Animale de companie

#laptisor de matca #miere #polen #albine #propolis

Cum reusesc albinele sa produca miere si propolis

Putini au reusit sa inteleaga eternul mister al albinelor si viata lor fascinanta. Acestea traiesc in comunitati mari si asigura echilibrul ecosistemului, polinizand o varietate de plante. In plus, produc miere si polen, iar oamenii au foarte multe beneficii de pe urma acestor produse.



Regina este cea mai importanta albina

O colonie de albine este condusa de o regina care este fertila si va ajuta la inmultirea coloniei sale. Ea este vesnic inconjurata de peste o mie de albine lucratoare si bondari fertili, care o protejeaza si ii fac pe plac, din momentul in care aceasta iese din stup. Fara ca regina sa depuna oua si sa emita feromoni care sa-i determine pe membrii coloniei sa munceasca, nu exista colonie.

Regina poate depune pana la 1500 de oua pe zi, iar aceasta inseamna o cantitate enorma de munca, timp de 2-3 ani, cat dureaza viata medie a unei albine.

Celelalte albine femele sunt sterile, adica nu pot depune oua in interiorul coloniei. Ouale depuse de regina au nevoie de o perioada de incubatie cat timp se afla in interiorul unei celule din stup. Regina va alege daca sa le fertilizeze sau nu, ea asigurand echilibrul cuibului.


Cum apare laptisorul de matca

Larvele sunt hranite initial cu laptisor de matca , produs de albinele lucratoare. Mai tarziu, cand acestea incep sa se maturizeze, hrana lor se schimba in miere si polen. Daca au nevoie de o noua regina, albinele vor continua sa o hraneasca cu laptisor de matca, acesta fiind ingredientul care o face pe regina superioara albinelor sale.


Ce este mierea

Mierea este facuta dintr-un complex de sunstante care includ nectar si alte depuneri dulci adunate de la flori si plante. Rezultatul este modificat si depozitat in stup, pe post de hrana. Amestecand nectarul cu alte parti din polen rezulta o substanta care este regurgitata de albine si astfel se naste mierea pe care o gasim la borcane. Compozitia mierii este formata din monozaharide care au gust dulce, fructoza si glucoza.


Polenul, o alta realizare a albinelor

Polenul este o sursa buna de proteine pentru colonie si este folosit ca sa hraneasca larvele. De asemenea, este folosit in foarte multe scopuri terapeutice, in medicina. Polenul este format dintr-o pudra fina luata din semintele plantelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului