Cum sa...

#pete #vopsea #ulei

Cum indepartam petele de vopsea de ulei

Cand faci diverse imbunatatiri in casa sau lucrezi cu vopsea de ulei , sunt sanse sa patezi unele lucruri sau suprafete cu acest tip de vopsea . Pentru a putea indeparta petele, trebuie sa tii cont de faptul ca solutiile difera in functie de materialul din care este facuta suprafata care a fost patata.

Poti folosi dizolvanti de vopsea, terebentina, petrol lampant, amoniac, detergent si chiar sapun.
 

1 Cum indepartezi petele de pe covor
 

Daca ai un covor natural sau sintetic pe care a curs vopsea de ulei, va trebui sa urmezi urmatorii pasi:
Uita-te pe recipientul de vopsea. Pe eticheta acestuia ar trebui sa apara notat solventul potrivit pentru acea vopsea. Inmoaie o carpa in solvent si tamponeaza usor suprafata patata. Daca nu scrie nimic pe eticheta, atunci foloseste terebentina. Tamponarea se face usor pentru ca altfel solutia ar putea distruge tesatura. Continua sa stergi cu o carpa curata, inmuiata usor in solvent.

Sursa foto: buzzle.comSterge apoi cu un burete inmuiat in apa si spala pata cu un sampon pentru covoare. Spala din nou cu apa si sterge lichidul in exces.
 

2 Cum indepartezi petele de pe fibre lavabile
 

Daca patezi cu vopsea de ulei un obiect din fibra lavabila, poti scoate pata urmand cativa pasi. Fibra poate fi din bumbac, nylon, poliester , acril, in etc.

In primul rand, ar trebui sa scoti pata cat mai rapid. In al doilea rand, nu trebuie sa bagi haina in masina de spalat, deoarece, amestecata cu apa si detergent, pata se va intinde si va fi aproape imposibil de scos.

Inainte de a incepe curatarea propriu-zisa poti inlatura partea groasa a patei cu un cutit, pe care sa-l folosesti ca pe o spatula, astfel incat pe pata in sine sa ramana cat mai putina vopsea de inalaturat.

Foloseste o bucata de panza sau un burete pentru a absorbi cat mai mult din ulei, fara sa freci. Foloseste solventul care este specificat pe eticheta recipientului de vopsea. In caz contrar, poti incerca cu terebentina. Curatarea se face cu grija, astfel incat sa nu intinzi pata. Clateste apoi cu apa. Freaca apoi suprafata patata cu niste detergent lichid , clateste si usuca.
 

3 Cum indepartezi petele de pe suprafete dure
 

Daca pata se afla pe suprafete sau obiecte din material plastic, plexiglas , poliuretan, imbracaminte de vinil etc, atunci trebuie sa folosesti apa calda cu detergent. Inmoaie o carpa in apa cu detergent si sterge pata. Poti inmuia o carpa uscata intr-un solvent de curatare pentru a tampona rapid ultimele urme ramase. Nu este insa indicata folosirea unui diluant pentru a scoate pata de vopsea de ulei.
 

4 Cum indepartezi petele de pe lemn
 

Sursa foto: diynetwork.com

Petele de vopsea de ulei pe lemn sunt dificil de scos. Pentru un rezultat sigur, trebuie sa actionezi rapid. Ia un burete imbibat in apa calda si sterge pata cat mai repede. Usuca suprafata si apoi da cu ceara speciala pentru lemn.
 

5 Cum indepartezi petele de pe ceramica si sticla
 

Indeparteaza excesul de vopsea cu grija, cu ajutorul unei spatule. Inmoaie un burete in apa calda cu detergent si freaca locul unde este pata. In loc de burete poti folosi o bucata de panza. Clateste bine si usuca. In cazul in care mai raman totusi urme, atunci asteapta pana cand locul se usuca bine si razuieste usor, cu o lama de ras, ultimele urme.

Daca ai pete de vopsea de ulei pe geamuri, tamponeaza-le cu un dizolvant de vopsea. O alta varianta este sa folosesti petrol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului