Amenajarea casei

#bacterii #masina de spalat #microbi locuinta # igiena personala #ustensile bucatarie #curatenie

Unde se mai ascund bacteriile si virusii in casa

Bacteriile invizibile care se dezvolta in diverse locuri din locuinta pot provoca alergii, boli ale inimii si chiar atacuri de cord, sustin oamenii de stiinta. Printre cele mai periculoase locuri in care se ascund microbii sunt obiectele de igiena personala.

Insa mai sunt cateva locuri unde se ascund si se dezvolta bacteriile:

1 Pat

In fiecare zi ne petrecem in pat cam o treime din timpul nostru. Din cauza faptului ca in timpul somnului transpiram, deci cream un mediu umed, propice dezvoltarii bacteriilor, precum si praful si pielea moarta adunate in perne si in saltea, toate acestea duc la inmultirea germenilor. Specialistii ne sfatuiesc sa spalam lenjeria de pat o data pe saptamana, la minim 60 de grade Celsius si sa ne inlocuim pernele o data la doi ani.

2 Masina de spalat

Oricat de ciudat ar suna, masina de spalat poate fi locul unde hainele sunt contaminate cu diferite bacterii. Si asta pentru ca unele programe de spalare folosesc apa rece, care nu distruge virusurile astfel ca acestea sunt transferate de la o spalare la alta.

In plus, din cauza umiditatii din interior, masina de spalat este predispusa la formarea mucegaiului ori acest lucru ne poate afecta sistemul respirator.

Pentru a stopa formarea mucegaiului este bine sa deschizi hubloul dupa un ciclu de spalare , sa eviti sa lasi rufe ude in interiorul masinii si sa foloseste o carpa curata si uscata pentru a sterge cuva dupa fiecare spalare.

3 Tocatoare si linguri din lemn

Lemnul este un material mai poros decat plasticul sau metalul astfel ca poate aduna germeni si bacterii care, odata ajunse in mancare, pot duce la dezvoltarea unor afectiuni. De aceea, este bine sa schimbi periodic lingurile si tocatoarele din lemn, mai ales in momentul in care acestea se fisureaza sau se innegresc.

De asemenea, o data la cateva saptamani este indicat sa dezinfectezi ustensilele de lemn din bucatarie lasandu-le la inmuiat timp de jumatate de ora in apa fiarta in care ai adaugat detergent lichid si otet.

4 Tastatura

Studii recente arata ca in tastatura pot sa existe de 200 de ori mai multi microbi decat in vasul de toaleta. De asemenea, tastatura este locul ideal pentru inmultirea virusilor ca cauzeaza viroze si boli digestive .

Foloseste servetele umede , speciale, pentru a dezinfecta computerul o data la cateva zile.

5 Prosoapele

Atat prosoapele din bucatarie cat si cele din baie reprezinta medii ideale pentru dezvoltarea bacteriilor. Resturile de mancare, uleiul si umezeala de pe prosoapele din bucatarie duc la inmultirea germenilor.

In ceea ce priveste prosoapele de baie, specialistii recomanda ca fiecare membru al familiei sa aiba prosopul sau. Anumite boli, rezistente la antibiotice se pot transmite prin simpla folosire comuna a prosoapelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului