Animale de companie

#caine #dresaj caine #dresare caine #tehnici dresare

5 pasi prin care inveti cainele sa stea cuminte cand este singur acasa

Teama de singuratate are diferite manifestari la caine, dar cele mai multe duc la comportamente distructive. Cei care vor sa-si pastreze mobila intacta atunci cand lasa patrupedul nesupravegheat, pot folosi cei mai eficienti 5 pasi pentru a invata cainele sa stea cuminte cand este lasat singur in casa.

Cea mai sigura cale de a convinge cainele sa stea cuminte cand este singur este sa-i oferi o zona numai a lui, un culcus special. Poate fi o piesa de mobilier, un patut, un cos, un fotoliu, dar trebuie sa fie locul in care poate dormi si nu este deranjat.


1. Creeaza o asociere intre placere si pat

Primul pas este plasarea de gustari pe pat atunci cand cainele nu este prin preajma. Cand le gaseste singur va crea o asociere pozitiva. Mangaie-l usor cand sta la locul lui.


2. Invata-l cuvantul "pat"

Trimite cainele la locul lui folosind comanda "Pat", fara sa spui vreun alt cuvant. Poti sa-i oferi si o rasplata atunci cand raspunde comenzii corect. Dupa 10 repetari succesive in care cainele raspunde comenzii, poti trece la pasul urmator.


3. Invata-l sa ramana pe loc si cand te indepartezi

Dupa ce l-ai trimis la coltul lui, la pat, indeparteaza-te. Poti repeta comanda pe un ton calm, insa atunci cand cainele isi paraseste locul pentru a te urmari la mai putin de 10 secunde, ignora-l complet timp de 2 minute, apoi reia dresajul. 10 reusite la rand asigura succesul acestui pas.


4. Intareste comanda

Dupa ce ai convins cainele sa stea cuminte in pat 10 secunde cat ramai in camera, pasul urmator este sa-l convingi sa stea pe pat 3 minute, timp in care parasesti camera. Incepi mai intai cu o iesire de cateva secunde, iar apoi continua dresajul parasind camera timp de 30 secunde, 1 minute, 2 minute, in ordine aleatorie.


5. Invatarea cainelui sa stea in patut si atunci cand parasesti camera si inchizi usa


Ultimul pas are ca scop convingerea cainelui sa ramana in pat si atunci cand pleci si inchizi usa dupa tine, lasandu-l practic singur. La primele incercari atinge usa si misc-o usor. Daca ramane pe pat, cuminte, poti inchide usa, mai intai pentru 2 secunde, crescand apoi durata. Dupa ce il obisnuiesti usor, revino la intervale diferite de timp si nu il lauda imediat cand te intorci.

Cu acesti 5 pasi, poti convinge cainele sa ramana cuminte in patut si atunci cand lipsesti mai mult de acasa. In absenta ta, se va ridica sa manance sau sa bea apa, dar va considera patul locul lui in absenta ta si nu va mai distruge mobila.



Sursa foto: dogster.com, divasdogsworld.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea