Amenajarea casei

#pat #lenjerie #cearsaf #culori #material

Cum sa alegi lenjeria de pat

De calitatea lenjeriei de pat depinde in mare masura somnul nostru in fiecare noapte. De asemenea, protejezi salteaua si pilota si le reduci gradul de uzura si numarul de spalari. Nu face compromisuri in privinta materialului si a culorii, deoarece vei altera senzatia de intimitate si confort.

 
1 Alege in functie de tipul si dimensiunea patului

Daca ai un pat metalic, fara cadru lateral de incadrare a saltelei, atunci cearsaful trebuie sa fie suficient de mare pentru a imbraca salteaua si in partile laterale. Astfel o vei feri de murdarie si fixand cearsaful intr-o pozitie sigura, fara a-l misca si mototoli in timpul noptii. Atunci cand masori, calculeaza si portiunea pana la prima bara metalica pe care salteaua este asezata.

O alta varianta consta in folosirea unei huse de pat sau a unui cearsaf de protectie prins cu elastic in jurul saltelei. Acesta asigura priza cu lenjeria asternuta ulterior o impiedica sa alunece pe materialul fin al saltelei.

Aceste masuratori sunt valabile si pentru patul tip platforma, pentru cel gonflabil sau pur si simplu daca ai ales sa dormi pe o saltea asezata pe podea, fara a mai cumpara un pat.

2 Masoara pernele inainte de a cumpara setul de lenjerie

Chiar daca setul iti place la nebunie si corespunde intru totul cu materialul si culorile pe care ti le doresti, analizeaza fetele de perna. Unele seturi de lenjerie de pat au doua fete de perna dreptunghiulare si mici, facand imposibila imbracarea unei perne mari si pufoase. Astfel, va trebui sa confectionezi separat huse potrivite pentru lenjeria noua sau sa le folosesti pe cele de la alte seturi. In concluzie, jumatate din frumusetea noii achizitii se va spulbera .

Un alt aspect ce este bine sa il analizezi inainte, este sistemul de prindere a huselor de perna. Exista modele care nu sunt prevazute cu sisteme de inchidere deoarece au o bucata de material suplimentara care nu permite pernei sa iasa din invelitoare. Unele au fermoar in vreme ce altele sunt prevazute cu nasturi. Verifica si calitatea acestor sisteme de inchidere si nu ierta nicio greseala de fabricatie.
3 Verifica daca husa pentru pilota este potrivita

Majoritatea persoanelor care achizitioneaza un set de lenjerie pentru pat isi planifica utilizarea acestuia tot timpul anului. Totusi, pilota din timpul verii poate fi mai ingusta decat plapuma groasa folosita iarna. Ce alegi in acest caz?

Exista seturi care iti ofera doua dimensiuni de cearsafuri plic, insa de cele mai multe ori gasesti o singura dimensiune. Daca nu esti multumit in aceasta privinta, poti solicita vanzatorului varianta cumpararii unui ansamblu compus doar din cearsaf de pat si fete de perna. Astfel eviti depozitarea unei piese inutile in dulap si iti raman bani pentru a confectiona separat o husa de pilota pe dimensiunile exacte.

Trebuie sa ai in vedere si gradul de expunere al pilotei. Daca in timpul zilei pilota nu se vede deoarece este depozitata in alt loc, sau este acoperita de husa de pat, atunci problema este rezolvata.
4 Nu face compromisuri in privinta materialului

De cele mai multe ori pretul reflecta si materialul, respectiv calitatea acestuia. Pentru un somn odihnitor , cel mai recomandat este bumbacul. Acesta iti protejeaza pielea si previne transpiratia din timpul noptii. Totodata, este mult mai rezistent in timp si promite un numar mai mare de spalari.

Spre deosebire de saten sau amestecuri, bumbacul poate fi calcat, asigurand astfel o dezinfectare sigura.
Daca ai copii mici sau patul respectiv este folosit de catre oaspeti, atunci esti obligat sa speli lenjeria la o temperatura ridicata si sa o netezesti cu fierul de calcat inainte de a o asterne pe pat.

Materialele creponate
sunt mai subtiri si nu permit temperaturi ridicate, implicit nici calcarea cu fierul. De asemenea, acestea au o rezistenta limitata si isi pierd culorile dupa cateva spalari. Daca esti o persoana comoda si nu imparti  lenjeria cu alte persoane, atunci aceasta este o varianta potrivita.

Materialele lucioase dau un aspect aparte dormitorului si sunt placute vara, deoarece par mai reci. De asemenea, ele inspira romantism si eleganta. Pastreaza intotdeauna in dulap un set deosebit pentru momente speciale sau seri in care simti nevoia sa te rasfeti. Asorteaza-l cu o pijama din acelasi material si un cd cu muzica buna.
5 Alege culori odihnitoare sau romantice

O lenjerie de pat de culoare galbena produce iritare si neliniste, spre deosebire de una in nuante lila care linisteste. Rosul, desi este culoare romantismului si a pasiunii, nu este potrivit pentru camera unui copil. Fereste-te si de cele de culoare neagra.

Pentru o nota de curatenie si incredere, lenjeria alba si neteda se detaseaza considerabil.

De asemenea, poti alege modelul in functie de preferintele tale sau ale familiei. Poate ca fiica ta indrageste anumite personaje de desene animate, sau prichindelul este pasionat de masinute si animale.

Poti recunoaste ca si pe tine te atrage o lenjerie de pat cu ratuste sau delfini. Profita de libertatea de alegere si de multitudinea de modele pentru a te intoarce putin in copilarie si da un plus de culoare si farmec dormitorului. Nu uita ca somnul tau este cel influentat si nu cel al musafirilor rautaciosi sau bagaciosi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare