Animale de companie

#pasare #comportament #papagal #pasari #animale #agresiv #calm #linistit #bucurie #multumire

Comportamentul papagalilor

Papagalii sunt pasari foarte inteligente care comunica cu cei din jur printr-un sistem complex de posturi corporale, vocalizari sau miscari. Putini dintre posesorii de papagali cunosc modurile de comunicare a pasarii si semnificatiile acestora. Afla in continuare cateva dintre cele mai intalnite modalitati pe care aceste minunate pasari le folosesc pentru a comunica cu tine.

 

Acest lucru te va ajuta sa recunosti diferitele stari ale pasarii tale. Iti vei putea da seama cand este nervoasa sau fericita, cand este sanatoasa sau bolnava sau cand se pregateste sa atace. Este bine sa stii aceste notiuni pentru ca te va ajuta sa fii mai responsabil cu pasarea ta si sa stii cum sa reactionezi in diferite situatii.

Iata cateva modalitati prin care pasarea isi satifactia si bucuria:

1 Daca papagalul scoate un zgomot asemanator scrasnitului din dinti si este relaxata inseamna ca isi arata multumirea. Scrasnirea ciocului poate fi auzita in special cand pasarea este somnoroasa.

2 Cand pasarea plescaie limba inseamna ca este multumita si ca doreste atentie. Acest comportament este intalnit in special la cacadu si .

3 Ciripind usor, papagalul iti arata ca este multumit sau incearca sa vorbeasca.

4 Daca pasarea ta fluiera, canta si/sau vorbeste inseamna ca pasarea este vesela si multumita.

5 In cazul in care papagalul isi tine creasta aplecata pe spate, tinand doar varful usor ridicat inseamna ca este relaxat si multumit.

6 Atunci cand isi lasa capul in jos si isi zburleste penele de pe gat si cap , papagalul cere afectiune si sa fie mangaiat sau scarpinat in acea zona.

7 Cand scoate un sunet asemanator cu torsul pisicii papagalul iti arata multumirea sau enervarea. Ar fi bine sa fii atent si la celelalte semne corporale pentru a-ti da seama cu exactitate ce vrea sa-ti transmita.

8 Atunci cand pasarea este sanatoasa dar totusi regurgiteaza continutul gusii semnifica o mare dovada de afectiune. In mediul lor natural, papagalii adopta acest comportament fata pentru a-si arata afectiunea fata de un alt papagal.

9 Daca bate din aripi pasarea isi arata bucuria, sau incearca sa atraga atentia stapanului. Mai poate insemna si nevoia de exerciutiu fizic daca pasarea sta prea mult in colive. Totusi, daca pasarea bate din aripi si este agitata, poate indica agresivitate .

10 Prin infoierea penelor si zburlirea rapida, pasarea se elibereaza de tensiunea muscular acumulata, este un comportament similar cu cel al intinderii la om.

11 Scuturarea rapida a penelor arata multumirea si bucuria de a-si revedea stapanul.

12 Pasarile care dau din coada asemanator cainilor isi arata bucuria de a revedea stapanul

13 Cand papagalul sta intr-un picior si cu ciocul in pene, inseamna ca este multumit si se relaxeaza sau doarme.

Papagalii isi pot arata nervozitatea sau agresivitatea tot prin manifestari corporale sau vocale :

1 Daca scoate un zgomot asemanator cu scrasnitul dintilor si ciocneste ciocul in repetate randuri pasarea isi arata agresivitatea. Comportament intalnit in special la nimfe si cacadu.

2 Suieratul si maraitul insotite sau nu de dilatare si contractarea succesiva a pupilelor si infoierea penelor de pe gat sunt de asemenea manifestari de agresivitate.

3 Cand papagalul sta intr-o pozitie ghemuita, suiera, tipa si tine ciocul deschis este speriat si se pregateste de atac.

4 La speciile de papagali cu creasta lipirea acesteia de cap sau ridicarea ei foarte mult inseamna ca pasarea este speriata si agitata.

5 Daca musca, inseamna ca pasarea este speriata si se simte amenintata. Totusi trebuie sa stii ca la puii de papagal acest comportament este normal. Prin aceasta metoda ei exploreaza mediul inconjurator.

6 Daca se simt amenintate pasarile au tendinta de a-si umfla penele pentru a parea mai mari si a intimida adversarul.

7 Tremuratul aripilor sau a corpului semnifica de asemenea un moment de agresivitate. De asemenea acest comportament poate aparea la papagali si in perioada de imperechere .

8 Daca un papagal bate din picior inseamna ca se crede stapan pe locul in acea incapere si isi simte pozitia amenintata.

9 Infoierea cozii, reprezinta suparare si agresivitate. In perioada de imperechere acest comportament poate fi intalnit la unii masculi pentru atrage atentia “domnitelor” si a alunga eventualii reivali.

10 Mersul rapid catre cineva cu capul in jos semnifica agresivitate si dorinta de a-si intimida adversarul, pe cand mersul cu capul in sus reprezinta invitatia la joaca.

Trebuie sa stii ca atunci cand papagalul tau se afla in pozitia de atac sau este speriat, e mai bine sa-l lasi intai sa se linisteasca, altfel cu siguranta te va ciupi.

Unora le place sa se prefaca prietenosi cu musafirii si apoi sa muste, sau din contra se prefac nervoasa, agresivi pentru a intimida. Anumiti papagali se distreaza facand farse celor din jur pentru a atrage atentia.

 

Citeste mai multe articole despre pasari:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea