Amenajarea casei

#jucarii #copil #joaca #organizare #cutii

Cum sa organizezi jucariile copiilor

Organizarea jucariilor unui copil trebuie facuta astfel incat acesta sa le poata accesa si sa inteleaga responsabilitatea de a le strange dupa fiecare activitate de joaca. Iata cateva idei pentru a-l atrage pe prichindel in jocul curateniei si al ordinii.

 

1 Elimina treptat jucariile uitate sau nepotrivite

Daca observi ca prichindelul s-a plictisit de o masinuta sau nu a agreat-o din primul moment, atunci pozitioneaz-o intr-o zona in care el sa nu ajunga, de preferat ascunsa. La fel vei face si cu cele cu care nu mai este indicat sa se joace, sau observi ca nu le foloseste corespunzator scopului propus.

Daca timp de 5-6 luni copilul tau nu a mai cerut jucaria respectiva, atunci o poti arunca sau oferi altor copii.
2 Reorganizeaza jucariile cel putin de doua ori pe an


Cea mai buna ocazie de sortare si eliminare jucariilor este ziua in care care prichindelul tau primeste cadouri. Craciunul, Ziua Copilului , ziua de nastere sau ziua numelui ii vor atrage atentia asupra cadourilor, lasandu-ti spatiu sa elimini piesele cu care nu se mai joaca de ceva timp. Nu le ascunde prea bine, deoarece este posibil sa isi aminteasca de cateva dintre ele, insa cu putina atentie il vei face sa uite de ele.

3 Lasa-i mascotele preferate in centrul atentiei

Fiecare copil are cateva jucarii preferate. Fie ca este vorba de o mascota de plus cu care doarme noaptea sau de papusa fara de care nu pleaca de acasa, va trebui sa ai grija ca cel mic sa le aiba mereu in vedere, pentru a nu intra in panica. Curata sau spala frecvent jucaria cu pricina si aseaz-o intr-un loc curat, pentru a-l determina si pe cel mic sa o pastreze cat mai igienic.

 


4 Aseaza-i jucariile preferate intr-o zona usor de accesat

Cu exceptia mascotei preferate, restul jucariilor trebuie sa aiba un loc precis, ordonat, in dulapurile din camera prichindelului. Jucariile folosite cel mai des sau cele adecvate varstei lui le vei aseza pe rafturile de jos ale dulapului, in ordine, in pozitii atractive.

Nu aglomera rafturile, pentru a preveni imprastierea celorlalte jocuri sau papusi in momentul extragerii uneia. Lasa spatiu suficient intre ele, pentru ca cel mic sa le poata identifica usor si, mai ales, pentru a le aseza cu usurinta in locul de unde le-a luat.

5 Grupeaza piesele mici in cutii potrivite

Jocurile lego, masinutele de mici dimensiuni sau accesoriile papusii vor fi grupate si asezate laolalta intr-o cutie in care copilul le va aseza de fiecare data cand a terminat jocul.

Piesele mici sunt periculoase deoarece poti calca pe ele, le poti aspira sau pot fi inghitite de catre copil sau animalele de companie. Asadar, supravegheaza-l pe cel mic in momentul in care se joaca si stabileste un loc precis in care acesta sa isi desfasoare activitatile. Este de preferat sa organizezi un spatiu bine delimitat pentru a avea siguranta ca nu gasesti piese in restul casei sau al camerei.


6 Depoziteaza jucariile in cutii mari, usor de identificat

In functie de varsta, de sexul sau de preferintele celui mic, vei avea cate o cutie pentru: jucarii de plus , masinute, papusi, arme de jucarie, kituri pentru desen sau modelaj etc. Daca cel mic stie sa citeasca, atunci lipeste cate o eticheta pe fiecare cutie in parte, pentru o identificare rapida. In locul etichetei scrise, poti lipi o poza relevanta pentru categoria de jucarii din cutia respectiva.

O alta varianta este utilizarea cutiilor colorate sau vopsirea celor normale. Astfel, prichindelul va sti ca in cutia albastra sunt masinutele, iar in cea roz sunt papusile surorii sale, pe cand in cea verde va gasi instrumente pentru gradinarit sau gatit.

Aceasta repartizare este extrem de importanta, deoarece ai posibilitatea de a-l determina pe cel mic sa le stranga dupa fiecare joc. El nu va avea voie sa foloseasca jucarii din doua cutii in acelasi timp. Odata ce a strans complet piesele din prima cutie, poate solicita joaca cu cea de a doua.

7 Evidentiaza activitatile cu scop educativ

In acest caz cel mai bun exemplu poate fi dat cu privire la carti. Acestea trebuie sa ocupe cel mai important spatiu al camerei. Este datoria ta sa le evidentiezi prin aspect si ordine, sa le acorzi o importanta superioara celorlalte jucarii. Astfel, copilul tau va invata sa le aprecieze, sa le ingrijeasca si sa le respecte inca de la cea mai frageda varsta.

Nu plasa alte jucarii pe raftul de carti, si nu le aseza astfel incat piticul sa nu poata ajunge la ele. Grupeaza-le pe domenii sau scop: carti pentru scoala, carti de colorat, carti de povesti , enciclopedii, carti religioase etc.

Este bine sa ii oferi celui mic o masa si un scaun potrivite varstei sale, pentru a le folosi in activitatile educationale. Astfel il inveti sa adopte o pozitie corecta a corpului si il pregatesti pentru gradinita sau scoala. De asemenea, iti va fi si tie mai usor sa ii vorbesti, sa il inveti si sa ii explici lucrurile pe care nu le intelege.

 

Citeste si alte articole din aceasta categorie:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare