Animale de companie

#reptile #serpi #soparle #broaste

10 lucruri pe care nu le stiai despre reptile

De-a lungul timpului s-au nascut diverse mituri si legende referitoare la caracteristicile si comportamentul reptilelor. Insa in ultimii ani, datorita evolutiei tehnologice, au fost lamurite mai multe aspecte referitoare la reptile si au fost descoperite zeci de noi lucruri interesante. Iata cateva dintre ele:


1 Exista peste 8.000 de specii de reptile pe planeta, pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii, unde temperatura este prea scazuta pentru ca vertebratele taratoare sa reuseasca sa supravietuiasca.


2 Reptilele sunt adesea descrise ca avand sange rece insa acest lucru nu este adevarat. Sangele lor nu este rece insa ele isi iau caldura din mediul extern astfel ca organismul lor nu poate regla temperatura corpului in mod intern, ca oamenii.


3 Sunt unele dintre cele mai longevive specii de pe Pamant. De exemplu, broastele testoase ajung sa traiasca si 150 de ani, crocodilii in jur de 70 de ani si pitonii circa 40 de ani.


4 Majoritatea serpilor care vietuiesc pe planeta noastra, doua treimi mai exact, nu sunt neaparat veninosi. Doar 500 de specii de serpi sunt veninosi, dintre care circa 40 periculosi pentru oameni. Astfel, mai putin de 2% din serpi pericliteaza viata oamenilor.


5 Australia este singurul continent unde exista mai multe specii de serpi veninosi decat inofensivi, Oxyuranus microlepidotus fiind una dintre cei mai populare reptile veninoase din aceasta zona.


6 Exista specii de reptile care supravietuiesc fara hrana timp de luni de zile. Serpii mananca foarte mult comparativ cu organismul lor si au un metabolism foarte lent astfel ca nu este nevoie sa se hraneasca in fiecare zi.


7 Serpii si soparlele isi folosesc limba pentru a captura prada. Ei nu simt mirosul ca oamenii insa cu ajutorul limbii colecteaza particule din aer pe care le filtreaza prin organul auxiliar al simtului olfactiv denumit organul vomeronasal sau al lui Jacobson.


8 Exista o specie de serpi in Australia cunoscuta sub denumirea de Dasypeltis ce se hraneste cu ouale altor animale. Sarpele inghite oul intreg, ii extrage apoi albusul si galbenusul dupa care regurgiteaza bucatelele mici de coaja.


9 Contrar credintei populare, cameleonii nu-si schimba culoarea in functie de mediul in care se afla ci in functie de temperatura si emotiile pe care le simt. Un cameleon speriat sau nervos va deveni foarte deschis la culoare, spre exemplu.


10 Craniile serpilor sunt formate din mai multe oase mici interconectate si flexibile. Datorita acestui lucru serpii isi pot schimba forma si dimensiunea capului pentru a captura si inghiti prada.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului