Animale de companie

#caini #animale #rase #ciobanesc

Ciobanesc Caucazian

Ciobanesc Caucazian este o rasa de caini masiva, de talie mare. Ciobanescul Caucazian uimeste prin aspectul sau deoasebit, insa este important sa stii ca este o rasa agresiva ce nu este recomandata oricui.

 

Istoric

 

Desi rasa este originara din Muntii Caucazului, originile exacte nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, se stie ca unul dintre stramosii lui este Mastifful Tibetan.

In trecut cainele era folosit pentru pazitul oilor. De asemenea, cainele a mai fost folosit de catre armata rusa pentru indeplinirea diferitelor sarcini militare, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Deoarece localnicii din Muntii Caucaz care detineau aceasta rasa traiau mai izolati, pentru o lunga perioada de timp nu s-a stiut despre existenta cainelui. In 1930 rasa Ciobanesc Caucazian a fost prezenta pentru prima data la o expozitie canina, organizata in Germania.

Dupa aparitia spectaculoasa din cadrul expozitiei, tot mai multi crescatori si-au dorit sa creasca acesti caini superbi. Rasa a devenit la scurt timp populara in intreaga lume.

 

Caracteristici fizice

 

Un caine apartinand rasei Ciobanesc Caucazian este mare, puternic si impunator. Acesta are oasele groase si puternice si un strat gros de muschi. Greutatea optima a unui Ciobanesc Caucazian este cuprinsa intre 46-82 kg. Cu toate acestea, unele exemplare pot ajunge pana la 100 kg. Inaltimea optima a unui Ciobanesc Caucazian este de aproximativ 62 – 74 cm la femele si 65 – 88 cm la masculi.

Exista trei tipuri de Ciobanesc Caucazian:

  • tipul armean – acest tip are parul lung si prezinta franjuri pe membre si coada; in zona capului si a gatului acesta formeaza o coama.
  • tipul gerogian – este asemeneator ca aspect cu tipul armean, cu deosebirea ca este putin mai inalt.
  • tipul azer – se diferentiaza de tipul armean si georgian prin blana de dimensiuni mici.

 

Indiferent de tip, blana unui Ciobanesc Caucazian este de culoare gri sau neagra cu diverse nuante deschise precum alb, bej, maroniu sau roscat.

Capul este masiv si puternic. Cainele are fruntea lata si un bot de lungimi medii. Comparativ cu restul corpului, gatul este scurt. Urechile sunt lasate si destul de mici.

Membrele sunt inalte, groase si puternice. Acestea se termina cu labe masive si grele. Coada cainelui este purtata in jos, iar varful acesteia este usor curbat spre exterior.

 

Temperament

 

Un Ciobanesc Caucazian este foarte curajos, alert, puternic si hotarat. Este probabil una dintre cele mai agresive rase de caini de paza . Fata de straini este total neincrezator si nu ezita sa atace.

Ciobanescul Caucazian are nevoie de un stapan ferm si increzator, pe care sa-l asculte. In caz contrar cainele poate deveni de nestapanit.

Pentru a fi un bun animal de companie si caine de paza, un Ciobanesc Caucazian are nevoie de dresaj inca din primul an de viata.

Este un caine extrem de protectiv cu teritoriul lui si cu membrii familiei. Desi nu se manifesta agresiv in prezenta copiilor, nu este recomandat ca acestia sa fie lasati singuri in preajma acestui animal. Cainele accepta cu usurinta alte animale de companie. Cu toate acestea, chiar daca se intelege bine cu o pisica adoptata de familia care-l detine, nu va accepta niciodata pisici straine in curte.

 

Sanatate

 

Un Ciobanesc Caucazian este in general un caine sanatos . Unele exemplare pot acuza probleme de sanatate la nivelul inimii. Obezitatea si displazia de sold pot fi intalnite in cazuri foarte rare.

Speranta de viata a unui Ciobanesc Caucazian este de 10-12 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare