Animale de companie

#caine #adoptie #pisica #animale de companie

Adopta un animal fara stapan

La aproape fiecare colt de strada din tara noastra gasesti cate un animal fara stapan. Unele dintre acestea au norocul sa iasa in cale in fata unor oameni minunati, care ii iau de pe strada, ii ingrijesc si ii pastreaza sau le cauta un stapan iubitor. Insa foarte putini dintre cainii si pisicile abandonate au norocul acesta! Majoritatea se chinuie sa supravietuiasca si sfarsesc rapusi de boli sau in urma unor agresiuni fizice. Daca te-ai hotarat sa ajuti un animal sa traiasca adoptandu-l, iata cum poti face acest lucru:


1 Adopta un animalut de pe strada


Exista multi oameni care isi abandoneaza animalele de companie sau renunta la puii acestora lasandu-i in strada. Pe de alta parte, exista animalute care s-au nascut in strada si au reusit sa supravietuiasca.

Adoptand un caine sau o pisica direct de pe strada vei avea parte de mai multe satisfactii. Pe langa sentimentul de multumire personala ca ai ajutat un suflet, vei avea parte de toata dragostea animalutului adoptat.

Odata ce va primi atentia cuvenita, cainele sau pisica adoptata se va atasa foarte mult de tine. Desigur, cateodata e nevoie sa dai dovada de multa rabdare pana vei castiga dragostea noului tau prieten pentru ca in primele zile este posibil ca acesta sa fie suspicios, chiar agresiv, in incercarea de a se apara.

Este recomandat sa iei in calcul faptul ca nu cunosti nimic din trecutul animalutului pe care vrei sa-l ajuti, nu stii daca a fost sau nu educat sau socializat sau daca are manifestari agresive fata de alte animale, biciclisti etc.

Este bine sa stii ca exista numeroase asociatii si cabinete veterinare care ofera un consult, tratamente si sterilizare gratis pentru animalutele adoptate de pe strada.


2 Apeleaza la o asociatie de protectie a animalelor


Adoptarea unui caine sau a unei pisici de la o asociatie de protectie a animalelor are mai multe avantaje. Cel mai important dintre ele este acela ca animalutul respectiv a invatat deja sa socializeze cu oamenii iar pericolul ca acesta sa devina agresiv fara motiv este redus in mare masura.

In plus, animalutele care au fost salvate de pe strada de reprezentantii unor astfel de organizatii sunt sterilizate, vaccinate si deparazitate si au in general o sanatate buna.


3 Participa la campanii de adoptie


Tot asociatiile de protectie a animalelor, in colaborare cu autoritatile, organizeaza periodic campanii de adoptie a animalelor atat in Bucuresti cat si in orasele mai mari din tara.

De regula, aceste campanii se organizeaza in parcuri sau in centrele oraselor, zone cunoscute si intens populate.

Daca participi la o astfel de campanie ai sanse mari sa adopti un animalut tanar, sanatos si ingrijit. Si asta pentru ca, din diverse motive, reprezentantii asociatiilor aleg un numar mic de animale pentru a participa cu ele la astfel de campanii, de regula pe cele care au sanse mai mari sa-si gaseasca repede un stapan – cele care au un aspect fizic foarte ingrijit, puiutii, cele care au o poveste „de viata” impresionanta sau sunt deja educate etc.

Mai mult de atat, cainii si pisicile oferiti spre sunt vaccinati, sterilizati, au microcipuri montate si au carnete de sanatate.

4 Viziteaza expozitii pentru caini si pisici


In ultimii ani sunt organizate trimestrial expozitii pentru animale de rasa, evenimente la care participa si organizatiile pentru animale dar si diverse firme de hrana si accesorii pentru patrupede care isi fac cunoscuta activitatea/ marfa.

De regula, la aceste expozitii sunt aduse si animalute abandonate care pot fi adoptate. Unele dintre aceste animalute sunt date spre adoptie chiar de stapanii lor care, din diverse motive (lipsa de spatiu, copii cu alergii la animale, mutari in strainatate etc.) sunt nevoiti sa renunte la animalele de companie si le cauta un nou camin.

Avantajul unei astfel de adoptii este acela ca animalutele sunt educate, obisnuite deja cu viata in apartament/la curte iar stapanul lor iti poate povesti despre eventualele probleme de sanatate sau comportament din trecut.


5 Cauta anunturi in media


O alta metoda de a adopta un animal de companie sunt anunturile din ziare dar si cele online. Acestea sunt insotite de regula de fotografii si de povestea animalutului.

Unii stapani sau reprezentanti ai organizatiilor care dau anuntul de adoptie asigura transportul gratuit pana la tine in caz ca te decizi asupra unei caini sau pisici.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului