Amenajarea casei

#stiluri design #design interior #amenajare casa #amenajare moderna #stilul scandinav

3 stiluri de design interior la moda

Inceputul secolului XX a fost marcat de un curent ce a reusit sa elibereze interioarele caselor de obiectele inutile si de excesul de ornamente, ce dau senzatia de supraincarcare . Asadar, casele au inceput sa fie decorate cu linii cat mai simple, in ideea de creare iluziei unui spatiu vast.

Iata cateva stiluri de amenajare, ce au luat amploare in ultimii ani, care au la baza o astfel de conceptie:

 

stilul scandinav


Albul este preferat de designerii scandinavi datorita faptului ca are capacitatea de a da luminozitate camerei si de a o face sa para mai mare. Culorile predominante intr-o casa decorata in stil scandinav sunt: alb stralucitor, alb-vanilie, bleu, crem, bej, galben, roz, verde, rosu, gri, toate in nuante foarte deschise si placute ochiului.

Perdelele si draperiile sunt si ele deschise la culoare, semitransparente, uni, cu modele geometrice sau florale. Ideea este ca acestea sa permita cat mai mult luminii de afara sa patrunda in locuinta.

Stilul scandinav este caracterizat de podele sau parchet realizat din lemn de buna calitate, cu fibrele vizibile. Ca sa nu aglomereze prea tare o camera, designerii scandinavi s-au gandit la solutii pentru a face ca piesele de mobilier sa fie cat mai practice, adaugandu-le sertare originale, suporturi speciale pentru depozitare si alte accesorii inedite.

De asemenea, stilul scandinav mai este caracterizat de mobilierul vopsit in alb sau alte culori deschise la culoare si de canapele si scaune ce au tapiserii cu modele florale si geometrice.
 

Stilul contemporan


Stilul contemporan este caracterizat de functionalitate, simplitate dar si rafinament.  Stilul modern este caracterizat de culori neutre . Pentru accente designerii moderni utilizeaza culori mai vii insa niciodata nuante contrastante, nepotrivite.

De exemplu, daca peretii camerei au fost vopsiti in alb, ei sunt decorati ulterior cu tablouri abstracte, in nuante vii. Daca in schimb peretii au fost vopsiti in culori mai puternice, restul decoratiunilor au nuante neutre.

Mobila masiva si sofisticata este inlocuita cu una cu dimensiuni cat mai reduse si functionala. In ciuda aparentei de sobrietate, liniile stilului contemporan sunt calde, cu forme rotunjite.

Designerii moderni prefera decoratiunile din metal, sticla, piatra si lemn, ce au dimensiuni mari. Acestia se lasa condusi de principiul „putin inseamna mai mult” astfel ca prefera sa foloseasca elemente decorative foarte putine dar de efect.
 

Stilul minimalist


La fel ca in cazul stilurilor prezentate mai sus, cel minimalist este caracterizat de culori neutre. O casa decorata in stil minimalist are numai piese de interior strict necesare, in ideea de spatialitate si evitare a aglomerarilor inutile. Stilul minimalist inseamna inlocuirea mobilei masive cu una simpla.

Designerii minimalisti pledeaza pentru renuntarea la covoare si mochete, in favoarea parchetului lacuit sau vopsit in nuante neutre. Totodata, acest stil sustine ideea de open-space, de renuntare la peretii interni si transparenta.

Atunci cand decorezi o casa in stil minimalist este indicat sa ai in vedere ca nimic nu trebuie sa incarce atmosfera, sa plictiseasca sau sa oboseasca privirea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului