Amenajarea casei

#amenajarea casei #amenajari #casa #stil

Stilul Art Deco

Deco se adreseaza persoanelor care vor sa-si transforme casa intr-o opera de arta. Aparut in Franta in perioada interbelica, stilul este un stil eclectic, ce prezinta o continuare a spiritului Art Nouveau. Acest stil decorativ reprezinta o combinatie de elemente inspirate din futurism, cubism si art nouveau , la care s-au adaugat tot felul de influente exotice, africane, indiene.


1 Istoric


Miscarea artistica Art Deco a luat fiinta la inceputul secolului XX. Numele acestui stil decorativ provine de la prescurtarea numelui unei expozitii care a avut loc in Paris in 1925 - „Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”. In cadrul acestei expozitii au fost expuse piese unicat, elegante, din materiale luxuriante si de calitate - mobilier din exotic, fotolii tapitate cu piele de sarpe sau rechin, obiecte sculptate din fildes, vase incrustate cu pietre pretioase. Insa Art Deco a fost folosit pe o scara larga mult mai tarziu, dupa anii 1960, cand a fost redescoperit.

Acest stil a avut un impact enorm in arta, sculptura, arhitectura, bijuterii, grafica, mobila, decoratiuni interioare si vizuale.


2
Culori


Stilul Art Deco este caracterizat de culori in nuante deschise, luminoase, ce sunt alaturate unor nuante contrastante. De exemplu, designerii Art Deco folosesc tesaturi care, desi au la baza o culoare neutra, sunt decorate cu imprimeuri in culori puternice.

Nuante slabe ale culorilor principale servesc drept fundal pentru accentele in culori vii. Peretii, sunt zugraviti de regula in nuante deschise de crem, bej, gri iar negru, verde, portocaliu si rosu sunt folosite pentru crearea unor contraste dramatice.


3 Mobilier


Mobilierul Art Deco este realizat din lemn de foarte buna calitate, in combinatie cu piele, sticla, fier forjat sau alte tipuri de metale, pentru a da locuintei o imagine luxurianta, plina de fast.

Designerii acestui stil combina formele geometrice cu linii verticale, piesele de mobilier fiind tot timpul rotunjite la colturi, ca in cazul stilului Art Nouveau.

Scaunele au de regula spatar inalt, sunt tapitate cu piele sau materiale textile fine si sunt asezate langa masute de cocktail. De asemenea, servantele, scrinurile, paravanele, piedestalurile realizate din materiale scumpe si de calitate sunt caracteristice pentru acest stil decorativ.


4 Materialele textile


Art Deco este caracterizat de materiale luxoase si elegante – matase, satin, catifea, piele. Materialele textile pot fi simple, uni sau decorate cu diverse modele orientale sau egiptene – scarabeu, soare si flori de lotus, modele geometrice in zig-zag sau imprimeuri de tip „animal-print”.


5 Lumini


La fel ca piesele de mobilier, corpurile de iluminat sunt realizate din materiale de calitate si au forme artistice, rotunjite.

Lustrele, lampadarele, sfesnicele si candelabrele sunt specifice stilului Art Deco. Ele constituie si elemente principale care dau o nota aparte, eleganta, decorului.


6 Decoratiuni


Designerii Deco Art utilizeaza diverse obiecte de pentru a infrumuseta si a da o nota luxurianta incaperii. Tablourile in ulei sunt caracteristice pentru acest stil, alaturi de statuete si sculpturi de tipul nudurilor de femei, obiecte din portelan si alte ornamente inspirate din stiluri mai vechi sau exotice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare