa inceapa sa vorbeasca.

Agapornis adora sa stea in afara coliviei si sa zboare liberi prin casa. Inainte de a le da drumul sa zboare, asigura-te ca ai toate usile si ferestrele inchise.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea