Animale de companie

#simptome ca pisica e bolnava #ingrijirea pisicii

6 simptome ca pisica este bolnava! Nu trebuie sa le ignori niciodata!

Pisicile sunt printre cele mai des intalnite animale de companie din casa oamenilor. Si daca ai si tu o pisica in locuinta ta, cu siguranta iti doresti sa te asiguri ca aceasta se simte cat mai mai bine din punct de vedere medical. De aceea, este important sa apelezi la ajutorul medicului veterinar ori de cate ori observi un comportament anormal al pisicii tale.

Iata asadar sase simptome care iti arata ca pisica ta este bolnava si pe care nu trebuie sa le ignori niciodata!

1. Probleme cu ochii

Atunci cand observi ceva anormal cu ochiul pisicii tale, nu ezita sa vizitezi de urgenta medicul veterinar. Problemele care afecteaza ochiul trebuie tratate cu o mare atentie si seriozitate. Printre acestea se numara: aparitia de sange, excesul de lacrimi sau schimbarea culorii ochiului intr-o nuanta de gri.

2. Pierderea poftei de mancare

La fel cum se intampla in cazul oamenilor, si animalele isi pierd pofta de mancare atunci cand sunt bolnave. Insa, nu trebuie sa te ingrijorezi de fiecare data cand pisica ta refuza o portie de mancare. Observa-i comportamentul din acest punct de vedere pe durata a 24 – 36 de ore maximum. 

Pierderea apetitului poate reprezenta afectiuni ale stomacului, ale cailor respiratorii sau chiar unele dentare.

3. Varsaturi in exces

Anumite simptome ti se pot parea banale, insa frecventa acestora este extrem de importanta. Astfel, daca pisica ta vomita din cand in cand, nu ar trebuie sa fie o problema, insa in cazul in care acest lucru se intampla mai mult de doua – trei ori pe saptamana, trebuie sa vizitezi un specialist.

Pisica ta ar putea fi otravita sau sa sufere de pancreatita sau stres. Si numai un medic veterinar iti va putea spune un diagnostic corect si un mod bun de tratare.

4. Prezenta sangelui in litiera

Nu ezita sa verifici din cand in cand si litiera pisicii tale, dupa ce aceasta isi face nevoile. Prezenta sangelui in aceasta este unul dintre cele mai clare simptome ca trebuie sa discuti cu medicul veterinar.

Pisica ta s-ar putea confrunta cu diverse probleme, de la infectia tractului urinar si pana la cancer al vezicii urinare. Iar un tratament eficient poate fi urmat doar dupa stabilirea diagnosticului corect.

5. Exces de saliva

In cazul in care pisica ta prezinta brusc saliva in exces, ar trebui ca acest lucru sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Aceasta ar putea fi un semn al unui numar mare de probleme de sanatate, mai mult sau mai putin grave - de la boli dentare, la insuficienta renala sau chiar diferite forme de cancer. 

6. Energia brusca a pisicilor batrane

In timp ce pentru pisicile mai mici este normal sa aiba multa energie si sa fie jucause, o pisica mai batrana care dezvolta in mod brusc un astfel de comportament te poate avertiza ca exista o problema de sanatate.

Daca pisica ta este hiperactiva, pierde in greutate si prezinta si varsaturi mai dese, este posibil sa sufere de hipertiroidism. Mergi in acest caz la veterinar pentru a ii verifica activitatea sangelui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea