Amenajarea casei

#lemn #mobila #pete #curatare

Solutii pentru toate problemele mobilei de lemn

Chiar daca ai mare grija de mobilierul tau, accidente se intampla la tot pasul. Nu trebuie sa te panichezi, exista intotdeauna o cale de a repara praguba facuta, fara a inlocui piesa de mobilier din casa. Cu toate ca pe piata exista numeroase produse de curatare si intretinere pentru lemn, este foarte important sa aplici solutia potrivita pentru fiecare problema in parte.



Petele de grasime trebuie sterse imediat ce au intrat in contact cu suprafata de lemn. Daca nu le stergi imediat, acestea vor lasa pete mai inchise la culoare pe mobilier, care nu se vor mai sterge niciodata. Afla care sunt toate solutiile pentru curatarea petelor de grasime de pe lemn.

Petele de apa
trebuie indepartate imediat. Ulterior se va sterge locul respectiv cu o solutie de curatat lemnul. Afla care sunt toate solutiile pentru curatarea petelor de apa de pe lemn.

Petele de alcool
se sterg imediat cu o carpa uscata si curata. Apoi poti folosi o solutie de curatat metalul, dar ai grija la concentratie. Este indicat sa testezi inainte intr-o zona mai putin vizibila a mobilei.

Petele de arsura se sterg rapid cu o solutie de curatat metalul, iar apoi se aplica o pasta din ulei vegetal si sare. Aceasta pasta se lasa sa actioneze cateva ore, apoi se sterge cu o carpa moale si curata. Este indicat insa sa nu lasi obiectele fierbinti sa intre in contact direct cu suprafata din lemn.

Arsurile serioase de pe mobilier necesita o operatiune mai complexa. Este evident faptul ca zona respectiva este afectata, finisajul sau chiar lemnul in sine fiind compromise. In cazul in care arsura nu este adanca, curata locul cu o bucata de smirghel fin, pana cand lemnul ramane curat. Aplica apoi un strat de lac asemanator celui original. In cazul in care arsura este adanca sau a afectat o bucata vizibila de lemn, este indicat sa ceri ajutorul unei firme specializate in reconditionarea mobilei.

Crapaturile din lemn trebuie tratate imediat ce apar. Aceste crapaturi pot duce chiar la distrugerea unor parti din mobilier. Daca ai observat crapaturile, sterge-le cu apa calduta. Astfel lemnul se va umfla si vei preveni crapaturile mai mari. De cele mai multe ori crapaturile din lemn sunt un semnal de alarma asupra aerului foarte uscat din incapere. Foloseste un umidificator pentru a regla aceasta situatie.

Zgarieturile
aparute pe suprafata de lemn pot fi reparate cu un marker sau un creion care sa se potriveasca cu culoarea lemnului. Dupa ce colorezi cu markerul, lasa putin timp sa se usuce, apoi sterge suprafata de lemn cu solutia ta obisnuita de curat lemnul. Mai poti aplica si ulei de in, cu care sa stergi incet lemnul.

Hartia lipita de lemn poate fi indepartata daca aplici ulei de bebelus pe zona respectiva. Uleiul se lasa cateva minute sa inmoaie suprafata de lemn murdara, apoi se curata bine locul cu o carpa uscata si curata.

Petele de cerneala trebuie indepartate imediat. Sterge locul respectiv si apoi curata cu o crema pe baza de ceara. Daca pata nu dispare, sterge cu o solutie obtinuta din praf de curatat vase si ulei. Tot pentru petele de cerneala mai poti folosi si o solutie din acid oxalic si apa calduta pe care o aplici pe pata si o lasi sa actioneze pana aceasta dispare.

Petele de vopsea pe baza de apa (sau vopsea lavabila) se indeparteaza imediat cu o carpa uscata. Daca suprafata de lemn a intrat in contact cu o vopsea pe baza de ulei , sterge pata respectiva cu un solvent de ceara. Daca pata este mai veche, aplica pe locul respectiv o cantitate generoasa de ulei de in fierbinte. Dupa ce pata se inmoaie, indeparteaz-o cu o carpa inmuiata in ulei de in, apoi sterge bine locul.

Pentru a combate lipsa de stralucire a mobilierului tau, aplica regulat o solutie obtinuta din 2 linguri de terebentina, 2 linguri de otet, 2 linguri de alcool metilic si o lingura de ulei de in. Amesteca bine aceste ingrediente si apoi sterge lemnul cu o carpa uscata.

Sursa foto : www.images.teamsugar.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea