Animale de companie

#sentimente #emotii #animale # antropomorfism

Ce fel de sentimente au animalele?

De cate ori ajungi acasa, cainele tau sare in sus si face ture in jurul tau. Tu ai numi asta mod de exprimare a bucuriei, insa esti sigur ca animalele pot avea sentimente ? Cercetatorii au ajuns la concluzii uimitoare vis a vis de acest subiect, iar majoritatea studiile atesta ca traim alaturi de niste mari sufletisti.

 

Sentimentele animalelor sunt mai greu de testat deoarece acestea nu au capacitatea sa exprime verbal ceea ce simt, insa convietuirea cu ele ne duce la o concluzie favorabila. Dezbaterea care se invarte in jurul acestui subiect are doua obstacole principale: posibilitatea existentei antropomorfismului si dificultatea de a studia emotiile la speciile animale.


Animalele - membri ai familiei


Antropomorfismul este proiectarea calitatilor umane asupra animalelor si se intampla foarte des atunci cand traim in aceeasi casa cu acestea. De multe ori, ajungem sa consideram animalul din casa un adevarat membru al familiei, cu drepturi depline si sa stim exact sa-i citim starile sufletesti dupa modul sau de comportament.

Majoritatea celor care au trait in preajma animalelor au concluzionat ca acestea sunt capabile de o gama mare de sentimente , cum sunt bucuria, tristetea, empatia, suferinta, curiozitatea, supararea, anxietatea si frica. Un caine obraznic, care rupe in bucati sulul de hartie igienica in mijlocul covorului, incearca, probabil, sa isi pedepseasca stapanul pentru ca l-a lasat singur ore integi. Dar se poate si simti parasit si speriat si sa nu stie cum sa se poarte cat timp este lasat singur acasa .

Sentimentele animalelor au evoluat odata cu nevoia lor de a se descurca in societate si a se adapta numeroaselor situatii in care au nevoie de sprijinul uman. Ai observat vreodata privirea unui caine care iti "cerseste" o bucata de friptura? Cate sentimente se ascund acolo! Ceea ce nu se poate spune despre animalele care au crescut izolate si odata aduse in societate, nu stiu unde sa se ascunda mai intai.


Sentimentele animalelor salbatice


Chiar si animalele salbatice sunt in stare sa experimenteze sentimente. Elefantii, leii de mare, ursii, maimutele si elanii sunt afectati grav de moartea sau disparitia unui animal iubit, ajungand sa se infometeze pana la moarte cand sufera.

Delfinii, cimpanzeii si sobolanii se numara printre animalele care adora sa se joace si sa isi manifeste bucuria sau dragostea. Este de ajuns sa privesti comportamentul lor ca sa vezi ca nu sunt straini de sentimente si emotii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea