Amenajarea casei

#rasnita #condimente #bucatarie #electrocasnice #cafea

Cum sa alegi rasnita de cafea

este un instrument indispensabil intr-o bucatarie. Aroma cafelei si a condimentelor proaspat macinate reprezinta argumentul principal in favoarea achizitiei. Daca aparatele mai vechi erau zgomotoase si nesigure, modelele de ultima ora rezolva aceste probleme.

Performante

Principala caracteristica ce departajeaza rasnitele de cafea este capacitatea. Aceasta poate fi cuprinsa intre 50 si 300 grame cafea boabe. Este bine sa soliciti detalii cu privire la capacitatea maxima ce poate fi , deoarece producatorii anunta gramajul diferit. In unele cazuri, acesta poate fi indicat de capacitatea de cafea praf sau de un anumit numar de cupe. Este bine sa stii ca boabele de cafea sunt de doua ori mai usoare decat praful, iar o cupa este echivalenta cu o lingura sau cu cantitatea de cafea necesara pentru o ceasca.

In functie de aparatul cu care prepari cafeaua, poti selecta 3 trepte de rasnire: gros, mediu si fin. Posibilitatea de control a acestor stadii difera de la un model la altul. In cazul rasnitelor simple, va trebui sa delimitezi stadiile in functie de durata de rasnire. Daca alegi un model cu capac transparent iti va fi mai usor sa observi granulatia.

Cele performante iti ofera optiunea de a selecta aceste stadii, atentionarea fiind facuta prin aprinderea unui led colorat in momentul in care s-a atins forma dorita de tine.

Viteza de functionare difera de la un aparat la altul. Daca esti o persoana minutioasa atunci opteaza pentru un model cu 8 viteze de rasnire. Astfel poti controla si testa fiecare sortiment in parte, pana in momentul in care gasesti granulatia optima (pentru cafetiera, ibric sau espressor). De asemenea, o rasnita cu mai multe viteze de functionare poate da rezultate foarte bune in privinta zaharului sau a condimentelor.

Pe locul I in topul performantelor se afla modelul cu compartiment separat de stocare a cafelei macinate. Il poti indeparta manual sau poti pastra cafeaua in interiorul sau, dozand doar cantitatea de care ai nevoie in momentul respectiv. Astfel ai siguranta ca aroma se va pastra timp indelungat.

Sisteme de siguranta

Comutatorul on/off sau comutatorul de siguranta te asigura ca rasnita nu poate fi pusa in functiune. Acesta este deosebit de important in cazul in care ai copii mici. Din fericire, majoritatea modelelor sunt proiectate astfel incat sa functioneze doar in momentul in care capacul este inchis ermetic.

Piciorusele antiderapante, din cauciuc, au rol de protectie impotriva alunecarii. Vibratiile puternice pot fi daunatoare aparatului in cazul in care nu sunt atenuate de catre o suprafata moale. Alege un model cu protectie de cauciuc pe partea dorsala.

Compartimentul de stocare a cablului este o alta optiune practica. Datorita lui poti transporta mult mai usor rasnita si ai siguranta ca firul de alimentare nu se va deteriora in urma utilizarii indelungate.

Alte aspecte importante:

  • Greutatea unei rasnite de cafea difera in functie de capacitate, dar si de materialele din care este fabricata (800g – 3 kg). Alege inoxul pentru un plus de eleganta dar si pentru o curatare mai usoara. In cazul in care optezi pentru plastic, alege un model cu lame si interior din otel inoxidabil.
  • Culorile cel mai des intalnite sunt alb, gri, negru sau silver, insa poti gasi si alte culori sau combinatii ale acestora.
  • Preturile difera in functie de producator si de performantele de care dispune modelul. Astfel, pentru un model simplu poti plati 50 RON, iar pentru unul cu maximul de functii vei scoate din buzunar 200 sau 300 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea