Animale de companie

#furnici #termite kamikaze #descoperire termite # furnici kamikaze

Au fost descoperite termitele "kamikaze"

Exemplarele mature dintr-o specie de termite se "sacrifica" pentru colonie "explodand" langa invadatori pe care ii acopera cu substante toxice.

La aceasta specie, pe masura ce termitele inainteaza in varsta, substantele chimice din organismul lor isi maresc toxicitatea. Astfel, termitele batrane devin adevarate bombe vii, gata sa se sacrifice pentru salvarea coloniei.

Atunci cand colonia este amenintata de un pericol, mai multe termite adopta un comportament bizar de "sinucidere altruista".

Dupa ce isi rup trupurile, termitele elibereaza o serie de substante chimice care se lipesc de invadatori si care corodeaza invelisul insectelor dusmane.

Secretiile destinate apararii sunt depozitate in glandele salivare ale tuturor termitelor, dar la unele specii exista si doua depozite de substante cristalizate in niste saci specializati atasati in exteriorul corpului.

Cand termitele explodeaza, substantele din saliva si cele cristalizate intra in contact unele cu altele si se produc astfel compusi cu un grad ridicat de toxicitate.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr  Valentina Vanatoru, medic veterinar

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.