Animale de companie

# bolile ficatului # bolile ficatului la pisici #pisici #animale de companie

Bolile ficatului in cazul pisicilor! Cauze, simptome si tratament

Ficatul este un organ vital si in cazul pisicilor, avand un rol important in mentinerea sanatatii prin functii precum sprijinirea digestiei si transformarea nutrientilor, eliminarea substantelor toxice din sange sau depozitarea vitaminelor si a mineralelor. Acest organ este vulnerabil la provocarea unor rani toxice deoarece orice tip de otravire consumata de pisica ta va ajunge rapid la ficat.

Daca ai o pisica drept animal de companie, afla tot ceea ce trebuie sa stii despre bolile ficatului in cazul acestora.

Cauzele aparitiei bolilor ficatului la pisici

Factorii care pot creste posibilitatea ca pisica ta sa dezvolte boli ale ficatului includ:

 

  • Varsta. Asemenea altor tipuri de boli, si disfunctia hepatica este mai frecvent intalnita in cazul pisicilor batrane.
  • Rasa. Exista anumite rase de pisici, precum cele siameze, care sunt mai susceptibile in a se naste sau a dezvolta de-a lungul vietii probleme cu ficatul.
  • Greutatea. Pisicile care au o greutate mult prea mare, caracterizata drept obezitate, au sanse mai mari sa sufere de boli ale ficatului.
  • Medicamente si substante chimice. Spre exemplu, medicamentele care contin paracetamol pot afecta ficatul pisicii tale.

Simptomele bolilor ficatului la pisici

De multe ori, semnele care indica o boala a ficatului pot fi asemanatoare cu cele specifice altor tipuri de afectiuni. Insa, printre simptomele pe care trebuie sa le iei in considerare se numara:

 

  • Scaderea sau pierderea apetitului;
  • Pierderea brusca in greutate;
  • Stari de slabiciune excesiva;
  • Varsaturi sau diaree;

In unele cazuri, in functie de severitate, bolile ficatului pot determina si acumularea de lichid in abdomen, semn care poate fi confundat cu o crestere brusca in greutate, sau icter, presupunand ingalbenirea gingiilor, a ochilor sau a pielii.

De asemenea, in anumite situatii, toxinele care in mod normal sunt tratate de ficat pot ajunge chiar la creier. Acest lucru va determina pisica ta sa manifeste un comportament anormal, dezorientare, salivare in exces sau chiar convulsii.

In cazul in care observi ca pisica ta prezinta oricare dintre simptomele mentionate anterior, nu ezita sa contactezi medicul veterinar pentru o examinare completa.

Tratamentul in cazul bolilor de ficat la pisici

In cazul in care pisica ta a fost diagnosticata cu o boala a ficatului, nu trebuie sa te ingrijorezi foarte tare. Aceste boli pot fi gestionate eficient pentru a avea o progresie limitata, astfel incat multe pisici continua sa traiasca fericite multi ani dupa diagnosticare.

Alimentatia corecta si dialogul continuu cu medicul veterinar reprezinta cheia tratarii bolilor de ficat ale pisicii tale.

In tratamentul pentru afectiuni hepatice, scopul principal este acela de a odihni ficatul si de a minimiza pe cat posibil acele functii care au legatura cu metabolismul grasimilor, proteinelor si medicamentelor. Iar asigurarea hranei potrivite este deci esentiala. Ofera pisicii tale carbohidrati usor de digerat, grasimi de inalta calitate si cantitati limitate de sodiu pentru a controla leziunile existente ale ficatului si pentru a imbunatati functia hepatica.

Totodata, medicul veterinar ar putea sa iti recomande fluide intravenoase, suplimente nutritive si medicamente care sa ajute la sustinerea functiei hepatice si la coagularea sangelui. Printre acestea se numara vitamina K sau silimarina. Insa, nu oferi niciun tip de medicament pisicii tale fara a fi consultata inainte de medicul veterinar!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare