Amenajarea casei

#curatenie #filtru #aer conditionat

Cum sa cureti aparatul de aer conditionat

Stiai ca persoanele care locuiesc sau lucreaza in incaperi dotate cu aparate de AER conditionat sunt predispuse la o serie de boli generate de bacteriile ce se instaleaza in interiorul aparatelor? In plus, vaporii de apa se condenseaza pe unele componente ale aparatului astfel ca acesta se poate transforma intr-o sursa de mucegai. Este vital sa cureti aparatul de aer conditionat si filtrele in fiecare luna, mai ales pe timp de vara. Iata cum:


1 Scoate aparatul din priza


Curata aparatul de aer conditionat dupa ce te-ai asigurat ca a fost intrerupta sursa de curent electric. Astfel, vei evita producerea de eventuale accidente sau defectarea dispozitivului.


2 Curata unitatea interioara


De regula, aparatele de aer conditionat sunt alcatuite din doua parti distincte: o unitate interioara si una exterioara. Unitatea interioara este partea aparatului care se monteaza in casa. Din cauza condensului, pe aceasta unitate se depun o multime de bacterii si ciuperci sau mucegai ce pun in pericol sanatatea ta si a familie tale. Poti sa cureti unitatea cu o carpa umeda, inmuiata intr-o solutie formata din apa si putin otet sau bicarbonat.


3 Spala masca interioara


De regula, masca unitatii interioare a aparatelor de aer conditionat este detasabila. Este recomandat sa scoti si aceasta componenta atunci cand te ocupi de curatarea unui astfel de aparat, s-o cureti si s-o dezinfectezi. Inainte de a o monta la loc, asigura-te ca este uscata foarte bine. Odata ce ai scos masca, poti sa te folosesti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer conditionat.


4 Curata filtrele de aer


Filtrele de aer
sunt confectionate de regula din plastic si pot fi curatate si inlocuite cu usurinta. Ca sa scoti filtrul unui aparat de aer conditionat trebuie sa rabatezi masca frontala a unitatii interioare pana cand aceasta se blocheaza. Apoi va trebui sa prinzi filtrul de aer si sa-l tragi in jos. Il poti curata cu apa si otet sau cu o solutie sau un spray special pe care le poti cumpara din magazinele de electrocasnice. Dupa curatare si uscare, introdu partea superioara a filtrului in aparatul de aer conditionat pana cand este complet fixat si inchide masca frontala.

Atunci cand filtrul este acoperit cu praf, aparatul nu mai functioneaza la capacitate maxima. In plus, in momentul in care aparatul de aer conditionat este in functiune, bacteriile de pe filtru se imprastie in camera, alaturi de un miros urat.


5 Verifica admisia si refularea aerului


Daca nu ai folosit aparatul de aer conditionat pentru o perioada mai lunga de timp, este recomandat sa verifici si daca admisia si refularea aerului unitatii interioare si exterioare sunt infundate.


6 Apeleazala o firma specializata


Este bine sa stii ca exista firme specializate care se ocupa de curatarea aparatelor de aer conditionat. Aceste firme folosesc substante speciale si spray-uri care pot fi pulverizate si in interiorul unitatilor sau in radiatoare, pentru o curatare si dezinfectare mai eficienta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului